Alles over voer voor je pup

Er zijn enorm veel merken maar vooral veel soorten voer. Welk voer is nu goed en welk voer moet je je puppy geven. Dat is een vraag die heel veel gesteld wordt.
Nu zijn er brokken van goedkoop tot duur en is dan altijd het duurste voer het beste? Op die vraag krijg je antwoord in dit artikel.

Vers vlees

Naar mijn bescheiden mening is vers vlees nog altijd het beste wat je je hond kunt voeren. Het is het voer wat honden het makkelijkst kunnen verwerken. Ondanks dat ze al duizenden jaren geciviliseerd zijn, is hun darmgestel nog steeds afgesteld op vlees voer.
Maar ook in vers vlees zitten verschillen. Zo heb je enorm duur vlees en je hebt goedkope varianten.

Ik vind zelf Carnis vlees het beste voor mijn honden, maar aangezien ik veel honden heb is het tevens voor mij ook niet te betalen. Carnis is vlees uit het duurdere segment en dat is voor mij voor alle honden geen optie. Wel gebruik ik Carnis vlees als honden moeten aansterken of dikker moeten worden. Het grote voordeel van Carnis vind ik dat er weinig tot geen chemische toevoegingen zijn.

Een goede tweede staat voor mij Barfmenu van webshop voor honden. Deze zijn leverbaar in heel veel smaken en stel dat je problemen hebt met je pup met vacht of ontlasting en je vermoed een voedselallergie dan kun je makkelijk overschakelen op 1 soort eiwit omdat er heel veel keuze is in smaken.

Verder heb je nog merken als Lotgering, Kivo en Duck. Dat zijn wat mij betreft wel de bekendste van de vers vlees voeren. Er zijn zeker nog tal van merken die ik allemaal niet ken. Maar mocht je vers vlees gaan geven dan hoor ik hieronder in de reacties heel graag hoe het bevallen is en vooral wat je hond er van vond.

Voor en nadelen van vers vlees

Voordelen van vers vlees is dat de hond het er in de regel super goed op doet. Er zijn maar weinig honden die vers vlees niet kunnen waarderen en de ontlasting van de honden is vaak vele malen minder als van brokken.
Nadelen zijn er natuurlijk ook. De meeste leveranciers leveren in rollen van 250 gram, 500 gram of een kilo. Als jouw hond 600 gram per dag eet zit je altijd te klieren met stukjes rol. Je kunt het nooit zo mooi afwegen als dat dat met brokken gaat. Ook moet je de open rollen goed verpakken zodat ze goed blijven in de koelkast en zodat niet al je andere spullen naar het vlees ruiken (bijvoorbeeld pens). Verder is het vaak lastig meenemen als je een dag of een weekend weggaat. Zeker als je graag kampeert met een tent is vers vlees niet echt handig.

Houdbare worsten

Houdbare worsten zijn volledige voeding en ze zijn handiger dan vers vlees. De meeste honden vinden de verse worsten ook minstens zo lekker als vers vlees.
Verse worsten zijn over het algemeen duurder dan vers vlees, maar je kan er makkelijker meer van inslaan omdat ze buiten de koelkast of de vriezer houdbaar zijn. Je zit dus niet met ruimtegebrek zoals bij vers vlees.
Ik heb tot nog toe geen speciale puppyvariant gezien van deze houdbare worsten maar meestal zijn deze worsten zo ver gemalen dat ze prima aan een puppy gevoerd kunnen worden.
Mijn voorkeur voor houdbare worsten gaat uit naar: “the wulf of wilderniss” worsten omdat deze het hoogste percentage vlees bevatten.

Als je vers vlees voert is de houdbare worst wel een alternatief om mee te nemen als je een dagje weggaat of je gaat op vakantie, je hebt geen vriesruimte nodig.

 

Geperste brokken

Na vers vlees en houdbare worsten waar ik de grootste voorstander van ben komen voor mij de geperste brokken. Wij voeren onze honden al jaren naar tevredenheid geperste brokken. Ze zijn er ook in allerlei variaties net zoals je dat bij de gebakken brokken ziet.
Wij voeren zelf een brok van iemand die met een fabriek een deal heeft. Ze laat naar haar eigen recept voer persen. Dit is voor ons een supergoed voer. De honden vinden het allemaal lekker, ze zien er allemaal gezond en glanzend uit en hun ontlasting ziet er ook allemaal goed uit en geen enorme hoeveelheden.
Wij verkopen deze brokken ook mocht je interesse hebben dan kun je op de link hieronder klikken.

Tot zover het verkooppraatje van onze brokken. Het gaat tenslotte om welk voer geschikt is voor jou pup of hond.

Van de geperste brokken zijn verder de merken farm food, biofood , Cavom en wooof de meest bekende. De Cavom wordt veel gebruikt voor sporthonden en is een brok die snel aanzet bij magere honden.

Verse botten

Zowel bij vers vlees als bij de houdbare worsten en geperste brokken is het mogelijk je pup lekker te laten kauwen op verse botten. Om die reden voeren wij geperste brokken en vers vlees en geen gebakken brokken.
Verse botten zijn heel geschikt om te zorgen dat honden geen tandaanslag krijgen. Doordat de meeste honden het merg in de botten erg lekker vinden schrapen ze met hun tanden langs de harde randen van het bot waardoor ze eigenlijk continu hun tandjes poetsen.
Is je hond nog niet gewend aan verse botten, start dan met kippenbotjes, (poten, drumsticks of vleugeltjes voor kleine honden) die zijn zacht en daar leren ze dan dat ze op botten kunnen kauwen.

Vervolgens kun je overgaan naar de hardere botten. Hier krijgen ze eens in de drie of vier weken een kniestuk waar ze dagen mee bezig kunnen zijn (is alleen in de zomer niet zo lekker ) maar je kunt ook kiezen voor runderribben, of andere botten van het rund, het schaap, het lam of kip. Ook wild kun je ze (zelfs met huid en haar) geven. Hazen en konijnen hebben wel hele harde botten maar voor de gevorderde botteneters gaat dat prima.

BOTTEN OF VERS VLEES NOOIT KOKEN, DAN GAAN ZE SPLINTEREN.

Gebakken brokken

De meeste fokkers voeren Royal canin. Royal canin is voor een fokker goedkoop in de hoop dat de mensen die de pup kopen dan ook Royal canin blijven voeren waar ze dan vervolgens goed aan kunnen verdienen. Royal canin is zeker geen slechte brok en verkrijgbaar in enorm veel varianten. Echter de Royal canin is wel een vrij dure brok en niet persé de beste.

Er zijn eigenlijk geen hele slechte merken meer met uitzondering van de Bonzo, Frolic en de supermarktbrokken. Over het algemeen zit daar heel veel zout in om smaak aan de brokken te krijgen.

In principe is het zo dat gebakken brokken achteraf nog bespoten worden met een smaaklaagje. Van zichzelf zijn gebakken brokken volledig smaakloos en dus niet aantrekkelijk voor een hond. Om die reden spuiten ze er nog een smaaklaagje overheen. Persoonlijk vind ik dat één reden om geen gebakken brok te voeren.
De andere reden is dat je bij gebakken brok geen botten kan voeren. Gebakken brok verteerd in het lichaam van de hond anders dan geperste brokken, vers vlees en botten. De gebakken brok blijft in de maag drijven en de geperste brok, vers vlees en bot zakt in de maag naar de bodem. Dat betekend dat er dus twee verschillende manieren van vertering zijn zodat er een grote mogelijkheid is dat de hond aan de diarree gaat.

Waar moet je bij voer opletten

Het eiwitgehalte moet hoog zijn omdat dat aangeeft dat er veel vlees of in ieder geval dierlijk eiwit verwerkt zit in de brok of in het vlees. Het graangehalte van het voer moet zo laag mogelijk zijn, tenzij het ontsloten granen zijn.
Als de granen niet ontsloten zijn kan de hond met graan niets en dient het alleen als vulmiddel.
Het is belangrijk dat je hond van het voer goede vaste drollen heeft en geen 5  keer per dag hoeft te poepen (grote hoeveelheden), een glanzende vacht en goed levendig en energiek is. Het kan als je overschakelt op ander voer dat de hond tijdelijk diarree heeft. Dit moet echter na een aantal dagen wel over zijn.
Als je hond op meer dan 2 verschillende voeren slecht reageert voer dan tussentijds drie weken lang vers vlees. Dan kunnen de darmen weer even “op adem komen”

Diarree of zachte ontlasting

Dit hoeft niet altijd aan het voer te liggen. Ga dus ook niet meteen wisselen van voer. Het kan namelijk ook dat je teveel eten geeft. Hetgeen de hond niet verbruikt gaat er natuurlijk uit en als dat veel is dan zet het om in diarree. Als je denkt dat je teveel voert, geef je hond dan een dag minimaal voeding en ga per dag een beetje opbouwen. Blijft de diarree dan kan het aan het voer liggen maar er kunnen nog tal van oorzaken zijn

Pup ophalen MET voer

Een hond voelt zich veilig en zal beter eten als hij in het begin het voer krijgt vanaf de plaats waar hij vandaan komt. Als je dus een pup gaat ophalen vraag dan de fokker in ieder geval voor de komende twee weken om voer. Er wijzigt toch al zo veel bij je pup, een nieuw huis, weg bij de moeder, laat hem dan in ieder geval de veiligheid ervaren van het oude vertrouwde voer.

Als je daarna wil overschakelen ga het voer dan niet mengen. Iedereen raadt dit aan om diarree te voorkomen, maar op deze manier krijgt je hond iedere keer een mengsel van voer waar hij zeker van aan de diarree gaat. Als de pup vertrouwd is bij jullie thuis schakel dan in 1 keer over op het voer wat je hem wil gaan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *