Detectiehonden, een super veelzijdige training

Als ik op een feestje ben of ergens met veel mensen kom je als vanzelf op het werk wat je doet. En daar kan ik uuuuuuuuuuuuuuuuuuren over vertellen. Natuurlijk doe je dat niet want niet iedereen vindt het even leuk maar voor degene die het wel leuk vindt, hieronder een stukje van wat we doen

Spelen

De meeste detectiehonden zijn gek van een speeltje dus spelen staat hoog in het vaandel. Natuurlijk niet gewoon simpelweg een balletje gooien maar we maken er wel een stukje psychologisch spel van natuurlijk. Het zoekwoord moet aangeleerd worden maar we leren de hond ook lossen en vasthouden op commando. En met name het lossen is voor veel honden erg moeilijk. Maar als ze eenmaal doorhebben dat er dan een actief spel volgt dan wordt het langzamerhand steeds beter.

Moe maken

Omdat de honden veelal erg fel zijn op hun speeltje of de bal en dit nog wel eens kan lijden tot een hap in je hand of arm starten we altijd met een moe maak spelletje, voor de ene hond is dat een paar rondes frisbee werpen en voor de ander balletje gooien. Weer een ander vindt het geweldig om naast de fiets te rennen dus zo heeft iedere hond één keer op een dag een “uitputtingsslag” En geloof me, ze staan te trappelen om dit te mogen doen.

Psychologische training

Sinds kort heb ik voor sommige honden rugzakjes. Als een hond een rugzakje draagt met bepakking dan zie je de hond veranderen. Ze lijken serieus verantwoording te nemen voor hetgeen ze bij zich hebben. Naast dat ze een leuke wandeling hebben zijn ze door het dragen ook moe. Zelfs met een lege rugzak die weinig of niets weegt zie je al direct verandering in de manier van lopen. Ze zijn rustiger en beheerster.

Socialisatie

De socialisatie van de honden begint eenvoudig met geluid. Vervolgens verschillende ondergronden en als ze wat verder in de training zijn gaan we naar het dorp, naar de stad en bezoeken we verschillende bedrijven waar veel bedrijvigheid en herrie is. Het is van belang dat een detectiehond niet zo snel schrikt en als hij schrikt dat hij ook weer snel hersteld. We proberen ze dus in zoveel mogelijk situaties eerst te laten wennen in op een later tijdstip als ze gewend zijn ook te laten zoeken.

Zoeken en aangeven

Zoeken is eigenlijk maar een hele korte training. Iedere hond heeft een perfecte neus en het is alleen zaak deze neus te trainen op hetgeen ze moeten zoeken. Maar als ze dat spelletje eenmaal snappen en de neus wordt daar steeds meer in getraind dan is het zoeken zelf voor de hond een saai spelletje. Maar natuurlijk laten we het niet saai worden, we voegen steeds dingen toe en maken het uiteraard steeds moeilijker.

Spel, spel en nog eens spel

Alles wat we doen met de honden is 1 groot spel voor ze met heel veel verschillende uitdagingen. De honden die we trainen vinden het ook een geweldig spel en staan steeds opnieuw klaar om weer verder te gaan.
Natuurlijk zijn er ook honden die er echt niets aan vinden. Daar gaan we dan ook niet mee verder en die krijgen een leven als gewone gezellige huishond, sommige daarvan vinden het best leuk om eens achter een balletje aan te rennen. Heerlijk toch dat dat in een gezin kan op het strand?

Negatief

Het is jammer dat sommige mensen negatief denken over het speuren. Ik kan het enerzijds best begrijpen omdat de berichten niet altijd even leuk zijn over detectiehonden. Anderzijds als ik zie hoeveel plezier onze honden hebben in de trainingen en daarna in hun werk dan gun je dat eigenlijk elke hond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *