De beste manier om je hond te helpen trauma te verwerken

Socialisatie is eigenlijk niets anders dan wennen aan…
En ergens aan wennen is dan weer leren omgaan met…
En net zoals bij de mens kinderen sneller leren dan volwassenen, is het bij de hond ook zo dat een jonge hond sneller leert dan een oudere hond.


Zowel bij mensen als bij honden zijn de hersenen van de jonge hond nog in ontwikkeling, en dat is dé periode voor socialisatie.
Tijdens de ontwikkeling van de hersenen worden er “paden” aangelegd in de hersenen die de prikkelverwerking goed laten verlopen. Hoe beter de socialisatie, hoe beter de prikkelverwerking en hoe makkelijker de hond met vreemde dingen kan (leren) omgaan.

De psychologie van een trauma bij de hond

Om e beginnen is het misschien wel interessant om te weten wat de psychologie van een trauma bij een hond is. Met andere woorden: Hoe ontstaat een trauma en waarom is het zo moeilijk om de hond een trauma te laten verwerken.

Gewenning op latere leeftijd

De ontwikkeling van de hersenen stopt op een bepaald moment. Niet dat je dan niets meer leert, maar de volledige ontwikkeling is klaar. Met andere woorden de paden zijn aangelegd en er kunnen  niet meer van die paden meer bij.

Een hond legt in zijn hersenen tot een bepaalde leeftijd allemaal paadjes aan in de hersenen.

Bij een slecht gesocialiseerde hond zijn er weinig paden, dat betekend dat de hond slecht kan omgaan met nieuwe dingen. Echter hij kan slecht omgaan met nieuwe dingen, Je kunt de aangelegde paden wel gebruiken om hem te wennen aan deze nieuwe dingen.

Hoe beter de socialisatie van de hond is geweest hoe makkelijker hij went aan nieuwe dingen omdat er “genoeg paden” zijn om de prikkels te verwerken.

Dit betekend echter niet dat als je hond bang is van iets dat hij slecht gesocialiseerd is. Ook een goed gesocialiseerde hond kan schrikken van bepaalde dingen en daardoor een verkeerde associatie ermee krijgen waardoor hij er bang van is en bang van blijft.

Echter een hond die goed gesocialiseerd is zal het makkelijker hebben om te wennen aan bepaalde dingen.
Maar iedere hond kan wennen aan (nieuwe) dingen.

Wat is gewenning

Ergens aan wennen is een emotie koppelen aan hetgeen waar je aan moet wennen. Ik heb het in het vorige stuk al gehad over emoties. Zowel mensen als honden koppelen aan iedere situatie een emotie.

Het kan dus zijn dat je hond al gewend is aan vuurwerk maar daar wel een negatieve emotie aan gekoppeld heeft. Dan moet je dus terug naar het stuk over emoties en moet je de emotie van de hond op het geluid gaan veranderen.
Maar gewenning is dus niets anders dan een emotie koppelen aan iets nieuws.

Leren omgaan met

Voedsel is een eerste levensbehoefte en geeft de hond een fijn gevoel. Om een hond aan iets volledig nieuws te laten wennen kun je het nieuw te laten wennen object of geluid of iets dergelijks koppelen met voedsel.

 • Nieuw object of geluid tijdens het eten introduceren
 • Starten op afstand
 • Herhalen
 • Tijd investeren

Dat zijn de stappen die je moet doorlopen om iets nieuws op de juiste manier te introduceren en er meteen een positieve emotie aan te koppelen.

Op die manier kun je echter ook een emotie veranderen bij de hond. Dus als een hond al ergens een negatieve emotie aan gekoppeld heeft kun je die emotie veranderen naar een positieve emotie.

Je kunt namelijk niet alles op deze manier introduceren. Je komt ongetwijfeld gaande weg het leven van de hond spannende en nieuwe dingen tegen. Ook dan is het zaak dat je er een positieve emotie aan koppelt.

 • Laat de hond het object of geluid op eigen tempo onderzoeken
 • Koppel het direct met lekkere snoepjes zodat de emotie al gedeeltelijk positief wordt benaderd
 • Je eigen houding is hierbij erg belangrijk
 • En wat je aandacht geeft groeit, geef het dus positieve aandacht, ook als je het zelf eng vindt.

ANGSTHERINNERING IS MOEILIJK TE WISSEN

Zorg bij de introductie of toevallig ontmoeting van iets nieuws (geluid of object) dat er geen trauma’s kunnen ontstaan.

 • Wordt dus niet boos als de hond uitvalt of gaat blaffen uit onzekerheid
 • Als de hond iets echt eng vindt kun je kijken of je een hond mee kan nemen die het niet eng vindt en waarvan de angstige hond het gedrag kan kopieren
 • Zorg altijd dat je snoepjes bij je hebt om bij een angstige reactie van je hond op iets direct te kunnen gaan voeren

Traumaverwerking

Ieder mens maar ook iedere hond reageert op zijn eigen manier op een trauma. Na verloop van tijd is dit de manier van reageren die het best werkt voor de hond. Je hond zal dus als je met traumaverwerking (het veranderen van de emotie op iets) bezig bent regelmatig een terugval hebben omdat dat de meest veilige manier is volgens de hond om met het trauma om te gaan.


Het is de negatieve emotie waar de hond eigenlijk min of meer automatisch in gaat omdat je de andere emotie nog niet geautomatiseerd hebt, met het bijbehorende negatieve gedrag.

Traumaverwerking betekend dus herhalen, herhalen, herhalen tot de hond automatisch de positieve emotie krijgt bij het geluid of hetgeen hij bang voor was. Pas als dat geautomatiseerd is dan pas is de hond door zijn trauma heen en zal een terugval weinig tot niet meer voorkomen.

Hoe vaker de hond een terugval heeft, hoe vaster het oude gedrag zich weer zal vastzetten en hoe moeilijker het is om de angstherinnering te wissen. Je moet dus met muizenstapjes vooruit gaan en bij een terugval ook een behoorlijke stap terug doen in de training van de traumaverwerking.

Ondersteuning

Een slecht gesocialiseerde hond die nog helemaal niets kent zal in de eerste instantie continu in de stress zijn. Hij krijgt allerlei prikkels te verwerken van dingen die hij (nog) niet kent.
In de hernieuwde socialisatie fase kun je de hond ondersteunen met medicatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *