Castreren

Iedereen heeft er een mening over en ik dus ook!
Een blog over castreren ligt uiteraard in de lijn van mijn missie. Voor iedere hond de juiste baas en voor iedere baas de juiste hond. Op dit moment zijn er naar mijn zin nog teveel “oeps nestjes” en daarnaast zijn er nog enorm veel honden die in het asiel zitten die nog op zoek zijn naar de juiste baas. Dus castreren van de meeste honden ligt zeker in de lijn van mijn missie en daarnaast had ik daar al een mening over en die is niet gewijzigd.

Wanneer castreren?

Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Mijn mening is datje een hond pas na zijn eerste jaar castreert. Hij is dan volledig uitgegroeid en alles kan dan in 1 keer weggehaald worden zonder dat je extra beschadigingen toebrengt doordat de hond te jong of te klein is. Vaak zijn met 1 jaar de ballen ook netjes ingedaald en als dat niet zo is zal dat ook niet meer gebeuren.

Waarom castreren?

Er zijn verschillende redenen om te castreren, de eerste heb ik in de inleiding al genoemd. Er is een overschot aan honden die nog niet de juiste baas hebben, terwijl er doorgefokt wordt en honden daarvan vervolgens weer van hand tot hand gaan. Of erger nog, ze komen in het asiel terecht. Ook vanuit het buitenland komen enorm veel honden deze kant op. Dit zijn ook vrijwel allemaal honden die “over” zijn en ook zij verdienen een goed baasje.

De tweede reden om te castreren is dat een hond vanaf de pubertijd “op zijn hormonen” gaat lopen. Hij vertoond haantjes gedrag. Zijn hele leven staat in het teken van zijn hormonen en dat betekend dat hij in zijn kop onrustig is. Dit kan leiden tot vechten, maar ook tot extreem druk gedrag omdat hij met zichzelf geen raad weet. Nu is bij een drukke hond castratie zeker niet altijd de oplossing. Hoewel dit wel snel wordt aangeraden door de dierenarts. Een hond kan ook in karakter al druk zijn en dan haal je dat niet weg met castratie.
Maar het opgewonden gedrag zal na de castratie zeker afnemen en omdat ze zich “niet meer hoeven te bewijzen” zal de hond rustiger en vaak ook liever worden.

Niet castreren

Ik hoor nog regelmatig dat de hond niet gecastreerd wordt omdat dat niet hoort. Omdat het dan geen vent meer zou zijn. Dat is naar mijn mening wel de grootst mogelijke onzin. Je doet een hond er echt geen plezier mee om hem niet te castreren omdat het volgens de baas niet hoort. Je belast hem alleen extra met zijn hormonen die hij instinctief MOET volgen en waardoor er dus minder ruimte is in de kop voor andere dingen.
Helaas is daar nog niet iedereen van overtuigd en betrekken (met name mannen)  het castreren nog teveel op zichzelf. Dat is nu typisch weer zo’n voorbeeld van vermenselijken van de hond waar de hond echt niet beter van wordt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *