Honden en vuurwerk

Het eindejaar komt er weer aan en ik heb al begrepen dat er op verschillende plaatsen alweer geknald wordt. Beetje jammer dat er zo weinig op gehandhaafd wordt want het zou namelijk de discussie die nu luidt niet nodig maken als het ging om 1 dag in het jaar.

Maar goed het gaat inmiddels om bijna anderhalve maand in het jaar, en dat is heel vervelend voor mensen die een angstige hond hebben. Nu starten de meeste vuurwerkcursussen en voorlichting omtrent vuurwerk pas rond oktober en eigenlijk is dat rijkelijk laat. Want aan de angst voor vuurwerk bij je hond is zeker wat te doen.

Kalmeringspillen
Ik ben een felle tegenstander van de kalmeringspillen die bij de dierenarts te halen zijn. Ik heb vorige jaar een stuk gelezen van iemand die deze tablet zelf had ingenomen en die tijdelijk verlamd was maar alles wel meekreeg. Deze persoon gaf aan dat dit heel eng voelt. En daar kan ik me iets bij voorstellen.

De hond wordt er namelijk niet minder bang van, maar hij kan minder of helemaal niet reageren. En dat lijkt me inderdaad ook doodeng.

Tv of radio hard
Deze hebben we zelf ook jaren gebruikt. Maar het fluiten wat sommig vuurwerk doet komt bijna overal bovenuit. Daarnaast moet je ook zorgen dat het heel erg licht is in huis en de ramen helemaal dichtmaken zodat ook geen lichtflitsen te zien zijn. Mijn ervaring is dat honden perfect aanvoelen wat er aan de hand is en als ze nog iets kunnen zien dat ze dan net zo bang zijn voor wat ZOU KUNNEN KOMEN als dat ze bang zijn voor wat ze horen.

Wat wel werkt
Ik heb alle nieuwe honden en alle honden die bang waren afgelopen jaar “gebombardeerd” met vuurwerkgeluiden van youtube. En dan in alle omstandigheden. Als ze aan het eten waren, als ze buiten waren, als ze aan het spelen waren, als ik aan het trainen was. De oudere honden die al echt angstig waren heb ik zeker nog niet zover dat ze niet meer bang zijn. Maar ze zijn hun angst wel eerder kwijt en ze blijven er minder lang in hangen.

Advocaat
Wat een heel goed middel is voor een avond als oudejaarsavond is advocaat voor een hond. Om te beginnen vinden ze het erg lekker en in plaats van dat ze niet meer kunnen bewegen en plat gelegd worden, worden ze er juist een beetje soezerig van en wat onverschilliger. Dat betekend dat ze de prikkels makkelijker kunnen verwerken en er ook minder heftig op reageren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je hond dronken voert met advocaat. Voor een kleine hond geldt een paar theelepels, (tot ongeveer 10 kg) voor een grotere hond (tot ongeveer 25 kg) anderhalve eetlepel en voor een grotere hond, 2 tot 2 en een halve eetlepel. Geeft dit rond een uur of 8, merk je om een uur of 10 nog geen verschil geef dan nog een klein beetje bij.

Alcohol is voor honden net zo schadelijk als voor mensen. Het kan dus voor 1 avond op een jaar echt geen kwaad en het is vele malen beter dan een pilletje van de dierenarts. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je iedere keer als je hond angst vertoond je direct naar de advocaat grijpt. Het is echt een middel voor uitzonderlijke gevallen zoals een oudejaarsavond.

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve