Waarom heeft een hond ook vetten nodig?

Vetten zijn één van de drie macronutriënten die een hond nodig heeft om in leven te blijven.
De andere twee zijn eiwitten en koolhydraten.

Vetten zijn voor de hond belangrijk:
  • Het is een belangrijke bron van energie
  • Vetten ondersteunen de ontwikkeling van gewrichten
  • Vetten ondersteunen de ontwikkeling van het zenuwstelsel
  • Vetten zijn nodig voor het ondersteunen van de hersenfuncties
  • Vetten helpen bij het transport van stoffen door het lichaam
  • Vetten zijn van belang voor de huid en de vacht van de hond
  • Vetten zijn nodig om energie voor de hond voor langere tijd op te slaan
  • Zonder vetten kunnen de vitamines K,A,D en E  niet in het lichaam opgenomen worden

Verzadigde vetten en onverzadigde vetten

Verzadigde vetten

Dierlijke producten zijn de belangrijkste bronnen van verzadigde vetten. Maar verzadigde vetten hoeven niet via het voedsel binnen te komen. De hond kan verzadigde vetzuren ook zelf aanmaken. Vers vlees is wel een grote bron van verzadigde vetten

Lichaam vormt vetten uit de in het lichaam opgenomen voedingsstoffen. Dit vindt plaats in de lever.
In de levercellen worden vetten gevormd uit essentiële vetzuren en glycerol

Onverzadigde vetzuren daarentegen zijn essentiële vetten die de hond via voeding binnen moet krijgen omdat hij die niet zelf aan kan maken.

Onverzadigde vetten

 Gezonde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur

De onverzadigde vetten kunnen ook weer opgedeeld worden in twee soorten:

  • Enkelvoudig onverzadigde vetten
  • Meervoudig onverzadigde vetten.
Enkelvoudige onverzadigde vetzuren
  • Enkelvoudig onverzadigde vetten hebben één dubbele koolstof-koolstofbinding. Het resultaat is dat het twee waterstofatomen minder heeft dan een verzadigd vet en een bocht bij de dubbele koolstof-koolstofbinding. Deze structuur houdt enkelvoudig onverzadigde vetten bij kamertemperatuur vloeibaar. 
Meervoudig onverzadigde vetten

Hier valt heel veel meer over te vertellen omdat ze essentieel zijn en dus met de voeding mee het lichaam in moeten komen.

Hoe worden essentiële vetten in het lichaam verwerkt?

De lever vormt gal. Gal wordt opgeslagen in galblaas. Op het moment dat de vetten in de dunne darm komen, dan trekt de galblaas samen. De gal wordt in de dunne darm losgelaten en galvloeistof zorgt in de dunne darm voor afbraak van de vetten. Gal maakt van grote vetdruppels zeer kleine vetdruppels.

Vervolgens komt er vanuit de alvleesklier een enzym dat dat vet afbreekt tot glycerol en vetzuren. Glycerol en vetzuren worden in de dunne darm opgenomen. De vetzuren komen niet direct in het bloed maar gaan via de lymfevaten het lichaam in.

Er zijn twee hoofdtypen meervoudig onverzadigde vetten: omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren

Omega-3-vetzuren

Ook bekend onder de naam: alfalinoleenzuur (ALA)

Met name vis is rijk aan omega-3-vetzuren. Dit komt omdat vis algen eten en algen zijn rijk aan omega-3-vetzuren.
Omega-3-vetzuren zijn ook verkrijgbaar in capsules. Toch is de werking van de capsules niet zo goed als dat je verse vis eet.

Omega-3 is bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap en lactatie van de pups van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies. Dit wordt echter alleen bereikt door het eten van vis en niet door het innemen van capsules.

Waar zijn omega-3-vetzuren verder nog belangrijk voor
  • Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten
  • Ze verlagen de bloeddruk
  • Het helpt bij concentratie
  • Het helpt bij mensen met dementie
  • Het remt ontstekingen
  • En het helpt bij depressiviteit

Hoeveel omega-3-vetzuren heeft een hond nodig?

Ideale hoeveelheid voor een hond is 40 mg per kg lichaamsgewicht.

Omega-6-vetzuren

Ook bekend onder de naam: linolzuur

Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook vers vlees bevat voldoende omega-6-vetzuren voor de hond

Waar zijn omega-6-vetzuren belangrijk voor?
  • Beschermen tegen hart en vaat ziekten
  • Verlaagt de cholesterol
  • Een tekort leidt tot een droge schilferige huid bij de hond.
  • Bron van energie
  • Opbouw van de celmembramen

Het lichaam zet zowel omega-3-vetzuren als omega-6-vetzuren om met behulp van hetzelfde enzym.
Overmaat van het ene vetzuur zorgt voor een verminderde werking van het andere vetzuur.
Het is dus belangrijk dat de beide vetzuren in de juiste verhouding in het voer zitten.

Wat is de juiste verhouding van omega-6 en 3?

De meest optimale verhouding omega6 vetzuren: omega3 vetzuren is maximaal 4:1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *