Contact training

Contacttraining is één van de drie pijlers waarop de hondentraining rust. Naar mijn idee is het een enorm ondergeschoven kindje bij veel hondenscholen terwijl je een hond zeker niet zo goed kan trainen als hij geen contact met je maakt.

Mensen

Het makkelijkst uitleggen is altijd aan de hand van een voorbeeld met mensen. Stel je een klas met pubers voor, die allemaal door elkaar zitten te praten met elkaar. Stel je dan een leraar voor die probeert boven alles uit te komen. Iedereen kent wel zo’n situatie. En iedereen weet ook dat de leraar niet verstaan wordt.
Er is namelijk geen contact met de leraar en degene waar ze wel contact mee hebben die verstaan ze (en dat gaat meestal niet over het vak wat op dat moment gegeven wordt)

Honden

Gaan we terug naar de hond. Ook de hond hoort je niet op het moment dat hij geen contact met je heeft. Soms wel, soms heb je een toevalstreffer en hoort hij je wel en reageert hij ook nog,maar in de regel kun je roepen wat je wilt, als de hond geen contact met je heeft luistert hij ook niet.

Dus als je wilt dat je hond naar je gaat luisteren zul je hem eerst moeten leren dat contact hebben met jou hem meer oplevert dan de omgeving bekijken.

Aankijken als ik tegen je praat

Wij als mens zijn gewend als iemand tegen je praat dan kijk je die persoon aan. Zo zijn wij dat ook geleerd. Hoe vaak zeggen ouders tegen kinderen: “kijk me aan als ik tegen je praat”. Maar dat zegt niet alleen de vader of de moeder maar ook de juf en de meester. Een kind wordt er dus regelmatig op gewezen (of eigenlijk wordt die op die manier geleerd ) iemand aan te kijken als die tegen je praat. En als dat maar vaak genoeg tegen je gezegd wordt, dan wordt het uiteindelijk een gewoonte.

We leren dat dus wel aan onze kinderen maar niet aan onze honden, terwijl dat minstens zo belangrijk is. Want ook een hond die met andere dingen bezig is luistert niet naar jou. En als je een hond aan het opvoeden bent of aan het trainen bent wil je dat hij naar je kijkt zodat je hem kunt aangeven wat je van hem wil.
Ook een hond moet je dat leren en het liefst zo vroeg mogelijk. Je leert het een hond echter niet door het steeds tegen hem te zeggen, maar je leert het een hond door hem continu te belonen als hij naar je kijkt.

Lichaamstaal

Van nature zal een hond je nooit recht in de ogen kijken, omdat het voor een hond uitdagend gedrag is. Een andere hond waar hij de strijd mee aangaat, die zal hij recht in de ogen kijken. Maar over het algemeen wil een hond met zijn baas geen strijd en zal hij dus rechtstreeks oogcontact vermijden. Dit is instinctief gedrag.
En als ze al recht in je ogen kijken is het heel snel en heel kort.
Maar dat is een prima begin om het te gaan belonen. Je kunt het ook de eerste keer middels een kort geluidje uitlokken en meteen belonen. Of je gaat met je hond in een kleine ruimte en je gaat bij hem zitten zonder dat je wat doet. Je hond zal op een gegeven moment naar je kijken omdat hij zich afvraagt wat je wil. En op het moment dat hij naar je kijkt dan beloon je hem.

Je moet je hond dus ook echt leren om je aan te kijken, maar hoe vaker jij dit beloont, hoe vaker je hond dit zal herhalen. Want gedrag wat iets oplevert zal hij blijven herhalen.

Het nut van de contacttraining

Op het moment dat de hond naar je kijkt heeft hij aandacht voor jou. Op dat moment kun je hem dus iets laten doen wat jij wilt.
Op het moment dat je aan het trainen bent is het wel handig dat de hond naar je kijkt omdat je hem dingen wil aanleren.
Op het moment dat je aan het wandelen bent en je hond valt uit is het handig dat hij contact met jou zoekt zodat jij hem kunt leren hoe hij zich wel moet gedragen.
Als je hond weet dat jij op zijn contactmomenten reageert door hem iets te laten doen, maar bijvoorbeeld ook door hem te helpen als hij iets eng vindt, dan heb je op die manier al een bepaalde manier van communiceren samen waardoor jij je hond beter leert kennen (en vertrouwen) en waardoor je hond precies weet wat hij moet doen in welke situatie.

Hieronder een filmpje van hoe wij op de Pannehoeve de contacttraining opbouwen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *