Deze hond (en velen met hem) moest dood!

Broodfok

Ik denk dat veel mensen wel weten wat broodfok is, voor degene die het niet weten wil ik een broodfokteefje laten spreken.
(http://hondenopvang-pannehoeve.nl/working-girl/)

Ik denk dat naar aanleiding van dit verhaal wel duidelijk is dat broodfok iets is wat we eigenlijk zouden moeten uitbannen.

Hoe werken de handelaren

Ik zie regelmatig op facebook voorbij komen dat stichtingen die broodfokhonden weghalen (en daar al dan niet voor betalen) volledig onderuit worden gehaald omdat ze op deze manier de broodfok in stand houden.
Dan wil ik voor de goede orde even vertellen hoe het bij een handelaar gaat die broodfokhonden verkoopt:

De broodfokpups komen met honderden tegelijk uit het Oostblok. Opgepropt in vrachtwagens en vele pups nog veel te jong. Een deel van deze pups overlijden overweg. Maar dat is niet erg want dat is al ingecalculeerd. Alles wat extra blijft leven is extra winst.
Vervolgens komen ze (in dit geval) bij een Belgische handelaar. In België geldt dat je geen pups of honden mag verkopen die zichtbaar ziek zijn.
De honden of pups die ziek zijn (zichtbaar ziek) worden dus in het magazijn geplaatst. Net als een kapot pak suiker bij ons in de supermarkt. Omdat het te duur is om de honden/pup te gaan behandelen en omdat het te lang duurt voordat hij weer terug in de winkel in kan moet de hond weg (en het is er nooit eentje maar altijd een behoorlijk aantal die “kapot” zijn) Ook dit is al ingecalculeerd en deze kosten zijn al als “kapot” weggeschreven.

Dan staan de pups dus in het magazijn. Eten en drinken geven kost geld en dus moeten ze weg en wel zo snel mogelijk.
Dan zijn er twee mogelijkheden, of de handelaar slaat ze dood (die gaat echt geen geld uitgeven aan een spuitje) of ze worden weggehaald door een stichting of een organisatie en dan wil de handelaar er wel een “onkostenvergoeding” voor hebben.

We kunnen met z’n allen vallen over het feit dat een stichting of organisatie deze honden koopt. Met het idee dat we de broodfok in stand houden. Maar is dat wel zo? De handelaar slaat er een slaatje uit dat klopt. Maar deze honden gaan als ze niet weggehaald worden onherroepelijk dood.

Stichtingen onder vuur

Er valt van alles te zeggen van deze stichtingen, maar ik kan en wil ze zeker niet veroordelen.
Ik veroordeel de handelaar, ik veroordeel de mensen die willens en wetens bij een broodfokker kopen omdat ze denken dat het allemaal wel meevalt en op deze manier een goedkope “rashond” scoren. Maar het feit dat rescue’s honden redden van de dood (want dat is letterlijk wat ze doen) is voor mij niets anders dan de stichtingen die honden vrijkopen uit de dodingsstations in het buitenland of uit de asielen in het buitenland. Ook voor deze honden moet betaald worden omdat de medewerkers van de dodingsstations dat eisen. Ook daar kost het niets om de honden te doden en doden ze de honden met hetzelfde gemak als dat ze ze meegeven aan een rescueorganisatie tegen betaling.

Conclusie

Ik vind het dieptriest dat hier in Nederland of in België stichtingen of organisaties veroordeeld worden en onder vuur liggen omdat ze honden redden van de dood, ze “oplappen” en vervolgens verkopen, terwijl de rescue stichtingen eigenlijk niets anders doen.
En begrijp me niet verkeerd, ik vind het beiden prima, want een hond is een hond waar dan ook ter wereld en in welke situatie dan ook en naar mijn idee moet iedere hond een kans krijgen op welke manier dan ook.

Laat ieder dan in zijn waarde die op welke manier dan ook een hond helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *