Afvalput van de slechte stichtingen

Maandagmiddag 16.00 uur gaat de telefoon: Goedemiddag, ik ben doorgestuurd door uw collega…..
Ik weet dan al direct dat het om een hond gaat die weg moet bij mensen.

Gesprek aan de telefoon

Het gesprek gaat verder. Deze mensen hebben een hond geadopteerd, ze dachten bij een stichting maar het blijkt te gaan om een privé persoon die hondjes redt uit het Oostblok en ze met een transport deze kant op laat komen.
Ze hadden de hond op facebook gezien en het verhaal was té erg voor woorden. Deze mensen wilden een hond en wilden iets goeds doen, dus hadden de keuze gemaakt voor de hond met het zielige verhaal. Maar eenmaal thuis bleek de hond aanpassingsproblemen te hebben. Het was een grote hond van rond de 8 jaar oud en die had in huis 1 baas gekozen en dulde de overige gezinsleden niet in de buurt van de baas of van hemzelf. Het hele gezin was er bang van en hij schroomde ook niet om te bijten.

Verkeerde stichting?

Het was geen stichting in dit geval maar naar mijn mening wel heel verkeerd. Ik snap de beweegredenen van mensen die honden willen redden uit het buitenland. Ik snap dat als je een mooie gezonde hond in een dodingsstation ziet zitten of in een gemeente shelter in het Oostblok dat je hem met heel je hart wil helpen. Maar dat gaat niet op deze manier.
Als stichting of privé persoon ben je verantwoordelijk voor de honden die je naar Nederland haalt. Zeker in het begin van de plaatsing. Ik kan me voorstellen dat je na 5 jaar een hond niet direct kan terugnemen. Maar een hond die net geplaatst is daar dien je plaats voor te hebben voor het geval het fout gaat.

Verantwoording

Hoe ver rijkt de verantwoording van degene die de hond naar Nederland haalt? Wat mij betreft de rest van het hondenleven. Ik kan me voorstellen als mensen na 2 jaar opeens met een hond terugkomen dat je niet direct plaats hebt en kunt maken.
Echter een hond die nog geen maand in Nederland is daar dien je plaats voor te hebben op het moment dat het fout gaat in het gezin waar hij geadopteerd is.

Fouten door adoptanten

Je kunt nooit 100% goed plaatsen. Je kunt nog zo veel voorlichting geven, mensen nog zo goed begeleiden. Er zijn altijd adoptanten die meer verwachtingen hebben dan ze uitspreken en die minder veerkracht hebben dan dat ze hebben aangegeven. Je kunt echter als stichting ook niet zomaar af gaan op het verhaal van de shelter medewerkers. Die vinden  namelijk elke hond leuk, lief en aardig. Het verhaal werkt van twee kanten en daar dien je als stichting of als privé persoon die honden plaatst rekening mee te houden. En of het nu de schuld is van de stichting of van de adoptant dat is in het belang van de hond niet belangrijk. Het is belangrijk dat de hond opgevangen wordt en dat er niet mee geleurd wordt.

Afvalputje

Lange tijd zijn wij het afvalputje geweest van dergelijke stichtingen of personen. We hebben op de Pannehoeve enorm veel honden gehad waar men geen kant mee op kon. De stichtingen waren dolblij dat ze hier opgevangen konden worden. Maar als er geld op tafel moest komen waren ze niet thuis. We hebben een enorme hoeveelheid geld gestopt in honden die nooit naar Nederland hadden mogen komen en we zijn heel blij dat we voor al deze honden een huisje hebben kunnen vinden.
Maar ik ben er klaar mee om de afvalput te zijn voor de stichtingen. Stichtingen die hun verantwoording niet nemen en maar verwachten dat anderen het voor hen oplossen. Ze kunnen nog steeds bij ons terecht als we plaats hebben. Maar nu wel tegen een vast dagtarief.
Nu zijn we opeens geldwolven en willen we verdienen over de rug van de honden.

Wie is er fout?

Maar wie heeft deze honden naar Nederland gehaald? Wie heeft er geen opvang? Het is zelfs zo sterk geweest dat een hond die bij ons zat daar was geen geld voor maar er stonden 10 nieuwe vluchten gepland. Dus omdat andere stichtingen hun verantwoording niet nemen en ik hen alleen tegen betaling wil helpen ben ik dus nu degene die een geldwolf is en alleen geld wil verdienen over de rug van honden. Tja dat kan natuurlijk maar ik ben ermee gestopt om de afvalput te zijn van de stichtingen die hun verantwoording niet nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *