Andor was zijn naam

En een leermeester waarbij ik denk ik alles fout heb gedaan wat ik maar fout kon doen….
Ik was enkele weken geleden een kast aan het opruimen waarin heel veel fotocd’s zaten. En slim als ik was (ahum) dacht ik eraan om ze meteen over te zetten op een externe harde schijf zodat er minder mee kon gebeuren dan met de cd’s. Foto’s van ruim 20 jaar geleden vlogen over mijn scherm, met mijn kinderen nog als hele kleine kinderen.
Maar ook Andor stond er vele malen op. En omdat hij eigenlijk mijn grootste leermeester is geweest vind ik dat hij minimaal een plaatsje verdient op mijn website maar ook op facebook.

Andor was zijn naam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vijf jaar na ons trouwen gingen we groter wonen. Daarbij hoorde ook een grotere hond.
Dit was een tijd waarin je nog weinig hoorde van dierenmishandeling en dat het slecht gesteld was met het dierenwelzijn.
Via de krant lazen we dat er een aantal husky’s in beslag waren genomen en als je in aanmerking wilde komen voor zo’n husky kon je je inschrijven in je plaatselijke asiel.

Ik had nog nooit van rescue honden gehoord, ik had nog nooit van in beslag name gehoord en we vonden dat zo zielig dat we besloten hiervan een hond te nemen. Zodoende togen we dus naar ons plaatselijke asiel in Goes.

Daar gekomen gaven wij aan ons in te willen schrijven voor een husky uit de in beslag name. Maar als je dan toch in het asiel bent kijk je natuurlijk meteen even rond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En daar zat Andor

5 baasjes in 5 jaar

Andor had 5 baasjes gehad in 5 jaar. Iedereen heeft het altijd over de klik die je moet voelen. Ik voelde alleen maar medelijden en ik heb hem uit medelijden meegenomen en hem toen direct beloofd dat ik zijn baasje zou zijn tot zijn dood.
Ik heb van die uitspraak meer dan eens spijt gehad, maar beloofd is beloofd.

Verlatingsangst

Nooit van gehoord. Hij liep me continu achterna en ik was er van overtuigd dat hij me geweldig vond. Soms was het lastig, maar ondanks vier kinderen sjouwde ik ook mijn honden overal mee naar toe, hij was dus zelden of nooit alleen.

Uitvallen

Hij viel uit naar andere honden en deed daarbij echt lelijk. Maar hij had zo’n slecht leven gehad dus daar lag het waarschijnlijk aan. Ik vergoeilijkte alles bij hem.

Bijten als mensen weggingen

Iedereen kon bij mij binnenkomen maar je kwam er nooit meer uit. Het was een soort hindernisloop om bij ons thuis weg te komen want als Andor in de gaten had dat je weg wilde gaan had hij je vast in je kuiten en niet zo zachtjes. Maar ook daar vonden we een manier om mee om te gaan.

Training

Ik ben met hem op meerdere trainingen weggestuurd. Met de veel gehoorde opmerking: “ik zou hem een spuitje geven, hij is levensgevaarlijk” en dat was hij ook als je bij mij in de buurt kwam. Mijn ouders, schoonouders tolereerde hij, het gezin daar ging hij voor door het vuur. Enkele vrienden die hij vanaf het begin af aan kende tolereerde hij ook en verder was hij niet echt heel gezellig tegen vreemden. Maar goed ik had hem een belofte gedaan en tot de dood betekende uiteraard geen spuitje.

Na jaren werd hij rustiger, kreeg hij vertrouwen en werd het uiteindelijk een modelhondje.Met wat ik nu weet had hij dat natuurlijk al  veel eerder kunnen zijn. Anderzijds heb ik ervaren wat veel van mijn cursisten nu ervaren. Ik kan tips geven over hoe het moet maar ook hoe je er mee om kunt gaan als je nog niet zo ver bent in de training.
Ik kan mensen vertellen wat liefde en respect doet met een hond en ik kan je vertellen dat je hond echt heel veel van je houdt en om die reden dit doet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medelijden

Ik zou het zo weer doen. Ik heb een zwak voor honden die een slecht leven hebben gehad (waar helaas ook geprobeerd wordt misbruik van te maken) maar Andor zat en zit in mijn hart verankert, en nu na 15 jaar ontroert hij me nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *