Bijten aan de voorpoten

Bijten op voorpoten,of overmatig likken aan de voorpoten is een probleem wat vrij regelmatig voorkomt. Wat betekend het?

Klinisch beeld

Het likken of bijten aan de voorpoten doet iedere hond vrij regelmatig. Echter wanneer het overdreven wordt en de poten zijn nat van het likken of kapot van het bijten dan is er wat anders aan de hand. Vaak wordt er door dierenartsen (gelukkig wel steeds minder) gekeken naar het klinische beeld wat de hond laat zien en wordt het onderzoek toegespitst op de voorpoten.

Maar heel vaak is er aan de voorpoten niets te zien, behalve dat ze rood, en soms kapot zijn van het likken of bijten. Nog heel vaak hoor ik dat er dan een voedselallergie gediagnosticeerd wordt, en wordt de hond op speciaal voer gezet wat vaak niet gaat helpen.

Allergie

Honden bijten op hun poten op het moment dat ze pijn, jeuk of ongemak hebben en er niet bij kunnen. Allergie is uiteraard wel iets waar een hond zelf niets aan kan doen, zeker als de jeuk of het ongemak op een plaats zit waar ze niet bij kunnen. Voedselallergie komt maar heel weinig voor bij honden. Maar het kan ook een allergie zijn voor pollen of huisstofmijt.

Achterliggend

Het achterliggend probleem is namelijk vaak een behoorlijke puzzel. Met het bijten over overmatig likken aan de poten geeft de hond eigenlijk aan dat hij pijn heeft ergens waar hij niet bij kan. Dit is dus vaak binnenin. Door de poten kapot te maken of overmatig te likken en ze zo kapot te likken probeert de hond de pijn te verplaatsen naar een plaats waar hij wel bij kan.

De dierenarts heeft er voor geleerd

Heb je een hond met dit beeld laat je dan door een dierenarts niet afschepen met een voedselallergie. Het allereerst wat zou moeten gebeuren is dat de hond een behoorlijke dosis pijnstilling krijgt om te zien of dat beter werkt. Als dat zo is moet dus de puzzel opgelost worden waar de pijn zich bevindt of waar het vandaan komt.

Vaak kan dit worden vastgesteld met groot bloedonderzoek. Maar niet alle pijn is uiteraard terug te vinden in het bloedonderzoek. In dat geval zal aanvullend onderzoek gedaan moeten worden. Als je echter een dierenarts hebt die je alleen op duur voer wil overzetten zou ik een second opinion aan gaan vragen bij een andere dierenarts. Belangrijk is natuurlijk dat je zelf ook je hond heel goed in de gaten houdt en kijkt of hij ergens anders op reageert als dat hij normaal zou doen. Of hij vaker plast, overgeeft, vaker poepte, diarree heeft, loopt op een bepaalde manier, of hij goed of slecht eet, drinkt, of hij pijn aangeeft bij aanraking op een bepaalde plaats.

Hoe meer jij de dierenarts van informatie kunt voorzien hoe makkelijker het onderzoek verloopt. Het kan natuurlijk dat jij degene bent met de hond die ECHT last heeft van zijn poten dus uiteraard moet dat ook bekeken worden.

In het geval dat je hond misschien allergisch is zou ik in plaats van duur voer over gaan op vers vlees en dan 1 eiwitsoort tegelijk voor een bepaald aantal dagen. OP het moment dat het bijten en likken dan niet verbeterd zou ik een ander eiwitsoort proberen. Door iedere keer maar 1 soort eiwit te voeren probeer je eigenlijk er achter te komen waar je hond eventueel allergisch voor zou kunnen zijn.

Allergie komt maar weinig voor

Allergie komt in verhouding maar heel weinig voor bij honden en ook dat is het vaak onnodig om op duur voer over te gaan. In verhouding is vers vlees dan vaak veel goedkoper en daar zitten veel minder toevoegingen in zoals graan, mais etc.

Dit is geen betoog voor vers vlees want dat moet een ieder voor zich weten. Dit is wel een betoog om je hond verder te controleren op het moment dat hij zijn voorpoten kapot maakt en hem verder te laten onderzoeken en je niet direct af te laten schepen met een allergie.

Natuurlijke pijnstiller

Je kunt naast vers vlees ook proberen je hond PEA te gaan geven. Dit is én een natuurlijke pijnstiller. Maar het helpt ook bij problemen die afkomstig zijn van allergie en tegen extreme jeuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *