Als je bang bent dat je je hond in de stress niet kan helpen

Stress bij een hond  wordt bij sommige hondenbaasjes enorm overtrokken. De kalmerende signalen worden herkend en ze gaan er vanuit dat de hond heel veel in de stress is.
Bij sommige baasjes wordt stress echter helemaal niet herkend en wordt er figuurlijk over de hond heen gewalst.

Als je het oogwit van de hond kan zien geeft hij een stresssignaal af

Stress bij een hond rekening mee houden of juist niet

Beide vormen van die ik hierboven heb beschreven zijn natuurlijk niet goed. De hondenbaasjes die de stress zich enorm aantrekken veroorzaken een probleemgedrag maar baasjes die helemaal geen stress signalen herkennen of die er helemaal niets mee doen daar zal de hond op den duur ook probleemgedrag gaan vertonen.

Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met je hond. Niet alleen als hij in een stress situatie zit of als hij in de stress is, maar gewoon in het hele leven.
Een hond ziet het leven anders dan wij. Hij “kijkt” met zijn neus en bemerkt dingen die wij niet bemerken. Wij op onze beurt zien dingen die de hond niet of nog niet gezien heeft. En als we dat ons niet realiseren dan kan het zijn dat de hond in de stress schiet van iets wat hij ruikt en jij er overheen walst of je laat de hond stress krijgen doordat jij schrikt van iets wat de hond nog niet gezien had.

Je hond lijkt altijd in de stress

En jij  wordt daar nerveus van want je kan er niets aan doen, je kunt niets doen om je hond te helpen en zijn gedrag wordt steeds vervelender om die reden.

Dit telefoontje kreeg ik vandaag.
Ze hadden de hond al van pup af aan en de hond woonde ook al van pup af aan in een  kinderrijke buurt. Hij was nu 4 jaar oud en hij was de hele dag zo in de stress van alles kinderen die speelden en geluid maakten.
In pension op een boerderij was hij rustig en dus zou dat een veel betere plaats voor hem zijn.

Deze mensen waren terecht gekomen in een neerwaartse circkel met de hond. Want wat ze zien is dat de hond in de stress is, de hele dag. Met als conclusie dat hij zo nooit gelukkig kan zijn. Het grote nadeel is ook nog dat hij opgenomen was geweest als roedeltherapie (en daar uiteraard geen ongewenst gedrag liet zien, kassa!!) en er waren al verschillende gedragstherapeuten bij geweest die eveneens geconstateerd hadden dat de hond niet gelukkig was daar.
Het hele nest van deze hond vertoont hetzelfde gedrag en het kan dus nooit dat het aan de omgeving ligt want alle honden wonen in een andere omgeving.

Stel een plannetje op

In plaats van zelf nerveus te worden van het feit dat je niets kunt doen voor je hond moet je het heft in eigen hand nemen.
Zet de problemen die je hebt op een papiertje, zet er ook bij wat je wel van de hond wil in plaats van hetgeen hij nu doet en ga daarmee aan de slag.

Stel dat hij bij ieder geluidje naar het raam vliegt. Dat is iets wat jij niet wil en dus ga je hem leren op zijn plaats te liggen en te blijven. Dat mag met een bot of iets lekkers maar hij  mag niet meer naar het raam toe. Dit moet je hem in kleine maar consequente stapjes gaan leren. Eerst leer je hem de plaats aan, dan loop je met hem mee naar het raam en pak je hem rustig vast en leg je hem weer op zijn plaats en zo bouw je aan gedrag wat je wel wil zien van je hond.
Sommige dingen die hem inderdaad stress opleveren heb je er echt niet binnen een paar dagen uit. Maar in plaats van mee gaan in zijn stress moet je je doel voor ogen houden wat je wel van hem wil en daar ook op gaan trainen.

Een hond die veel in de stress is is het meest gebaat bij strikte en duidelijke regels zodat hij zelf  niets meer hoeft te beslissen maar dat voor hem precies duidelijk is wat je van hem wil.

tongelen of de bek aflikken is ook vaak een stress signaal

Stress wat niet gezien wordt of men niet wil zien

Erger vind ik het voor de hond die in de stress is en dat wordt niet gezien. De hond wordt over het algemeen enorm vaak gecorrigeerd en krijgt enorm vaak op zijn kop of beland in een kennel of een bench terwijl een beetje verdieping in een hond al heel veel kan helpen.

Dit is vaak een probleem bij honden die wat onzeker zijn en waarvan de baas vindt dat ze stoer moeten zijn of normaal moeten doen. Juist degene die ze zou moeten helpen en die ze vertrouwen zien hun stress en soms regelrecht lijden niet.

Ik pleit er nog steeds voor dat mensen die een hond willen een diploma moeten halen al is het alleen maar om deze honden te kunnen helpen

Organimal bij stress

Organimal is samengesteld door een holistisch dierenarts en gaat op natuurlijk basis.
Als je hond veel stress heeft kun je hem met dit middel ondersteunen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *