Puzzelen, niet met maar over de hond

Nog heel veel trainers en gedragstherapeuten maken zich schuldig aan methodes.
Onlangs was er een docu op tv over Ron’s total dogcare waar heel veel mensen schande van spraken en medelijden hadden met de honden.
Maar dat is wel de schuld van de trainers en de gedragstherapeuten van tegenwoordig.  Honden moeten volgens de boekjes op een bepaalde manier behandeld worden. Je moet “praten” op de hondse manier en pakt de hond dat niet direct op, dan is er niets meer mee te beginnen of ben je niet het geschikte baasje of het allerergste, dan is hij rijp voor een spuitje.

Ik ben niet alwetend

Dat zou de instelling moeten zijn van iedere gedragstherapeut. Mijn methode past veel honden, maar niet allemaal.

Ik heb heel veel methodes uitgeprobeerd. Gewoon omdat ik een oordeel wil baseren op mijn eigen bevindingen en niet op die van een ander. Ik ben er dan ook van overtuigd dat iedere (respectvolle) methode werkt. Maar………. En jullie hadden die maar vast al aan zien komen

Maar de gebruikte methode moet wel duidelijk uitgelegd worden aan degene met het probleem. Iedere stap die ze tijdens de training kunnen verwachten moet bij degene met het probleem bekend zijn en het eindresultaat moet bekend zijn.

Uitleg

Bovenstaande klinkt al het intrappen van een open deur en eigenlijk is het dat ook.
Echter bemerk ik door de mensen die mij bellen met problemen dat ze de aangereikte methodes, vaak door meerdere trainers en gedragstherapeuten niet begrepen hebben.
Vaak starten ze met het afvallen van een gedragstherapeut of trainer door te vertellen dat hij bepaalde dingen heeft aangeraden maar dat ze daar snel mee gestopt zijn want het werkte averechts of er kwam ander ongewenst gedrag bij.

Ik zal zelden of ooit een geraadpleegde therapeut afvallen, tenzij de adviezen zo achterlijk of soms ronduit gevaarlijk zijn. Wat ik wel doe is de ingeslagen weg gaan uitleggen, en soms verleg ik de weg een beetje omdat dit voor óf de mens, óf de hond beter is of beter naar een oplossing leidt.

Puzzelen

Mijn advies voor mensen met een probleem is vaak filmen. Een action cam kost tegenwoordig heel weinig, en een harnas om hem op je buik te dragen of waar dan ook kost ook niets. Verder heeft iedereen de mogelijkheid om te filmen met zijn mobiel. Door een filmpje te maken van de hond en bij voorkeur in zijn probleemgedrag kun je soms letterlijk meekijken door de ogen van de hond. Door afstand te nemen van het filmpje en er naar te kijken als een vreemde, door het vertraagd af te spelen kun je soms al heel veel dingen zien die je normaal ontschieten omdat je zo bezig bent met het probleem.
Maar als je filmt kun je ook vergelijken. Het gaat natuurlijk nooit snel genoeg om probleemgedrag op te lossen. Maar door een “oud” filmpje naast een “nieuw” filmpje te kijken waarop je een andere “methode” gebruikt kun je exact zien wat er verandert is en of de hond anders reageert.

Maar het belangrijkste: met behulp van de filmpjes kun je gaan puzzelen, en als dan ook de geleider op het filmpje kan doordat iemand anders een paar keer filmt, dan heb je een compleet plaatje waarin je kunt gaan puzzelen om uit te vinden waarom de hond doet wat hij doet en waarom jij doet wat je doet en of het effect heeft. Waar zou je iets kunnen veranderen, wat zou je veranderen en welk effect verwacht je daarvan. Hoe kun je een kruimelpad maken van verschillende trainingen om te komen waar je wil komen. Welke tussenstappen moet je maken………

Taal van de hond

Het is natuurlijk wel nodig dat je enige basis kennis hebt van een hond. Als de hond iedere keer zijn bek begint af te likken als jij een bepaalde actie uitvoert, wat wil dat dan zeggen. Is jouw actie niet duidelijk of gaat er dan voor hem iets spannends gebeuren.
Als jij niet weet dat de hond door aan zijn lippen te likken een bepaalde mate van stress aangeeft of denkt dat hij bij iedere keer dat hij geeuwt moe is, als je denkt dat de hond je negeert als hij zijn ogen tot spleetjes knijpt of dat hij iets niet wil als hij opeens heel erg gaat snuffelen. Dan kun je ook het effect niet zuiver bekijken van je training. Het is wel belangrijk dat je als hondenbezitter (en niet alleen bij probleemgedrag) ook wat basis kennis hebt over de taal van de hond, anders is het oplossen van een probleem niet mogelijk.

Communiceren

Wat me ook opvalt is dat er weinig wordt aangeraden om te communiceren met je hond. En dat is nu juist zo eenvoudig en kan je hond zoveel houvast geven. Iedere stap die je maakt vertel je aan je hond. Als je hem hebt laten zitten en je gaat weer lopen dan zeg je simpel: “ga je mee” dit kun je ook gebruiken als hij aan het snuffelen is. Vertel hem als je omdraait om de wandeling anders erg lang wordt, of omdat je iets gezien hebt waar je nog even naar wil kijken. Vertel je hond dat hij het goed doet als hij doet wat je wil. Maar vooral op het moment dat je hem corrigeert wees dan ook zo eerlijk om hem aan te geven wat je wel van hem wil.

Veel problemen kunnen niet opgelost worden omdat de hond niet weet wat je wel van hem wil. Hij reageert dus keer op keer op dezelfde manier, hij krijgt daar een correctie op maar hij weet niet wat hij wel moet doen. Vergelijk het maar met dat jij een chinees woord iedere keer verkeerd vertaald. Omdat je het verkeerd vertaald krijg je iedere keer een klap voor je kop, maar er is niemand die zegt wat dan het goede woord is. Alleen door die klap ga je het niet leren en dus wordt het onmogelijk om dat chineese woord te leren vertalen.

Grote puzzel

Soms heb je een puzzel van 25 stukjes maar er zitten ook puzzels bij van 10000 stukjes. Maar hoe leuk is het om die puzzel te zien groeien en uiteindelijk hem te zien als hij af is.

Dat is waar mijn passie ligt!!
En ook ik heb soms hulp nodig bij het oplossen van een puzzel, maar als je niet te trots bent om dat toe te geven dan kunnen er enorm veel honden geholpen worden, want ook hier geldt

SAMEN STAAN WE STERK

Heb je hulp nodig bij het oplossen van de puzzel van jouw hond?

klik dan hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *