Cursussen, therapieën en workshops

Iedereen kent ons inmiddels van de Pannehoeve maar toch nog even een korte introductie met betrekking tot de cursussen, workshops en therapieën.
Wij zijn Daphne en Jolanda.

DAPHNE
http://www.hondzorgt.nl/
Daphne is therapiehond geleider en spiegelcoach. Dat wil zeggen dat zij mensen met een probleem, maar ook mensen die aan zichzelf willen werken helpt door middel van spiegelcoaching. Door te werken met een hond komen bepaalde karakter trekken naar boven waarvan je misschien wel weet dat je ze hebt maar niet weet hoe ze te gebruiken. Ook kun je samen met haar en met een hond (en dit mag je eigen hond zijn) werken aan vaardigheden die je wilt ontwikkelen, of die je beter wil leren kennen.
De hond houdt je een spiegel voor, jou gedrag wordt weerspiegelt in het gedrag van de hond. Je kunt met je hond oefenen in het verbeteren van vaardigheden. Je hond oordeelt namelijk niet en neemt je zoals je bent.

Kinderen die bang zijn van honden kunnen enorme stappen vooruit maken in de omgang met honden op een veilige manier, Daphne leert ze zien dat een hond leuk is, maar ook voor welke honden je op moet passen. Hoe je je beschermt tegen honden en hoe je kunt zien dat een hond leuk is of niet.

Als de kinderen klaar zijn kunnen ze het geleerde in praktijk brengen bij de kindermiddagen die we organiseren. De kinderen spelen en trainen onder leiding van ons met een hondje van ons. Dit zullen per keer andere honden zijn zodat ze leren werken met verschillende honden en ook zien dat iedere hond zijn eigen karakter heeft net als het kind zelf.
Maar het kind hoeft niet bang te zijn van honden om met Daphne te werken. Ook kinderen met dyslectie die daar moeite mee hebben, kinderen die moeite hebben zich in de maatschappij staande te houden en kinderen met een beperking ondervinden veel steun van de therapiesessies met honden. Ze groeien duidelijk in hun ZIJN en de hond laat ze zien wat hun mogelijkheden zijn en denkt niet in onmogelijkheden.

JOLANDA

Jolanda is degene die er is voor hond en baasje en werkt voornamelijk met de baas met zijn eigen hond. Er is heel veel ervaring in verschillend hondengedrag maar ook in mensengedrag en de omgang van de baas-hond. In de trainingen wordt dit ook allemaal aangehaald, besproken en geoefend op een positieve manier. De taal van de hond wordt geleerd en men wordt geleerd om elkaar te verstaan.
Beginnerstrainingen waarin de basis duidelijk wordt uitgelegd, waarin iedereen traint op zijn eigen niveau, vervolg trainingen waarin je het geleerde uit de basis gaat toepassen en uitbreiden om uiteindelijk tot een hond te komen die gewoon goed luistert en een leuk maatje is.

Geen Circushond- een hond moet ook hond kunnen zijn
Even een paar citaten die we heeeeeeeeeeeel vaak horen. Hoe nuttig is het kunstje zitten voor de hond? Volledig niet nuttig. Maar we willen wel allemaal dat de hond kan zitten. Op de enige goede manier aangeleerd (en hoe is niet belangrijk als het maar leuk is) vindt de hond het prachtig om dit kunstje aan te leren, maar dat geldt niet alleen voor zitten, de hond vindt het geweldig om met je samen te werken. En of je hem nu leert hierkomen als jij dat wil (ook een kunstje) of leert waven door je benen. Je hond vindt het fantastisch om te doen en is blij als jij ook blij bent.
en wanneer is een hond een hond? Als hij snuffelt, als hij zijn poot optilt? Als hij uitvalt naar andere honden?
Ik ben op Bali geweest, daar zie je de honden in hun oorspronkelijke setting, de zogenaamde straathonden. Die mogen dus hond zijn. En wat doen ze zoal? Ze struinen een beetje rond als het koel is op zoek naar eten (dus niet op het moment dat een baas vindt dat ze los mogen lopen en “hond mogen zijn”,) ze gaan liggen daar waar ze willen, dus niet binnen als de baas moet gaan werken of in een bench als de baas dat wil, ze lopen een blokje rond, halen vuilnisbakken leeg op zoek naar voedsel, gebruiken hun neus om te overleven en gaan dan slapen op een plaats waar ze zich veilig voelen, ze ruiken aan andere honden als beide honden dat goed vinden, ze gaan samen op pad, ze gaan naar de mens als ze daar zin in hebben en hebben ze geen zin doen ze hun eigen ding. Die honden zijn nog hond. En het gaat hier niet over de vraag of deze honden het beter hebben dan onze honden,maar het gaat hier over de vraag of we in Nederland onze hond nog hond kunnen laten zijn? Dan is het antwoord volmondig NEE en zullen we onze honden moeten helpen andere bezigheden te doen. Want hond zijn is iets anders dan de hond los te laten in een bos of strand als het ons uitkomt, dat hij weer moet komen als het ons uitkomt en dat hij op zijn kop krijgt als hij zich daadwerkelijk als hond gedraagt en een paar uur uit het zicht verdwijnt.
Als je een hond hebt ben jij zijn metgezel en dat betekend dat de hond met en voor je wil werken als er wederzijds respect is. Dat betekend dat je je hond ook moet laten werken. En dat betekend dan weer dat je hond moet luisteren (en ja het liefst als een circushond) zodat je altijd en overal met hem dingen kunt doen zonder dat hij overlast geeft voor de omgeving want daar hebben we mee te maken in Nederland.
Voor iedereen die al overtuigd was dat het leuk is om met je hond te werken en voor iedereen die door bovenstaand verhaal ook overtuigd is geraakt hier het aanbod van curssusen en workshops voor 2017/2018