De pup en zijn opvoeding deel 1

Alles wat voor de puppy geldt, geldt in principe ook voor een hond die nieuw binnenkomt. Al is de hond al ouder, of zelfs al boven de 5 jaar, als je hem behandelt en opvoed als een pup dan zul je binnen no time een geweldige band met je hond opbouwen.

Opgevoede hond

Iedereen wil het liefst een goed opgevoede hond die je overal mee naar toe kan nemen. Een goed opgevoede hond is zo makkelijk te maken en juist omdat het zo makkelijk is wordt het enorm moeilijk.

Wat verwacht je van een opgevoede hond?

  1. Niet tegen iemand opspringen
  2. Niet aan de lijn trekken
  3. Wachten indien nodig

Er zijn ongetwijfeld nog meer gedragingen die u liever niet ziet bij uw pup of nieuwe hond maar laten we even met de belangrijkste beginnen.

Niet tegen iemand opspringen

Het is een open deur intrappen en toch gaat het nog heel vaak mis.
Een hond die NOOIT aandacht krijgt als hij opspringt en ALTIJD aandacht krijgt als hij netjes voor je blijft staan op vier poten of netjes gaat zitten voor je zal ook nooit het opspringen aanleren omdat hem dat niets oplevert.

Het lastige van dit verhaal is dat je niet alleen zelf NOOIT aandacht er aan mag schenken maar dat je ook je bezoek, vrienden, mensen op straat en noem ze allemaal maar op moet opvoeden en daar heel duidelijk tegen moet zijn dat JIJ NIET WIL dat je hond leert opspringen en DAT ZIJ  dus naar jou moeten luisteren en de hond geen aandacht moeten geven als hij wel opspringt

Zorg ervoor dat alle huisgenoten op de hoogte zijn en zich aan deze regel houden. Hang desnoods een briefje op de deur waarin je iedereen verzoekt de hond ALLEEN AANDACHT TE GEVEN ALS HIJ MET VIER POTEN OP DE GROND STAAT.

Zie je eigenlijk hoef je niets te doen, je hoeft alleen maar iets te laten en dat is aandacht geven op het moment dat een hond springt.

Niet aan de lijn trekken

Zeker een pup die in het begin niet wil lopen krijgt al heel snel de kans om te trekken op het moment dat hij EINDELIJK wel loopt. Want zo gauw jij nu stopt met lopen omdat hij trekt is de kans groot dat hij weer gaat stuiteren en vervolgens weer niet wil lopen.
Toch is de enige manier om hem niet te leren trekken (aan de lijn trekken is aangeleerd gedrag) om het vanaf het begin af aan niet toe te staan.

Het is niet de bedoeling dat je hem corrigeert op het moment dat hij gaat trekken, het is de bedoeling dat je hem gaat afleiden door hem te roepen en desnoods de andere kant op te gaan lopen als hij naar je kijkt. Nodig hem daarbij uit met je mee te lopen de andere kant op en als hij dat doet dan beloon je hem rijkelijk

Je kunt ook gewoon stil staan op het moment dat hij iets ziet wat belangrijker is dan dat jij bent en hij trekt daarbij in zijn enthousiasme aan de lijn. Maak een geluidje en nodig hem uit weer terug te komen naar je en beloon hem daar rijkelijk voor.

Het belangrijkste is dat hij niet went aan de druk op de nek. Om die reden mag er dus nooit druk op de nek komen en moet je voordat dat wel gebeurt zorgen dat je zijn aandacht hebt. Zeker in het begin.

Hoe meer hij trekt aan de lijn, hoe sterker zijn nekspieren worden en hoe harder hij kan gaan trekken. Door het trekken traint hij alleen zijn nekspieren en dat is voor jou niet voordelig.

Dezelfde methode kun je ook bij een nieuwe hond toepassen. Je komt waarschijnlijk de eerste week niet ver met wandelen, hooguit 25 meter met een nieuwe hond die al nekspieren heeft. Toch zal het feit dat je deze training inzet je op termijn heel veel voordeel opleveren.

Wachten indien nodig

Je hond het wachten aanleren vanaf het begin heeft een tweeledig doel. Je leert je hond namelijk beheersing wat je heel goed kunt gebruiken om je hond andere dingen aan te leren.
Als je hond kan wachten en je leert hem daarbij ook meteen contact te maken met jou dan kun je je hond uitleggen wat je van hem wil. Met andere woorden je kunt een hond die heeft leren wachten veel beter trainen.
Daarnaast als je een hond hebt leren wachten heb je je handen vrij om indien nodig even andere dingen te doen. Je hebt tijd om even een gesprekje te hebben op straat. Het is simpelweg handig als je hond heeft leren wachten. Als je dit als een van de eerste dingen aanleert aan je hond heb je er later heel veel gemak van.

Op deze blog volgt nog een tweede blog over het opvoeden van de pup

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *