Tissy vindt iedereen té leuk

Ik heb een afspraak met Jacques en Joke. Zij hebben sinds 2 maanden een herplaatslabrador genaamd Tissy  van 1 jaar oud. Ze hebben zich ingelezen en daarbij besloten dat een labrador perfect bij hen zou passen. Hun gezin bestaat verder nog uit 3 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar.
Tissy komt uit een gezin waar ze hem niet konden bieden wat hij nodig had. Ze zijn gaan kijken en waren meteen verliefd op Tissy. Ze kwam meteen op hen af, en begroette hen wat onstuimig. Omdat er al grote honden in de familie zijn waren de kinderen wel wat gewend en besloten ze Tissy mee naar huis te nemen.

Ze vinden het belangrijk dat Tissy een goed opgevoede hond wordt die makkelijk overal mee naar toe kan. Om die reden hadden ze meteen besloten om met haar op cursus te gaan.

Ik vraag hen wat het probleem is met deze onstuimige, stuiterende dame en ik kan het eigenlijk al een beetje raden.

Jacques start het verhaal en wordt af en toe onderbroken door Joke voor aanvulling.

We zijn met Tissy naar huis gereden en zijn haar eerst gaan uitlaten, althans dat was het plan. Echter Tissy heeft ons over straat gesleept.
En eigenlijk doet ze dat nog steeds, het is echt niet plezierig om met haar te wandelen. Joke vult hem aan: “en ze vindt iedereen leuk en lief, afgelopen week sprong ze tegen iemand op die daarna onderuit ging en heel boos was”
“ja” zegt Jacques, “dat dus, en ze bedoelt het niet boos, maar ze vindt iedereen té leuk”

Hondenschool

“We zijn een week later met de cursus begonnen” gaat Jacques verder, “ Ook daar vond ze alles en iedereen leuker dan ons. Ze heeft geen moment op ons gelet en wat we ook deden, het was net een ongeleid projectiel op het veld.
In huis is het echt de liefste hond die je je kunt wensen, ze knuffelt enorm graag en is heel graag bij je.”

De eerste vraag die ik bijna altijd stel en dus ook bij Tissy is: “hoe vaak en hoe lang slaapt ze overdag?”

Joke geeft antwoord: “ze kan heerlijk slapen, ze zit nog in een bench want ze sloopt als ze los is. En ik heb je site goed gelezen, we hebben vanaf het begin af aan haar volgens schema in de bench gedaan en eigenlijk vond ze dat direct goed. Ze ging dan met een botje slapen en soms ligt ze heerlijk op haar rug te slapen. Ze slaapt op dit moment overdag ongeveer 6 uurtjes, ze gaan nu twee uurtjes in de bench en 2 uurtjes uit de bench.”

Ik ben heel blij te horen dat zo een stuiterende hond voldoende slaapt, want dat betekend dat haar energie niet komt van te weinig rust maar dat ze echt een energieke hond is. Ik vraag of ze graag speelt met een speeltje of iets?

“Zeker wel” zegt Jacques, “ze is gek op een balletje en je kunt hem 100x gooien, ze blijft gaan.”

Inmiddels heb ik deze dame eens een tijdje geobserveerd, het is mooi weer en we zitten buiten op een omheind veld dus ze kan haar energie lekker kwijt. Ze is begonnen met ongeveer 10 rondjes rennen rond het veld en vervolgens is ze overgegaan op snuffelen. Omdat er natuurlijk veel honden op het veld komen is er veel te snuffelen. Ik denk dat ze inmiddels ieder grassprietje heeft gehad dus het wordt tijd om wat te gaan doen.

Contact training

Ik leg ze uit dat we gaan beginnen met de contact training. (https://hondenopvang-pannehoeve.nl/2018/07/30/contact-training/)
Joke en Jacques beginnen allebei te lachen. Daar zijn ze tot nu toe elke training mee bezig geweest en het is tot op heden nog niet gelukt.
Ik geloof ze meteen en dus verplaatsen we naar het hondenspeurhuis. ( Het hondenspeurhuis is een soort van kleine kamer gemaakt als huiskamer om de honden te leren speuren) we schuiven de tafel aan de kant en gaan starten.

Ik laat ze eerst hun gang gaan omdat ze aangegeven hebben dit ook al op cursus gedaan te hebben. Ik zie wat ik heel vaak zie, ze gaan aan de slag met snoepjes en doen hun uiterste best om de aandacht van Tissy te trekken.

Ik laat ze even “aanmodderen” en heb het gefilmd (zoals ik altijd doe) en ik vraag ze even te komen kijken. Als ze zichzelf bezig zien moeten ze wel lachen. Aan de andere kant zijn ze ook een beetje wanhopig omdat het lijkt dat het nooit goed komt.

Klein feestje bij goed gedrag

Ik neem Tissy even over van ze en leg ze uit wat de bedoeling is. We gaan Tissy niet meer roepen (ze reageert niet op haar naam)  en we gaan helemaal niet meer tegen haar praten, totdat ze contact maakt. Ik hou haar aan de lijn maar blijf wel op 1 plaats staan. Tissy snuffelt nog ongeveer 3 minuten door en Jacques zegt net: “zie je wel”  als Tissy naar me opkijkt. Ik maak er een klein feestje, ik prijs haar de hemel in. Tissy gaat mee in mijn enthousiasme en begint wild rond me heen te springen, en tegen me aan te springen. Keer op keer kijkt ze me daarbij aan en natuurlijk wordt dat keer op keer beloond.

Ik zie uit mijn ooghoek de baasjes kijken en ik meen te zien dat ze dit ook niet willen…
En dat snap ik, dit is ook totaal niet de bedoeling maar het is wel een begin.
Ik maan Tissy tot rust en negeer haar voor heel even, voorzichtig kijkt ze naar me op waarom ik zo abrupt gestopt ben met het gek doen. Ik click en beloon haar meteen weer, terwijl ze haar eerste snoepje opeet blijft ze naar me kijken en ik click direct weer en beloon haar met het volgende snoepje, doordat ze naar me blijft kijken kan ik haar direct nog een keer belonen en dan verbreek ik het contact met een kort “OP” en ik draai me om, Tissy draait onmiddellijk met me mee en kijkt me weer aan.
Ik moet eerlijk zeggen dat dit makkelijker ging dan dat ik zelf had gehoopt. Ik beloon haar nog een keer en geef de lijn over naar de baasjes. Uiteraard blijft Tissy naar mij kijken.

Ik geef hen de opdracht om een duidelijk maar kort geluidje te maken. Normaliter ben ik niet van het geluidjes maken maar ze blijft nu contact maken met mij.
Bij het geluidje draait Tissy voor een microseconde haar kop richting de baasjes die van verbazing vergeten te klikken, maar het contact is nu weer op mij. Ik verplaats naar de zijkant en zeg dat de baasjes nog een keer een geluidje moeten maken en direct moeten klikken en belonen als ze die microseconde kijkt. Het lukt, ze blijft even contact houden met het baasje maar dat is echt maar tot ze haar snoepje heeft gehad en dan gaat het contact weer naar mij.

Frustratie

Ik zie de frustratie bij de baasjes toenemen en stop de training even. We gaan even terug naar de grote zandkennel waar Tissy weer even haar gang kan gaan. Ondertussen leg ik ze uit dat ik op dit moment leuker was. Ze hadden exact dezelfde snoepjes maar bij mij kon ze nog een feestje verwachten.

Joke zeg: “dus we moeten iedere keer zo achterlijk met haar doen als ze naar ons kijkt?”

Ik zeg: “Nee dat doe je 1 keer, je bouwt 1x een klein feestje want je ziet dat het werkt bij haar en dat haar contact opeens heel stevig is. Daarna ga je over op drie keer achter elkaar belonen en daarna verbreek je het contact. Je draait je om en wacht tot ze weer contact met je maakt. Ik ga jullie zo terugsturen naar het speurhondenhuis en ik blijf hier, ik ga nu eerst de camera neerzetten en dan ga ik weg en gaan jullie aan de slag.”

Ze gaan aan de slag nadat ik de camera heb geinstalleerd. Het duurt even voordat ik voor het eerst de clicker hoor en ik hoor ze een “klein feestje” bouwen, toch duurt het daarna even voordat ik de clicker weer hoor. Gelukkig hoor ik wel af en toe de clicker dus dat betekend dat ze in ieder geval af en toe contact hebben.
Na 4 minuten breek ik de training af en vraag ze hoe het is gegaan, ze zijn matig enthousiast.  “Het is wel een paar keer gelukt” zeggen ze, “maar het ging niet zoals bij jou”

Ik vertel ze dat ik dit al zo vaak en zo regelmatig doe dat ik daar handigheid in heb gekregen en dat ze niet moeten kijken naar wat ik kan maar wat ze nu zelf hebben bereikt.

Gematigd enthousiast

“Dan’ zegt Jacques,”hebben we een vooruitgang van meer dan 100% geboekt. Maar dit gaan we zeker nog niet op het veld bereiken”

“Dat klopt” zeg ik “en je gaat het op het veld ook niet proberen. Je begint thuis in een prikkelarme omgeving, daar ga je laten zien hoe leuk je bent en hoe leuk het is om contact met jullie te maken. Ik heb begrepen dat in huis dit eigenlijk geen probleem is en dus ga je het daar als eerste belonen. Vervolgens gaan jullie naar de tuin en gaan daar hetzelfde doen, dan voor de voordeur en zo ga je steeds een stukje verder.
Maar… Je gaat niet verder naar de volgende stap als het nog niet lukt op de plaats waar je dan bent.
Op de hondenschool ga je het niet eens proberen, daar ga je alleen kijken wat de oefeningen zijn zodat je die thuis in de huiskamer vast kunt gaan trainen. Heeft jullie trainer verteld dat je dat ook op deze manier zou moeten trainen om het juiste resultaat te bereiken?”

Jacques zegt dat de trainer wel had gezegd dat ze zeker bij Tissy moesten zorgen voor zo weinig mogelijk afleiding tijdens de training.

Ik zie in mijn ooghoek dat Tissy is gaan liggen, de baasjes zien het ook en zeggen verbaasd dat ze normaal alleen zo gaat liggen als ze in de bench zit.

IK zeg dat het voor Tissy genoeg is geweest omdat ze zoveel nieuwe indrukken heeft gehad en ook het contact maken kost gek genoeg enorm veel energie.

De baasjes gaan met Tissy naar huis, toch met een beetje gemengde gevoelens, ze hebben er allemaal nog niet zoveel vertrouwen in.
Na het bezoek maak ik uiteraard direct een verslagje en maak ik het filmpje met commentaar en stuur dan via de mail naar hen toe.

Omslag naar enthousiasme

Na een week krijg ik een enthousiaste mail dat het zelfs op de hondenschool super was gegaan. Ze had natuurlijk niet de hele tijd contact gemaakt maar ze hadden op de hondenschool enkele oefeningen mee kunnen doen, ze maakte echt heel regelmatig contact. Natuurlijk is ze nog steeds onstuimig en heeft ze de concentratie van een goudvis, maar het is echt al een hele verbetering met voordat we bij u zijn geweest.

Ik schrijf ze terug dat ik trots op ze ben en dat ik ze heel veel succes wens en als ze nog vragen hebben dat ze me natuurlijk altijd mogen benaderen.

Nawoord

Het contact maken met een hond blijft een dingetje. Het is echt de allereerste oefening die je met je hond gaat doen en op het moment dat je hond het snapt dat hij contact met jou moet maken ( jij maakt dus geen contact me de hond of je gaat het contact niet afdwingen) en het is leuk om met jou contact te maken dan pas kun je verder met je hond andere dingen aan te leren en zal hij 10x sneller leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *