Het fokken van werkhonden

Volgens mij zijn er enorm veel leuke herplaatsers en ook heel veel herplaatsers die in elke tak van sport aan de slag kunnen. Onder de herplaatsers vind je werkhonden voor bewaking, voor het speuren, maar ook als assistentiehond, en blindegeleide hond.
Toch wordt er voor de werkhonden enorm veel gefokt.

Werk aan een pup

Natuurlijk vinden mensen die opvangen voor centra die blindegeleidehonden opleiden het leuker om een pup in huis te krijgen en daarmee van start te gaan.
Ook de honden die in de bewaking of in het speurwerk terecht moeten komen hebben ze uiteraard liever van pup af aan. Je kan ze vormen en socialiseren en vanaf het begin af aan goed leren bijten.
Maar daar blijft het uiteraard niet bij. De honden moeten zindelijk gemaakt worden, ze moeten medische gekeurd worden en het kan zomaar zijn dat, ondanks dat ze uit goede lijnen komen, de rug, de heupen of de ellebogen niet goed zijn en dan zijn ze dus niet geschikt voor het werk. Het kan ook zomaar zijn dat de hond niet stoer genoeg is, niet goed genoeg leert. En er zijn nog tal van zaken waarom een hond niet geschikt zou zijn.

Opleiden van een hond is duur

Het opleiden van een hond om te werken is duur, of het nu een assistentiehond is, een bewakingshond of een politiehond. De honden dienen heel veel vaardigheden aan te leren maar ook in iedere situatie betrouwbaar te zijn.
Ze zijn dus niet binnen een paar weken getraind. Om die reden zit er een leeftijdsgrens op de honden die eventueel aangekocht worden

Herplaatsers

Er zijn alleen al in Nederland zo gigantisch veel herplaatsers die even zo goed geschikt zouden zijn. Gelukkig wordt er bij de politie en in de bewaking etc wel regelmatig met herplaatsers gewerkt. Toch zijn er nog enorm veel werkhondenkennels waar honden vandaan komen die uit goede bloedlijnen komen. Voor de blinde geleidehonden worden uitsluitend pups gebruikt.
Er wordt dus voor het werk nog enorm veel gefokt en dat vind ik eigenlijk heel erg jammer. Ook de leeftijdsgrens zou wel iets opgerekt kunnen worden omdat de basis bij een herplaatser er vaak al in zit.

Het zijn mijns inziens extra pups die op de markt komen die niet geschikt zijn voor het werk terwijl super geschikte honden wegkwijnen in een asiel. Beetje jammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *