Welke speeltjes voor een pup

Ik  krijg heel veel de vraag: “wat zijn nu goede en stevige speeltjes voor mijn pup, want hij sloopt alles”.
En dat klopt, een pup sloopt over het algemeen heel veel, omdat hij eigenlijk niet weet wat hij wel met een speeltje moet doen.
Dus ik heb een kort artikeltje gemaakt over speeltjes voor de hond.

Met welk idee hebben jullie een hond

Wat betreft het soort speeltjes is het afhankelijk wat je met je hond wil gaan doen. Heb je een hond gekozen met het idee om er mee te gaan sporten en dan sporten zoals behendigheid, hoopers of obedience. Dan is het soort speeltjes die je aanschaft voor je hond van minder belang als dat je bijvoorbeeld pakwerk met je hond wil gaan doen of flyball.
In de regel vinden veel mensen het leuk om met hun hond te apporteren of te sjorren. Maar wil je graag gaan pakwerken met je hond dan is het wel slim om hem van begin af aan te wennen aan bepaalde voorwerpen in zijn bek. Als je flyball wil gaan doen moet je hond het liefst heel erg gek zijn van een bal, dus dan is dat een belangrijk speeltje. Wil je graag dogfrisbee gaan doen dan kun je je pup van begin af aan laten wennen aan kleine frisbees in zijn bek door deze over de zijkant in het gras te laten rollen en hem er achter aan te laten gaan.

Speeltjes zijn om samen te spelen

Speeltjes zijn niet bedoelt om ze aan je hond te geven en hem zijn gang met een speeltje te laten gaan. Speeltjes zijn bedoelt om samen te spelen met je hond en op het moment dat dat speelmoment over is berg je de speeltjes ook weer op. OP die manier krijgt je hond minder kans om dingen kapot te maken.

Speeltjes zelf maken

Een hond heeft niet veel nodig om te kunnen spelen. Wij maken regelmatig zelf speeltjes voor de honden.
Zo kun je van een oude spijkerbroek de pijpen afknippen, een knoop erin leggen en je hebt een stevig speeltje om mee te sjorren met je hond.
Het bovendeel van de broek kun je gebruiken om snuffelspelletjes mee te doen. Verstop de brokjes in de zakken van de broek, trek de bovenkant van de broek met een touw dicht en doe daar snoepjes in. Je hond vindt het geweldig om te snuffelen en de broek was toch al afgeschreven dus scheurt hij hem kapot in zijn zoektocht naar snoepjes is dat prima en kan het bovenstuk daarna weg.

Wij gebruiken ook veel fleece, maak bijvoorbeeld verschillende lange vlechten van een kapotte fleecedeken en vlecht deze ook weer in elkaar. Je hebt dan een speeltje waarmee je een snuffelspelletje kan doen maar je kan er ook mee apporteren.

Lege kartonnen verpakkingen niet weggooien maar verzamelen, vullen met snoepjes en op een regenachtige dag allemaal in een grote doos doen en laat je hond maar snuffelen en scheuren. Als hij klaar is met een bezem alles bij elkaar vegen en je lege verpakkingen hebben een tweede leven gehad en je hond is een half uurtje bezig geweest en moe van het zoeken. Win-win situatie.

Specifiek speelgoed

Als je bepaalde plannen hebt met je pup kun je daar wel al rekening mee houden met het soort speelgoed waar je samen met je pup mee speelt.
Een herder, rottweiler of elke andere hond waar je pakwerk mee wil gaan doen kun je gaan leren om jute in zijn bek te nemen. Er zijn grote en kleine bijtrolletjes van jute gemaakt en in de sport gebruiken ze een jute arm. Dus als hij vanaf het begin af aan gewend is aan jute in zijn bek is dat wel een voordeel. Verder moeten ze een apportblok vasthouden, dus zou ik ze ook houten hondenspeeltjes aanbieden om te wennen aan het gevoel van hout in de bek. Flyball honden moeten natuurlijk helemaal gek worden van een bal. Dus dergelijke honden zou ik lekker spelen met een bal. Wil je dogfrisbee gaan doen dan begin je natuurlijk met apporteren. Dit kun je doen met van alles.

Mijn voorkeur bij het apporteren met een hond gaat uit naar een kongbone. Het merk kong is vrij sterk en met name de zwarte kong is extra sterk. Je hebt daar ook kongbone van. Het voordeel van een kongbone boven een gewone kong is dat hij langwerpig is en je kunt hem dus makkelijker samem met je hond vasthouden om hem te leren vastpakken, te leren loslaten en te leren samenwerken.

Maar nogmaals al deze speeltjes zijn speeltjes om samen te spelen en niet om het aan de hond te geven zodat hij kan kijken wat hij ermee doet.

 

“Speeltjes” voor de hond om alleen te spelen

Iedereen weet dat honden graag kauwen. Dat is ook de reden waarom veel pups vaak speeltjes slopen. Doordat je dit weet is het misschien verstandiger om je hond kauwmateriaal te geven om mee te spelen als hij zich alleen moet vermaken.
Een bullepees bijvoorbeeld, of een vers bot waar honden zich uren mee kunnen vermaken.
Er worden nog al eens de tips gegeven om de hond dan een gevulde kong te geven tegen verveling. Het lijkt mij verstandiger om hem iets te geven waar geen stukken vanaf komen en waar hij toch uren op kan kauwen.

Puzzels

In de natuur spelen wilde honden niet om te spelen maar om ervan te leren. Zo gaan onze huishonden ook om met speelgoed en met het spelen met ons. En het maakt werkelijk niet uit waar je mee speelt, als de hond maar bezig is met wat hersentraining of wat uithoudingsvermogen. Puzzels zijn een leuke manier om de pup zijn zelfoplossend vermogen te leren aanwenden.
Als je creatief bent of creatief naar dingen kunt kijken dan kun je bij een kringloop maar zelfs bij de Action heel goed slag om dingen te kopen waar je puzzels van kunt maken.

Ben je minder creatief maar lijkt het je toch leuk om met je hond te puzzelen dan zijn er ook talrijke puzzels te koop in allerlei prijscategorieën. Maak de puzzels in het begin niet te moeilijk en natuurlijk is ook dit weer speelgoed wat je samen met je hond doet en zeker in het begin. Moedig hem aan, probeer hem te laten begrijpen wat hij moet doen en maak er een klein feestje van als hij een snoepje bemachtigt heeft.
De puzzels zijn zoals al eerder gezegd bedoelt om het probleemoplossend vermogen aan te wenden maar ook om de hond zijn oog, mond, poot coördinatie te stimuleren.

Zoek op onderstaande website op interactief speelgoed

Samen trainen

Tot slot nog een stukje over samen trainen. Want ook dat is spel voor je hond. Het hele spelen met je hond hoeft je geen cent te kosten. Je kunt als je hond graag zijn eigen brokken eet, prima zijn eigen brokken als beloning gebruiken. Je kunt je hond daarmee echt van alles aanleren. Zijn brokjes te zoeken en dus zijn neus te gebruiken. Maar je kunt hem ook met zijn brokjes als beloning van alles aanleren van doggydance tot hulphond oefeningen. Je kunt het zo gek niet bedenken en de sky is the limit. En reken maar dat je hond er plezier in heeft.

Conclusie.

Ik zeg het nogmaals, speeltjes voor een hond zijn niet om er alleen mee te spelen. Wil je je hond iets geven waar hij zich mee vermaakt geef dan iets te kauwen. Met alle verdere speeltjes spelen jullie samen om te voorkomen dat hij dingen sloopt maar ook omdat samen spelen gewoon veel leuker is.

Veel plezier met het spelen met je pup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *