Hondengedragstherapeuten en regels…….

Ik heb het al vaker gezegd, ik ben altijd op zoek naar beter. Betere trainingstechnieken, betere manieren om mensen te helpen, alles om het dierenwelzijn voor veel honden te verbeteren daar waar nodig.

Vreemde ideetjes

Soms stuit ik in mijn zoektocht hierbij op vreemde ideetjes van gedragstherapeuten die bepaalde dingen wel heel vreemd interpreteren.
Iedereen haalt uiteraard uit een studie of een training datgene wat voor hem of haar belangrijk is. Dat wil dus zeggen dat, al zegt de trainer tegen iedereen hetzelfde, iedereen wel iets anders verstaan kan hebben. Maar als het goed is heb je dan nog je gezond verstand om bepaalde dingen te beredeneren, hoewel ik daar bij sommigen wel heel erg aan twijfel.

Pups tijdens een puppyles met elkaar laten spelen levert té veel stress op

Dit was wat ik onlangs las ergens. Het hele verhaal kwam er eigenlijk op neer dat het beter is dat je je pup beter niet met andere honden kunt laten spelen. Het levert ze stress op, omdat ze te hoog in de drift komen is het geen spel meer maar jachtgedrag, en een pup heeft niets anders nodig dan zijn baasje. Hij pleitte daarbij voor privé puppylessen en je pup zo ver mogelijk bij andere pups en honden vandaan houden.

Niet oplettende baas

In één ding moest ik hem wel gelijk geven. Veel puppy eigenaren staan na de les gezellig met elkaar te kletsen en letten totaal niet meer op wat er met hun pup cq hond gebeurt. Dat betekend als je pup je inderdaad nodig heeft omdat hij het spannend vindt dat je er dus niet voor hem bent en daar ben ik het mee eens, dat is dus wel nodig. Je hoort je pup wel bij alles bij te staan om hem te begeleiden in dingen die hij spannend vindt.

Hond is een sociaal dier

Een hond is een sociaal dier en heeft behoefte aan contact met soortgenoten. De meesten van hun tenminste. Er zijn honden die willen echt alleen hun baas en verder geen andere honden om zich heen, maar veel honden vinden het contact met soortgenoten wel prettig en in een normale situatie leren ze ook veel van elkaar. Dus omdat baasjes misschien niet opletten tijdens de puppy speelpauze kun je niet stellen dat pups maar geen contact meer moeten hebben met andere pups. Ik denk dat dan eerder de cursusleiding de schone taak heeft de cursisten erop te wijzen dat ze een grote verantwoording dragen en dat ze dus nog steeds “bij de les” moeten blijven tijdens de speelpauze.

Puppy speelpauze goed begeleiden

De puppy speelpauze is een uitgelezen moment om je cursisten te leren de honden te lezen en hierop te reageren. In het spel tussen honden zie je heel veel interactie en dus heel veel communicatie waar de cursisten heel veel van kunnen leren. Daarnaast is het belangrijk dat er inderdaad ingegrepen wordt als pups te hoog in hun drift komen, of moe worden en daardoor feller worden. Als een pup wat angstig wordt in de groep is het juist de uitgelezen kans om hem te leren hoe hij moet reageren en om hem daarin te steunen ter voorkoming dat hij op latere leeftijd uit gaat vallen naar andere honden uit angst van andere honden.

Ik vraag me serieus af waarom alles compleet anders moet. Waarom hebben we tegenwoordig verschillende methoden om de honden op te voeden en te trainen. Dat iedereen van de slipketting is afgestapt dat is een prima ommezwaai voor velen, maar voor mij leiden nog steeds vele wegen naar Rome en of de hond nu luistert door methode A, B of geen methode, het gaat volgens mij om het resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *