Hond overleden omdat nieuwe baasjes niet luisterden

Vandaag is het zoveelste weggelopen hondje dood aangetroffen. Facebook staat vol verwijten naar niet luisterende adoptanten. En dan gaat mijn bloed langzamerhand koken……
Ik denk dat dit een artikel gaat worden die eveneens kwaad bloed gaat zetten bij vele mensen, maar waarschijnlijk niet om dezelfde reden waarom ik boos ben

Werkwijze

Er is geen enkele rescue stichting waar het 100% goed gaat. Dat kan ook niet want er wordt gewerkt met mensen en met dieren en waar gewerkt wordt daar vallen spaanders. Maar ik ben er van overtuigd dat iedere stichting opgericht is uit een goed hart om de honden te redden en te helpen en te doen voor de honden wat in het vermogen ligt van de mensen achter de stichting.

De plaatsingen zullen ook niet 100% goed gaan, want je hebt te maken met twee partijen en een miscommunicatie zit in een klein hoekje (ongeacht wie daar “schuldig” aan is)

Met het zoveelste verhaal van een dood weggelopen hondje zet ik wel mijn vraagtekens bij de werkwijze van de stichtingen. Ook wij hebben honden uit het buitenland herplaatst en ook bij ons zijn er een aantal honden weggelopen en eentje ooit aangereden toen zij was weggelopen die ook op slag dood was.
Dit was bij ons in de begin periode en ik durf rustig te zeggen dat het een fout van ons (mij)  was. Het was geen hond die ik zelf naar Nederland had gehaald maar wel eentje die ik in de opvang had gehad en ik had de mensen achteraf beter moeten instrueren. Het was makkelijk geweest om deze mensen de schuld te geven maar de schuld lag geheel en al bij mij en geloof me ik ben er doodziek van geweest.

Ik heb er echter ook heel veel van geleerd. Vanaf dat moment zocht ik de honden in Spanje zelf uit. En ik nam geen angstige bange honden mee naar Nederland, dat om te beginnen. Een enkele keer dat ik toch vertrouwde op het oordeel van de asielmedewerkers ter plaatse kreeg ik angstige bange honden binnen. Echter die honden die kwamen binnen hier op de Pannehoeve en werden opgeborgen in kennels ( oh zo zielig maar wel voor de veiligheid). Vanuit die kennel konden ze hun nieuwe wereld aanschouwen, vanuit die kennel lieten we ze plassen en poepen op de omheinde speelweides maar niet voordat iemand van ons een klein beetje het vertrouwen van de bange hond had gewonnen.
Aangelijnd plassen en poepen en heel veel aandacht in de kennel. Alle tijd om te wennen.
Honden hebben me gebeten uit angst, zaten verstijfd in de kennel maar nooit dat ze eruit mochten voordat hun staart kwispelde.
En vanaf dat moment gingen we bouwen aan de hond, stukje bij beetje vertrouwen, met behulp van onze eigen honden.
Pas als ze vrolijk en vrij over de boerderij liepen gingen we met ze naar buiten om verder te wennen, en pas als ze daar ook alle vertrouwen in ons hadden werden ze herplaatst.

Laika

Er zijn bij ons een aantal echt angstige honden herplaatst voordat ze dit hele traject hadden doorlopen, waarvan de laatste Laika was, een hele angstige mechelse herder, althans om de een of andere reden doodsbang van mij.
De vrouw waar ze nu zit daar doet ze het hartstikke goed. Ik had ook vertrouwen in haar. Maar ondanks dat, als er iets was gebeurt was dit niet de fout geweest van het vrouwtje van Laika, maar volledig de fout van mij. (let wel ik ben superblij dat ze het daar zo goed doet en ik ben het vrouwtje van Laika erg dankbaar) Ik heb willens en wetens een angstige hond bij haar geplaatst, in de hoop (en verwachting) dat ze het beter deed dan hier omdat ze doodsbang van mij was.
Maar dat feit neemt toch niet weg dat IK de verantwoording dan ook zomaar kan overdragen en als het fout was gegaan, op welke manier dan ook, dat ik haar de schuld had kunnen geven?

Zo werkt het niet

Ik denk dat je als stichting je verantwoording zelf moet nemen. Je kunt niet zomaar een angstige hond plaatsen, daar allerlei voorwaarden aan stellen en als het dan fout gaat de fout bij de nieuwe eigenaar leggen en die vervolgens de schuld geven. Ik vind dat je ALLE honden als eerste zelf in huis moet hebben of in je opvang of waar dan ook. Je observeert een hond eerst, je gaat eerst met de hond aan de slag. Pas dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt en welke baas je bij een dergelijke hond nodig hebt. Laat de honden die van het transport komen eerst bijkomen in je eigen setting. Als het goed is weet jij hoe je dergelijke honden begeleidt.
Het is heel makkelijk om een hond die je zelf nauwelijks kent of alleen van de verhalen kent met alle problemen die hij heeft over te geven aan de nieuwe baas en die dan ook maar meteen de verantwoording in de schoenen te schuiven. En als het dan fout gaat, dan gaan we allemaal los over dat de nieuwe baas niet wilde luisteren. Dan heb je het per definitie niet begrepen

Stichting is en blijft verantwoordelijk

Natuurlijk zul je er mensen tussen hebben die niet luisteren. Nogmaals je kan nooit 100% plaatsen.
Maar zorg dat de hond een vertrouwensband heeft met iemand van de stichting voordat hij naar een nieuw baasje gaat. Ga de honden in het asiel zelf bekijken, ga er mee naar buiten het asiel, alleen jij en de hond. Test de hond alvorens je besluit hem naar Nederland te halen. En als hij dan naar Nederland komt dan eerst bij de stichting tot er een vertrouwensband is met iemand en totdat je de hond kent.
Laat de mensen kennis komen maken bij de stichting en geef de hond niet eerder mee dan dat de hond enthousiast reageert op de baasjes.
Dan heeft de hond een basis en heeft een plaatsing draagvlak.
Maar een angstige hond die in de eerste dagen wegloopt bij de nieuwe baasjes is niet de verantwoording van de nieuwe baasjes die zogenaamd niet luisteren maar is de verantwoording van de stichting die de hond niet op de juiste manier geplaatst heeft!!!!!

Dit stuk zal me zeker niet door iedereen in dank worden afgenomen maar dat is wel hoe ik er over denk!!

Lees ook:  Afvalput van slechte stichtingen

 

3 reacties op “Hond overleden omdat nieuwe baasjes niet luisterden

  1. Ik ben daar niet mee eens er word altijd verteld of de hond angstig is het ligt heel veel aan de baasjes die niet opletten ik heb er al 25 jaar van spanje ook erge angstige het is maar je gezond verstand gebruiken en niet lopen schowen met je hond van de eerste dag al of fotos nemen van het eerste uur adoptie op een niet veilige plaats nee het is veel meer de adoptanten hun schuld

    1. We hoeven het inderdaad niet eens te zijn, maar mijn mening is dat een stichting de eerste verantwoordelijke is.
      Maar ik ben blij dat er mensen zijn die ook angstige honden een kans geven op een veilige manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *