Zembla over de politiehond

Een uitzending op tv over honden vind ik uiteraard altijd interessant en natuurlijk vind ik er ook iets van.  Ik heb de uitzending van Zembla teruggekeken en ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben dat er bij Zembla ook mensen zaten met dezelfde mening als dat ik heb.

De politiehond

Een politiehond moet als hij niet aan het werk is gewoon een sociale huishond zijn. Ze hoeven niet persé in huis te leven maar in ieder geval bij de politieagent thuis. De agent moet er in zijn vrije tijd op een normale manier mee over straat kunnen zonder dat hij ook maar iets doet wat niet door de beugel kan.
Verder moet het zoeken naar een verdachte en het bijten van een verdachte voor de hond een spel zijn. Hij moet dat met heel veel plezier doen net zoals een hond die het geweldig vindt om flyball te doen of behendigheid. Voor de hond moet het geen verschil maken welke sport hij beoefent zolang hij de sport maar geweldig vindt.

Sporthonden en politiehonden

Er zijn twee soorten bijtwerktrainingen voor honden. Het ene is puur op de sport gericht. De honden  leren daarbij “de verdachte zoeken” op het wedstrijdveld in de verstekken (de verstekken zijn de tentjes, of huisjes die op het veld staan). Ze moeten elk verstek checken en als ze “de verdachte” hebben gevonden moeten ze die aanblaffen, en de verdachte moet vluchten en de hond moet er achteraan. Dit gaat allemaal volgens vaste patronen en voor ieder onderdeel krijgt de geleider en de hond punten. De honden leren bijten in de arm. Daarbij zit er nog een stukje appél en een stukje speuren.

Dan heb je de KNPV verenigingen. Hier worden de politiehonden getraind. Ook deze honden leren zoeken. Niet op verstekken maar deze trainingen vinden vaak plaats in het bos of op een politielocatie. Deze honden leren ook te speuren, en ze leren te bijten zowel in de arm als in het been. Ook deze honden dienen appél te kennen en dienen sociaal te zijn op het moment dat ze niet aan het werk zijn. Niet iedereen die daar traint doet dit ook om daadwerkelijk een politiehond van zijn hond te maken want ook in de KNPV worden er wedstrijden georganiseerd.
Maar een goed getrainde politiehond levert veel geld op. Er zijn dus bij heel veel knpv verenigingen mensen die een hond kopen of ergens vandaan krijgen en die er zo snel mogelijk een certificaat op willen zetten om de hond te verkopen, om vervolgens met de volgende hond aan de slag te gaan.

Dan zijn er fokkers die erop inspelen dat een politiehond fel moet zijn.

Tel degene die er geld aan willen verdienen op bij de fokker die zijn honden zo fel mogelijk fokt en je hebt honden die problemen kunnen veroorzaken.

Let wel, niet iedereen die traint bij een KNPV club traint een hond af die geld moet opleveren. Niet iedere hond die daar traint komt van een fokker die zijn honden té fel heeft gefokt. En niet iedereen die wel een hond aftraint voor de politie doet dit zo snel mogelijk of doet het maar half zodat de hond snel gecertificeerd is. Zoals in alle beroepen zijn er ook meer dan genoeg mensen die deze honden trainen op een normale manier. Die samen met hun hond het spel spelen en die wel normale honden afleveren.

Controle over de honden

Hondengeleiders trainen in de regel hun eigen hond niet af. Deze honden worden door de politie aangekocht (getraind en gecertificeerd) en worden toegewezen aan de hondengeleider die vervolgens verder gaat met de training waar de trainer is gestopt.
Dat betekend dus dat, zeker in het begin, hond en geleider elkaar nog niet goed kennen. Door de trainingen krijgen ze natuurlijk wel langzamerhand een band, maar het kan lange tijd duren voordat een hond op jou durft te vertrouwen.
Daarnaast wordt er super getraind op het bijten, maar het loslaten daar wordt weinig aandacht aan besteedt. Op een wedstrijd is er puntenaftrek voor een hond die niet lost, maar in de praktijk wordt er veel te weinig aandacht aan besteedt.
De hondengeleider heeft in de regel wel een breekstick bij zich om de hond te laten lossen, maar een hond die niet lost kan veel schade aanrichten bij mensen die gebeten worden.

De politieagenten (en ook hier geldt dat het zeker niet bij allemaal zo gaat) hebben te weinig controle over hun politiehond.

Hoe zou het moeten

De politiehond is voor de hondengeleider zijn buddy dus dat betekend in principe de tweede politieagent, en indien nodig kan hij ingezet worden om te bijten maar dan verandert zijn rol van buddy naar een wapen.
Op je buddy moet je kunnen vertrouwen en dat betekend dat je je hond dus onder controle moet hebben. Vaak zullen ze niet uit zichzelf bijten maar alleen op commando. Maar zoals bij een pistool moet het ook stoppen op het moment dat de politieagent dit commandeert.

En daar gaat het in het filmpje van Zembla behoorlijk fout.
Bovendien wordt in het filmpje de hond verkeerd ingezet (door een zijraam) waardoor de hond niet op de juiste manier zijn werk kan doen. De hond is er indien nodig om de arrestant staande te houden en te bewaken indien nodig. Alleen als de arrestant op de vlucht slaat mag de hond inbijten. Maar een hond die hoog in zijn drift door een zijraampje wordt gezet bijt een arrestant waar hij hem raken kan. Zo ook een hond die hoog in zijn drift staat die niet meer gestopt kan worden kan aardig schade aanrichten.

Conclusie

Het geheel geeft natuurlijk wel een enorm eenzijdig beeld van dé politiehond. Er zijn heel veel honden die hun werk geweldig doen, waar de geleider een prima geleider is en waar ze samen enorm goed samenwerken. Het is erg jammer dat je daar nooit iets van ziet.
Veel mensen weten ook niet beter of politiehonden zijn agressief en dat is onder normale omstandigheden en met normale training zeker niet het geval. Dan is het hele politiewerk wat de hond doet één groot spel waardoor hij bijt met kwispelende staart omdat het voor hem nooit is om iemand pijn te doen, maar altijd omdat hij het geweldig vindt om in de pakwerker te bijten.

Als de honden met de ME meelopen ja dan verwachten ze actie en staan ze strak en klaar om te bijten, maar dat staat een sporthond die de pakwerker ziet ook en die is ook niet agressief.

Het is goed dat er aandacht aan besteedt wordt, zeker om het feit dat politiehond als wapen op sommige momenten totaal verkeerd gebruikt wordt. Maar het is jammer dat er dan geen stukje bij komt om te laten zien hoe een normale politehond werkt en hoeveel waarde een politiehond eigenljik heeft voor zijn geleider.

https://www.npostart.nl/BV_101401006

Klik op de link hierboven voor het filmpje van Zembla

 

Extra
In een uitzendig van Undercover eerder dit jaar werden de trainingspraktijken van enkele KNPV verenigingen al aan de kaak gesteld. Honden die op deze manier worden getraind daarvan mag je ook niet verwachten dat die nog normaal functioneren. Gelukkig is dat bij de politie ook doorgedrongen en het zal nog lang niet allemaal in de ban gedaan zijn, maar er is in ieder geval ook bij de verenigingen aandacht voor.
Hier een stukje van de uitzending van Undercover

Los laten

Wat in deze documentaire heel duidelijk naar voren kwam is dat de hond heel slecht kunnen lossen. (los laten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *