Hoe werkt het brein van de hond

Om te kunnen communiceren maar ook om je hond te begrijpen is enige basiskennisvan processen in het lichaam nodig. Een van de grootste processen,is wel de werking van het brein van de hond.

Reptielenbrein

Alle levende wezens zijn miljoenen jaren geleden gestart met het reptielenbrein. Bijna ieder levend wezen heeft dit reptielenbrein nog steeds. Zo ook de hond.
Het reptielenbrein reageert totaal buiten de wil van de hond om. Dat wil zeggen dat dit deel van het brein alle onwillekeurige gedragingen van de hond aanstuurt. Dit is in feit het instinct.

Zoogdierenbrein

Na miljoenen jaren is bij de zoogdieren inclusief de mens het zoogdierbrein ontstaan. Ook dit deel van de hersenen reageert totaal buiten de wil van de hond om. Het zoogdierenbrein is onder andere verantwoordelijk voor de emoties.
Dat wil dus zeggen dat ieder zoogdier dezelfde emoties heeft. Het wil echter niet zeggen dat ze ook allemaal dezelfde emoties ervaren.

Wij als mensen ervaren ook de emoties niet allemaal hetzelfde. Neem bijvoorbeeld de emotie “angst” De ene persoon die wordt bij die emotie razend, de andere persoon trekt zich terug terwijl een derde persoon er misschien totaal geen last van heeft en de angst als kick ziet.

Neocortex

Nog eens miljoenen jaren later ontwikkelde de mens en de “hoger geplaatste” zoogdieren de neocortex.
Deze is bij de mens vele malen beter ontwikkeld dan bij de hond.

Om die reden kan een hond veel beter in het hier en het nu leven. Ons herinneringsdeel is sterker ontwikkeld dan bij de hond, daardoor gaan wij vaker en makkelijker terug naar het verleden.
Doordat de neocortex van een hond veel kleiner is in verhouding is er minder plaats voor herinneringen.

Minder plaats betekend dus dat het brein “beslist” wat belangrijk genoeg is om te herinneren.

Wat je aandacht geeft groeit

Dat is een regel die iedereen wel kent. Dat is in deze context wel interessant.

Trauma: Honden die trauma’s hebben opgelopen hebben met die angsten en stress geleefd. Hun leven was ervan afhankelijk en dat betekend dat het brein daar dus voorrang aan geeft. Trauma zit dus diep verankert in de herinnering.

Een hond onder stress breekt bovendien extra snel hersencellen af en de aanmaak van nieuwe hersencellen (om nieuwe herinneringen aan te maken) is vertraagd. Daarnaast beheerst het trauma het leven van de hond dusdanig dat hij er aandacht aan blijft geven. Weliswaar onbewust maar de angsten zijn er over het algemeen heel regelmatig die blijven dus groeien.

Training: honden die getraind worden geven continu aandacht aan datgene waarvoor ze getraind worden. Dat betekend dat het brein dit dus als belangrijk zal zien en zal de herinnering hiervan laten groeien waardoor de hond er ook steeds beter in wordt.

Gedrag

Natuurlijk is gedrag of zijn gedragsproblemen niet alleen te verklaren met behulp van het brein. Het is om het totale plaatje te bekijken nodig dat je van alle processen die in het lichaam spelen af weet voordat je een conclusie kan verbinden aan bepaalde dingen.

Een trauma is ergens door veroorzaakt en wordt ergens door in stand gehouden. Daarvoor zijn meerdere zintuigen nodig die signalen naar de hersenen geven. Daarbij komt een stofje vrij, de cortisol die vervolgens het immuunsysteem aantast en hersencellen laat afsterven. Door het afsterven van hersencellen kan de hond moeilijker nieuwe dingen leren omdat de ruimte in zijn hersenen maar beperkt is. Zo heb je dus alleen al bij een trauma met een heel systeem te maken. Je kunt nooit 1 onderdeeltje hiervan aanpakken omdat je moet weten hoe het hele systeem werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *