Angst bij honden, meer dan 85% van de gedragsproblemen is gerelateerd aan angst bij honden.

Wat als angst bij honden hun leven gaat beheersen?

Iedereen kent de emotie angst. Je hebt vast wel eens een angstmoment meegemaakt.
Alles wat er vanaf het begin in je leven is geweest daar ben je aan gewend. Dat wil niet zeggen dat je daar niet angstig voor kunt zijn.
Maar een gezonde portie angst in je leven is gezond en zorgt ervoor dat je alert bent in gevaarlijke situaties.

Extreme angst bij de honden

Als angsten bij de hond zijn leven gaan beheersen is er weinig kwaliteit van leven voor de hond. Vaak gaat dat hond zelf op zoek naar een manier om met zijn angsten om te gaan en vaak resulteert dit in probleemgedrag.

Het  lichaam van de hond reageert direct op de angstprikkel. En die reactie kan bestaan uit vluchten of vechten.
Vluchten is vaak onmogelijk omdat de hond aan een lijn zit (buiten) of opgesloten zit (binnen) en dus wordt het dan vechten (of blaffen, grommen en bijten).

Dat dreiggedrag of serieus bijten boezemt mensen angst in waardoor mensen (al dan niet met een andere hond) achteruitgaan of gewoon weg gaan.
De hond heeft succes met zijn gedrag. Als dat regelmatig gebeurt zal dit gedrag voor de hond al snel gewoontegedrag worden.

angst bij honden
Een hond hoeft niet heldhafitg te zijn. Maar angst is wel het andere uiterste

Waarom valt mijn hond uit aan de lijn?

In het begin vertoond de hond visitegedrag. Tijdens de wandeling gaat de hond uit van jouw leiderschapskwaliteiten. Echter jij loopt gewoon langs een andere hond (wat voor ons mensen heel normaal is) Je hond heeft ervaren dat jij niet reageert en zal de volgende keer zelf reageren.

Dat kan twee redenen hebben. De hond is bang van de andere hond (of andere mensen die hij tegenkomt) of hij probeert jou te beschermen tegen de andere hond.

Omdat jij niet hebt gereageerd zal de hond het voortaan zelf gaan oplossen op een hondse manier, met uitvallen en dreigen naar de tegemoet komende hond.

Angst bij honden door trauma

Honden kunnen een trauma opgelopen hebben doordat ze aangevallen zijn door een andere hond.
Dat kan een reden zijn van honden om uit te vallen.

Belangrijk bij een dergelijke hond is om de hond te leren wat hij wel moet doen (in plaats van uitvallen)
Dat ga je uiteraard trainen in de eerste instantie in een omgeving met weinig prikkels en je gaat langzaamaan prikkels bijvoegen. Maar die prikkels ga je pas bijvoegen op het moment dat de hond 100 van de 100 keer het commando uitvoert in een omgeving met minder prikkels.

De hond dient direct te reageren op:

  • Hier
  • Naast
  • Af of lig

Voordat de hond weer los mag lopen moet hij deze commando’s beheersen in een prikkelrijke omgeving.

Je kunt een hond niets afleren

Het uitvallen van honden is in 80% van de gevallen angstagressie. Je kunt een hond in principe helemaal niets afleren (mensen trouwens ook niet) Je kunt je hond dus ook geen angstagressie afleren.
Je kunt er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten. En dat gedrag moet gewoontegedrag zijn geworden voor je hond en het moet meer belonend zijn voor je hond dan het uitvallen.
Daarnaast moet het onverenigbaar zijn met uitvalgedrag.

Angst bij honden kan resulteren in uitvallen naar honden, grommen, blaffen en bijten

angst bij honden
Twee honden die beiden onder spanning staan. In een dergelijk geval is het belangrijk dat je hond DIRECT reageert op het commando : Hier

Wat te doen met een hond die uitvalt?
Probeer zo lang als je bezig bent met het intrainen van hier, naast, af of lig om andere honden te vermijden. Je kunt wel vast beginnen met gedragsmedicatie zodat de prikkels bij je hond van andere honden minder binnenkomen.
Probeer andere honden te vermijden en als dat niet lukt ga zo ver mogelijk bij de andere hond vandaan.

  • Ga niet schreeuwen naar je hond als hij uitvalt gewoon helemaal stil blijven
  • Blijf staan en negeer zelf de andere hond als hij uitvalt. Zolang hij niet uitvalt kun je er zo ver mogelijk vandaan lopen
  • Beloon je hond niet als hij weer naast je loopt maar laat hem dingen doen waardoor je hem kunt belonen (naast, of af of lig)

Door de gedragsmedicatie zal je hond minder heftig op de prikkel gaan reageren maar hij kan niet NIET REAGEREN. Door de gedragsmedicatie krijgt hij wel ruimte in zijn kop om te leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *