Behoeftenbevrediging bij de hond

Niet alleen honden maar eigenlijk alle zoogdieren zijn van nature geneigd om hun behoefte direct te bevredigen. Dit is niet aangeleerd maar is een overlevingsstrategie die wordt aangestuurd door het reptielenbrein zowel bij de hond als bij de mens (en de overige zoogdieren)

Behoeften dienden direct bevredigd te worden

Ook wij mensen zijn geneigd om onze behoeften direct te bevredigen.
Op het moment dat we nog in berenvellen liepen en moesten jagen voor ons voedsel was het eten op het moment dat er eten is en niet wachten tot er iets lekkerders voorbij komt want dan kon het zijn dat je omgekomen was van de honger.

Ook bij andere wilde dieren zowel zoogdieren als andere dieren is het altijd maar afwachten wanneer er eten komt in de natuur. Als er een muis voorbij komt zullen ze die pakken en niet afwachten of er misschien een lekkerder hert voorbij komt. Want als die niet komt is het mogelijk dat je in die tussentijd te zwak bent geworden om te jagen en vervolgens dood gaat van de honger.

Kinderen

Ook bij kinderen zie je dat nog steeds. Als ouder zijnde leer je je kind om geen snoepjes van de straat te pakken of geen frietje van de straat te eten. Dit wordt vaak geassocieerd met dat het vies is dat er misschien wel mensen met poep aan hun schoen overheen hebben gelopen. Op die manier wordt een kind eigenlijk  geleerd dat eten van straat “vies” is en niet hoort.

Ook uit een vuilnisbak eten is vies en smerig. Als je een kind dit niet zou leren en hem dat niet zou vertellen dan zou hij rustig een snoepje wat hij iemand anders in de vuilnisbak ziet gooien eruit halen en in zijn mond steken.

Dan zijn er nog fatsoensregels die je je kind aanleert. Je eet alleen van je eigen bord. En in het begin start dit binnen het eigen gezin, maar ook als je kind buiten aan een vreemde om een frietjes van iemands bord vraagt leer je je kind dat dit niet de bedoeling is en je verbied het min of meer.

Op die manier leren kinderen hun behoeftes uitstellen en doordat het ongepast is binnen onze samenleving om op deze manier aan je eten te komen werkt eigenlijk ongewild heel de samenleving en alle mensen om je heen mee om je kind op deze manier op te voeden.

Honden

Ook honden hebben een reptielenbrein waarbij de behoeftes worden aangestuurd. De moederhond verteld echter de pups niet dat ze niet van de straat mogen eten. Sterker nog als het een beetje tegenzit eet de moederhond zelf van de straat en leert ze dus de pups dat er bij vuilnisbakken en afval van de mens altijd wel wat te eten te halen valt.

Zoals ook bij mensen is het bij dieren nog veel sterker dat er een rangorde is in het eten. De sterkste dieren eten altijd het eerste en die eten tot ze genoeg hebben. Op het moment dat ze het eten verlaten betekend dit dat de lager geplaatste honden mogen eten.

We zien dit terug in onze samenleving. Als je je bord verlaat om eten iets uit de keuken te pakken is de kans dat je biefstuk weg is, heel groot. Jij hebt als leider je maaltijd verlaten dus dat betekend dat je uitgegeten bent en de “restjes” zijn voor de hond.
Tot nog niet zo heel lang geleden werd dit door de mens ook zo gedaan toen ze al samenleefden met de honden. De honden woonden buiten en als de mens was uitgegeten kregen de honden de restjes aangevuld met de ratten etc die ze vingen.

Het is dus niet zo gek dat dit nog sterk verankerd zit in het karakter en het brein van de hond, want op het moment dat de mens geciviliseerd is en de kinderen werden geleerd dat ze niet van straat mochten eten, kregen de honden nog steeds de restjes.

Omgang met de honden nu

De omgang met de honden nu is vele malen anders dan de omgang met honden 40 tot 50 jaar geleden. Zo kort is het eigenlijk nog maar geleden dat de meeste honden buiten leefden. Toen kon dat allemaal nog. Toen hadden we denk ik nog geen speciale rassen die op uiterlijk werden gefokt, maar daar heb ik me nooit in verdiept dus dat weet ik niet zeker. Wat ik wel weet is dat de honden toen nog veelal buiten leefden, en echt niet iedere dag brokken kregen zoals nu heel normaal is. Voor de meeste honden waren er de restjes en de rest mochten ze vangen. Toen was het nog belangrijker dat de behoefte direct bevredigd werd dan dat dat nu het geval is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *