Waarom ik ben begonnen met detectietraining voor honden?

Zoals je op de pagina over mij kunt lezen (klik hier) ben ik begonnen met buitenlandse honden in de tijd dat dit nog niet zoveel gedaan werd. Ik ben na een hele tijd overgestapt naar  het opleiden van detectiehonden en dat was niet voor niets.

Ik heb met mijn border collie altijd heel veel getraind en dat wilde ik weer terug. Nu had ik buitenlandse honden die ik socialiseerde en een klein stukje training mee gaf maar daarna gingen ze alweer naar een nieuw baasje. Sommige honden kwam ik iets verder mee omdat die iets langer bleven als gemiddeld. Maar toch had ik steeds het gevoel opnieuw te beginnen met steeds dezelfde training bij iedere nieuwe hond.

In die tijd kreeg ik een opvanggezin en deze vrouw was hondengeleider en werkte met speurhonden. Leuk was mijn eerste reactie maar voor mij één van de vele sporten of één van de vele banen die honden konden hebben en ik was totaal niet bezig met sporten of honden een baan geven.
Tot op het moment dat er steeds meer stichtingen bij kwamen en er dus ook heel veel meer honden “op de markt” kwamen. Toen rees het idee dat het eigenlijk wel heel geweldig zou zijn om een vrijwel kansloze buitenlandse hond een baan in Nederland te geven. Op die manier sneed het mes aan meerdere kanten. De hond kreeg een kans op een nieuw baasje in Nederland, iemand die een werkhond nodig had en die in Nederland niet kon vinden daar ging een nieuwe markt voor open en het waren voornamelijk de honden die te druk waren voor in een normaal gezin.

Na een heel gesprek met de hondengeleider  en met haar hulp ben ik langzaamaan wat honden dingen aan gaan leren en dan met name honden die gek waren op een speeltje of op een bal of iets dergelijks. De hondengeleider is iemand die de honden ook traint op een hondvriendelijke manier. Geen druk, gewoon lekker spelen en alles spelenderwijs aanleren. Dat sprak mij enorm aan en zo ben ik langzaamaan in het detectievak gerold.

Inmiddels heb ik al behoorlijk wat cursussen gedaan en heb ik al heel veel meer geleerd over het vak en eigenlijk wordt het alleen maar leuker.

Waar worden detectiehonden voor ingezet?

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/06/politiehond-vindt-85-miljoen-euro-aan-drugs-in-auto/

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk wel de drugshonden. Je komt ze tegen op luchthavens, bij evenementen en in de havens. De honden kennen gemiddeld 12 tot 18 soorten drugs die ze overal doorheen kunnen ruiken. Er is in de loop van de tijd al heel veel geprobeerd om de honden te misleiden maar dat gaat je echt niet lukken. Als een drugshond heeft geroken dat er drugs zit dan zal hij exact aan kunnen geven waar de drugs zich bevindt.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/542645/politiehond-vindt-wapen-in-orgel

bommen en wapens. Zeker sinds de terroristische aanslagen is de vraag naar bom en wapenhonden behoorlijk toegenomen. De honden kennen alle spullen waarmee een bom gemaakt kan worden en alle stoffen waarmee een kogel wordt gemaakt. Je vindt ze vaak op luchthavens en ook in de havens. Maar ze worden ook regelmatig ingezet bij panden waar drugs is gevonden omdat ook daar vaak wapens aanwezig zijn.

https://www.ninefornews.nl/honden-ruiken-kanker-met-90-procent-nauwkeurigheid/

medische detectiehonden. Tegenwoordig worden honden gebruikt om verschillende soorten kanker op te sporen maar ook malaria bijvoorbeeld kan door een hond worden opgespoord. Vaak herkennen de honden de geur van de kanker eerder als dat een patiënt weet dat hij kanker heeft. Om die reden kan een ziekenhuis er veel sneller bij zijn.

https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/dagelijks-leven/73-hond-waarschuwt-bij-hypo-s

signaal honden. Zij voelen maar ruiken ook dat bijvoorbeeld bloedsuiker te laag is, of mensen die epilepsie hebben ook dat voelen en ruiken ze aankomen.

https://edepot.wur.nl/334113

Wildlife detectiehonden. Deze honden worden zowel gebruikt in de natuur om dieren op te sporen (soms gewonde dieren), maar deze honden worden ook gebruikt om de smokkel van dieren tegen te gaan. Ze controleren vliegtuigen, boten en andere vervoersmiddelen op de aanwezigheid van verboden dieren die geprobeerd worden het land uit te smokkelen.

https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/2135a68bac1280de8519fa680e6aa5d2

SARS honden zijn search and rescue dogs en dat betekend dat zijn mensen die bijvoorbeeld onder het puin liggen bij een ingestort gebouw en die opgezocht worden door een hond.

Zo zijn er dus tal van manieren waarop speurhonden worden ingezet.

Wat doe ik hierin

Ik leid in feite groene honden op en dat betekend dat ik ze leer speuren op allerlei verschillende plaatsen, op allerlei verschillende ondergronden, in allerlei verschillende settingen zoals bijvoorbeeld een winkel, een fabriek, maar ook in het bos en in een stadse omgeving.

Ik leer ze speuren op grote hoeveelheden stof maar ook op hele kleine hoeveelheden stof. Ik leer ze speuren op stoffen die “diep” verstopt zitten, en die relatief makkelijk verstopt liggen. Bij vreemde mensen en op een  locatie zonder mensen.
Ik leer ze aanwijzen waar de stof verstopt ligt, en het belangrijkste is dat ik hun lichaamstaal leer (her)kennen tijdens het speuren.

Doordat ze zo breed opgeleid worden kunnen ze nog overal ingezet worden. Om die reden train ik ze niet op een vaste stof zoals bomstoffen of drugsstoffen. Op die manier kan een nieuwe geleider nog alle kanten op met de hond.

Cursussen

Verder ben ik begonnen met het geven van (privé ) trainingen voor mensen die het leuk vinden om ook met hun hond aan het speuren te gaan.
Speuren met honden is voor de honden best een intensief karwei met heel veel uitdaging. Ook voor mensen die graag met hun hond werken is het een leuke bezigheid omdat je er heel veel mee kan trainen en er ook heel veel in kan leren.
Bovendien werk je actief samen met je hond wat ook nog eens een keertje de band met je hond heel erg verbeterd.

Je werkt actief aan vaardigheden zoals beheersing, contact, maar ook de gehoorzaamheid wordt op een leuke manier beloond. Je kunt kiezen voor verschillende richtingen van speuren of zoeken. En je kunt kiezen voor het niveau wanneer je het zelf genoeg vindt en vindt dat je genoeg uitdaging hebt of dat je juist tot het uiterste wil gaan in de uitdaging die je je hond en jezelf wil geven.

Heb je interesse in een leuke training? Klik dan hier om naar de pagina van de speurlessen te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *