Egotrippers en haantjesgedrag

Het is iets wat me steeds meer tegen gaat staan. De trainingsmethoden “ one-fits-it-all” die vele trainers prediken.

Verschillende trainingsmethoden

We hebben in de loop der tijd zoveel veranderingen gehad in trainingsmethoden. We zijn denk ik gestart met Martin Gaus. Hij predikte de slipketting, waar hij later op terug moest komen. Vervolgens switchte hij volledig naar positieve training, een volledige ommezwaai. Toen kregen we Cesar Milan met de bekende, voor sommigen beroemde en voor sommigen beruchte trainingsmethode. Terug naar de slipketting en werken vanuit dominantie.

Daarna en misschien ook wel daarvoor werden er enorm veel methoden ontwikkeld, en natuurlijk was iedere methode zaligmakend, en de beste.

De hond zelf

Waar vrijwel iedere trainingsmethode aan voorbij gaat is de hond zelf. En dat is op zijn minst vreemd te noemen als je werkt met levende wezens met zo’n hoge intelligentie als een hond. Een hond spreekt een duidelijke taal. Misschien verstaan we hem niet altijd, maar veel vaker luisteren we niet eens naar de hond.

We bestuderen “algemene beelden” van wolven in gevangenschap, waar we vervolgens later weer op terug moeten komen. Maar zo doen de wolven het dus zo moeten wij als baas ook optreden. En wat de hond te vertellen heeft………. Boeiend! Wij denken voor de hond, en zoals WIJ DENKEN DAT DE HOND DENKT zo behandelen we hem ook.

Stel je eens voor dat je ergens binnen komt, de eigenaar van het huis DENKT dat jij denkt dat je hem een klap gaat verkopen en hij begint je om die reden meteen tegen de grond te werken of dreigend in een hoek te duwen. Hoe gek is dat?

Dominantie

Ik heb het al vaker gezegd, ik kan een hond die ik voor het eerst zie dusdanig overrulen, dat die hond even de weg kwijt is en uit angst, onzekerheid, of noem het maar op alles doet wat ik wil. Ben ik dan een goede gedragstherapeut? Of ben ik dan een goede trainer? Nee absoluut niet.

Als jij ergens binnenkomt en ze beginnen meteen tegen je te commanderen, dan is het enige wat je denkt: “ nou lekker vriendelijk” maar je doet wel wat die persoon zegt, omdat je ook niet precies weet wat er wel van je wordt verwacht. Maar als je daar een dag hebt rondgelopen en je weet hoe alles werkt is “de macht” van die persoon weg omdat je je eigen plan trekt.

Je kunt iedere hond en ieder mens met veel macht overrulen, en dat is een methode die helaas vaak gebruikt wordt door dure gedragstherapeuten. Ze “lossen snel problemen op” zonder naar de hond te luisteren. Ze denken immers voor de hond, en als je zelf de gedachten van iemand “maakt” kun je daar bij voorbaat ook al een antwoord op hebben.

Respect? De hond moet respect voor MIJ hebben, het hoeft niet andersom

Vertrouwen? De hond moet gewoon luisteren

Helaas wordt de hond nog heel vaak op deze manier behandeld door de zogenaamde egotrippers of haantjes zoals ik ze noem. Hun kennis is de juiste, hun aanpak is gebaseerd op……….?? En dan is het goed. En deze methode werkt voor iedere hond.

Er is geen enkele methode die werkt voor iedere hond, behalve die van vertrouwen en respect voor elkaar. En als dat het beginpunt is van je omgang met de hond, dan heb je het begrepen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *