Honden zoek team

Het is voor veel hondeneigenaren hun ergste nachtmerrie. Je hond schrikt ergens van en gaat er vandoor. Je hoort het tegenwoordig heel veel bij honden die net in Nederland zijn aangekomen. Dit is een neveneffect van de wildgroei in buitenlandse honden. Maar hoe je het ook went of keert, de hond is de dupe.

Buitenlandse honden

Veiligheid voor alles uiteraard. Echter vind ik het ook een taak van de stichting om de honden in het buitenland zelf te gaan bekijken. Ik vind dat je als stichting de plicht hebt om de honden zelf te checken en te bekijken en ook te testen buiten het asiel waar ze hun leven nu doorbrengen.

Ook wij hebben die fout meerdere malen gemaakt. We reisden gemiddeld iedere acht weken naar Spanje en gingen daar honden “uitzoeken” een vervelend karwei want je speelt eigenlijk voor god. Meestal gaven de asieleigenaren of medewerkers wel aan welke honden het beste mee zouden kunnen maar wij gingen vrijwel alle honden zelf testen en met ze buiten het asiel lopen, soms in de stad of in het dorp om te kijken hoe ze reageerden.

Echter we hebben ook wel honden uit Spanje laten komen die we niet vooraf gezien hadden en soms hadden we dus ook hele angstige honden erbij. Nu is het wel zo dat ze bij ons te allen tijde in de opvang komen en dat wij ons dus bezig houden met de eerste socialisatie. Maar ondanks dat wij ons net zo goed schuldig hebben gemaakt hieraan vind ik dat je dat als stichting niet kan maken om Nederland op te zadelen met angstige honden.

Bij ons was het dan wel zo dat we mensen wel de keuze konden laten. Iedereen die de keuze heeft gemaakt voor een dergelijk angstige hond, wist ook van te voren dat deze hond bang was en hoe wel om te gaan met deze hond.

Ik vind dat je het als stichting niet kan maken om een angstige hond direct in een gezin te plaatsen, en zeker niet in een gezin die nog nooit een hond hebben gehad.

Stress van de reis

Ook al heb je een hond die niet angstig is en die je ook getest hebt in het buitenland kan het zijn dat de reis wel een behoorlijke impact heeft op de hond en dat hij dusdanig in de stress is dat hij alsnog angstig is als hij aankomt. Dit zal dan zeker snel bijtrekken maar het is wel belangrijk dat er dan aan de hoogste veiligheid wordt voldaan.

Als wij honden van de luchthaven ophaalden dan ging de hond de bench niet uit op de luchthaven. We lieten de hond in de bench en hij ging met bench en al de auto in. Pas bij ons op de Pannehoeve ging de bench open maar dan was alles verder gesloten en kon de hond geen kant op als alleen bij ons op de boerderij. Op de boerderij kon hij bijkomen en  van daaruit kon de socialisatie beginnen. Je kunt naar mijn mening ook geen stichting hebben die in het groot honden uit het buitenland haalt als je in een gewone woning in een straat in een dorp of stad woont. Als je dan een stichting hebt die 1 of hooguit 2 honden tegelijk naar Nederland haalt dan ben je verantwoord bezig. Je kunt dan zelf de eerste socialisatie doen en je kunt het karakter van de hond in Nederland bekijken. Maar je kunt ze ook door de eerste stress in Nederland helpen

Zoekgroep voor honden

Maar goed helaas gebeurt dit nog niet en worden er honden vanaf de luchthaven opgehaald door hun nieuwe baasjes en lopen er dus regelmatig honden weg.
Om die reden en omdat er in Zeeland nog niet zoiets was zijn wij met een klein groepje een hondenzoek team gestart.
En ik moet zeggen dat het erg leuk is. We leren de honden om andere honden te zoeken. We hebben samen lol en de hond heeft lol en als we straks allemaal een eindje zijn hebben we een leuke groep honden die ingezet kunnen worden als er honden vermist zijn.

We hebben vanavond de tweede training gehad en het was echt superleuk. De honden waren total loss aan het eind van de avond maar zowel de geleiders zijn super gemotiveerd en de honden hebben geweldig gewerkt.

En een zoekgroep voor honden past perfect in de missie en in het plaatje van de Pannehoeve. Inmiddels zijn er al een aantal honden die al wat verder zijn in hun training en die al ingezet kunnen worden (en die ook al succes geboekt hebben) maar over een half jaartje hebben we een leuk team van mensen en honden die ingezet kunnen worden als er een hond vermist is in Zeeland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *