Geen probleemgedrag meer bij je hond

Als je quality time met je hond doorbrengt.

En bijna geen probleemgedrag meer als:

  1. De hond écht gelukkig is
  2. De vertrouwens band met zijn baasje enorm sterk is
  3. Er in zijn natuurlijke behoefte wordt voorzien

Dit kwam ik in een advertentie tegen en ik ben heel erg benieuwd of jullie het daarmee eens of oneens zijn?

De advertentie is van een collega en het is zeker niet de bedoeling om deze advertentie of cursus die hieraan verbonden is af te kraken. Ik denk dat de intentie prima is, en de cursus ook. Maar dat je het niet zo simpel kan brengen.

Eens

Ik ben het eens met deze collega dat quality time met je hond doorbrengen heel belangrijk is. Ik heb zelf ook al vele malen ondervonden dat mensen met hun honden gaan wandelen, en dan moet het ook echt wandelen zijn zonder dat de hond eens even lekker kan snuffelen of zijn eigen ding kan doen. Dan leg ik aan de mensen uit dat honden uit zichzelf nooit zouden gaan wandelen, zo maar doelloos een rondje lopen( dat is het namelijk voor de hond wel) een hond gaat lopen om te jagen, of om de omgeving te bekijken (geurtjes opzoeken van honden in de buurt, kijken welke honden er in het gebied hebben gelopen etc). Dus ik ben het zeker eens als er veel quality time is vanuit de baas voor de hond dat de band dan een stuk beter wordt. Ik denk ook echt dat de hond daar wel gelukkiger van wordt.
Daarnaast ben ik ook heel erg van dat er in de natuurlijke behoefte van de hond moet worden voorzien. En één van die behoeftes is snuffelen en de neus gebruiken.
Daarnaast denk ik dat als je met een jonge hond of pup met deze cursus begint dat er dan geen of weinig probleemgedrag ontstaat. De cursus is gericht op het leren hoe je qualitytime met je hond hebt, en oefeningen daarvoor. En ik denk dat dat zeker goed werkt om probleemgedrag te voorkomen.

Ik ben het dus zeker grotendeel eens met de stelling die in de advertentie staat.

Oneens

Ik ben het echter oneens met de stelling dat de hond dan geen of bijna geen probleemgedrag meer vertoond. Want ik denk namelijk dat probleemgedrag heel vaak óf verkeerd aangeleerd gedrag is, óf gedrag wat de hond zelf heeft ontwikkeld, óf dat de hond reageert op een trauma.
Ondanks dat je aan alle behoeften van de hond voldoet kun je niet 24/7 met je hond bezig zijn en zal je hond op de tijd dat je niet met hem bezig zijn ook terug kunnen vallen in zijn probleemgedrag.
Probleemgedrag is vaak gedrag wat bij de hond al gewoontegedrag is geworden. En gewoontegedrag buig je niet zo maar om naar gewenst gedrag door simpelweg qualitytime, en de hond in zijn natuurlijk behoeftes te laten voorzien. Daar moet je echt wel mee aan de slag om de hond het gewenste gedrag aan te leren en te zorgen dat hij niet terugvalt in zijn oude gedrag.

In dat opzicht vind ik de advertentie dus niet helemaal kloppen, omdat het nu suggereert dat bijna alle problemen hiermee opgelost kunnen worden.

Conclusie

Nogmaals deze collega werkt op basis van wat voor haar goed werkt. Ik weet ook dat ze al heel veel mensen heeft geleerd hoe ze de quality time met hun hond kunnen indelen. Het is ook geweldig om deze cursus met je hond te gaan doen als je een jonge hond hebt of een pup. Je leert tegemoet te komen aan de natuurlijke behoeftes van je hond waardoor je hond minder de neiging zal hebben om probleemgedrag te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *