Wormen bij je hond

Honden eten naast hun eigen voeding ook vaak dingen van de straat, ontlasting van andere honden of mest van andere dieren. Al deze dingen kunnen wormenlarven bezitten waardoor een hond vrij snel besmet kan raken met wormen.
Wormen zijn parasieten evenals vlooien, mijten, luizen etc.

Wat zijn parasieten?

Parasieten hebben een gastheer nodig om te overleven. Ze kunnen dus niet leven buiten het lichaam van een hond, kat, paard etc. Maar ook mensen zijn gastheren van parasieten als wormen.

Wanneer moet je een hond ontwormen

Het advies is om een hond vier keer per jaar te ontwormen. Nu weet iedereen die mij kent dat ik fel tegen te veel chemische troep in het lichaam (van de hond) ben en vier keer per jaar ontwormen met chemische medicatie vind ik dan ook veel te veel.
Maar je kunt honden ook niet met wormen laten rondlopen omdat ze

  1. Besmettelijk zijn voor andere honden maar ook voor mensen
  2. Maag en darmziekten kunnen veroorzaken bij de hond.

De hond moet dus ontwormd worden en vrij gehouden worden van wormen.
Je kunt een hond niet preventief behandelen tegen wormen.

Je  kunt de hond behandelen op het moment dat hij wormen heeft, maar de kans is aanwezig dat hij na bijvoorbeeld drie weken weer wormen heeft of net na de behandeling.

Het is dus belangrijk dat de hond vrij gehouden wordt van wormen.

Wormen hangen vaak samen met vlooien

Wat veel mensen niet weten is dat honden die vlooien hebben, ook drager kunnen zijn van wormen. Sommigen mensen lopen tegen een vlooienplaag aan en krijgen deze niet onder controle met alleen vlooienmiddelen. Maar de kans is groot dat de hond dan ook wormen heeft en dat daardoor het probleem met de vlooien niet oplost.

Symptomen van wormen bij honden

Een erge wormenbesmetting bij honden kan verschillende symptomen geven

  • Wormen in de ontlasting. (dan is het vaak direct duidelijk dat het om een wormenprobleem gaat)
  • Opgezette buik (dit zie je vaak bij pups en jonge honden
  • Vermageren terwijl de hond goed eet (dit kan ook duiden op giardia)
  • Sneller vermoeid bij inspanning (als dat zich voordoet door wormen is de besmetting groot)
  • Doffe vacht
  • Lusteloosheid

Is je hond al lange tijd niet ontwormd en vertoond hij deze  klachten dan zou ik als eerste een keer ontwormen met een sterk wormen middel (dan zou ik wel iets chemisch gebruiken omdat de hond anders zieker wordt van de wormen dan van de medicatie) en dit na twee weken nog een keer herhalen en tussentijds hem supplementen geven met knoflook die speciaal geschikt zijn voor honden uiteraard.

Denk aan schapenvet bonbons met knoflook.
Het verhaal doet ook nog steeds de ronde dat yoghurt tegen wormen zou helpen maar ik kan wel bevestiging vinden om het tegen teken en vlooien te gebruiken maar niet tegen wormen.

Het enige stofje helpt tegen wormen is alliine wat in knoflook zit

Knoflook giftig voor je hond

Knoflook en andere allium soorten (prei, ui, lenteuitjes) zijn giftig voor een hond. Het is dus ook niet verstandig om je hond knoflook te geven. Knoflook bevat bepaalde stoffen die in het lichaam omgezet worden in de oxidanten (Sulfoxide en Disulfide) deze beschadigen bij de hond de rode bloedlichaampjes.

Hoe ontworm je nu het beste?

Mijn voorkeur gaat uit naar mestonderzoek bij de hond.
Je kunt een abonnement afsluiten voor € 47,50 en dan kun je om de drie maanden ontlasting van je hond opsturen. Je krijgt daar netjes een herinnering voor en je hoeft dus verder nergens aan te denken.

Klik hier om naar de website van het mestonderzoek te gaan

Verder verdient je hond iedere dag wel een keer een snoepje toch? Knoflook is giftig voor honden maar in de schapenvetbonbons bijvoorbeeld is alleen de olie gebruikt die alliine bevat en alliine is een wormdrijvend middel wat je veilig aan je hond kunt geven.
Geef je hond dagelijks een schapenvetbonbon met knoflook zodat je enigszins preventief kan zorgen dat hij geen wormen krijgt door de darmflora onaantrekkelijk te maken voor wormen.

Zorg wel dat je wormenmiddel in huis hebt. Op het moment dat het mestonderzoek positief is op wormen kun je je hond direct een wormenkuurtje geven.
Want als hij ze heeft dan kan hij  er wel goed ziek van worden.

Voorkom wormen

Wormen kun je voorkomen door schapenvetbonbons met knoflook te geven.
Via de link hieronder kun je de schapenbonbons bestellen en wees dan verstandig en bestel ook meteen een wormen kuur mee voor het geval je mestonderzoek een keer positief is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *