Hoe je je hond op de juiste manier begeleidt bij angsten

Er wordt aan alle kanten geroepen dat je angst bij je hond moet negeren. Bij mensen die hun hond in extreme angst zien werkt dit totaal averechts (gelukkig). Inmiddels komt men daar weer een beetje op terug en wordt het negeren van angst steeds minder aangeraden. Toch weten veel mensen nog niet hoe ze wel op hun hond moeten reageren als de hond bang is.

De dierenarts

Voor mij altijd een mooi voorbeeld. Mijn honden komen graag bij de dierenarts, terwijl ze niet altijd even goede ervaringen hebben met de dierenarts. Wel met de dierenarts zelf maar de behandelingen zijn niet altijd pijnloos. Toch gaan ze even vrolijk de volgende keer weer naar binnen.

Maar wat ervaar je bij de dierenarts:
  • Mensen die fluisteren tegen elkaar (voelt heel onheilspellend)
  • Honden die te pas en on te pas geaaid worden om ze rustig te houden
  • Mensen die troostend tegen hun hond gaan praten terwijl er niets aan de hand is
  • Mensen doen anders tegen en met hun hond als ze in de wachtkamer van de dierenarts zitten.

Honden voelen dat feilloos aan en hebben geen idee wat er aan de hand is maar het moet wel heel spannend zijn als het baasje zo anders doet als anders.

Als je ergens binnenkomt en de sfeer is onheilspellend zonder dat je er je vinger op kunt leggen ga je je anders gedragen dan dat de sfeer bijvoorbeeld uitbundig is. Als de sfeer gespannen is word je zelf ook gespannen en dat probleem heeft de hond ook in de wachtkamer.

Hoe gaan wij naar de dierenarts

Als ik binnenkom bij de dierenarts groet ik altijd de mensen die in de wachtkamer zitten en hou ik de hond kort zoals ik bijvoorbeeld ook een restaurant binnenga met een hond. Ik neem plaats en geef de hond aan wat ik van hem wil, zitten of liggen. Vervolgens beloon ik hem daarvoor zoals ik dat normaal ook doe met een dankjewel en een aai over zijn kop. Als ze opstaan leg of zet ik ze ook direct weer terug. Ik eis op het terras of in een restaurant dat ze luisteren en bij de dierenarts dus ook. Vervolgens pak ik een blad om te lezen of ik maak een praatje met iemand.
Mijn hond mag ook niet naar een andere hond als ik in een restaurant zit of op het terras zit, dus ook niet in de wachtkamer bij de dierenarts.

Als ik aan de beurt ben nodig ik ze uit om mee te gaan en gaan we naar binnen waar ze de dierenarts netjes mogen begroeten en dan dus een aai over hun kop krijgen.
Na de behandeling (welke behandeling dan ook) als ze van tafel mogen krijgen ze vaak nog een snoepje en moeten ze weer gaan zitten tot ik het boekje terug heb gekregen en de informatie heb gekregen die ik nodig heb om verder te behandelen.
Ze moeten de spreekkamer netjes verlaten en ook de wachtkamer vervolgens netjes verlaten zonder te trekken of gek te doen.

Ik doe dus niet anders als dat ik in een restaurant bijvoorbeeld zou doen wat ze ook allemaal gewend zijn. En ze willen graag naar binnen voor de aai over hun kop en het snoepje.

Wat zie ik bij de dierenarts

Wat zie ik vaak gebeuren bij de dierenarts buiten de dingen die ik net al heb aangegeven, is bijvoorbeeld dat de honden niets moeten en alles mogen. Alle grenzen lijken weg te vallen en de hond lijkt eerder voor zijn baasje te moeten zorgen dan andersom. Als bij een hond de grenzen wegvallen worden ze onzeker en dan vertonen ze vecht of vlucht gedrag. Vechten wordt dan nog net niet getolereerd en dus wordt het vluchten. Door hun vluchtgedrag wekken ze medelijden op bij het baasje die ze vervolgens gaat kalmeren en gaan pamperen, waardoor de baas de indruk wekt dat het inderdaad heel eng is bij de dierenarts. De hond reageert daar weer op met angst en het baasje reageert weer op de angst. Op die manier kom je dus in een circkeltje.

Alle benodigde informatie

Eigenlijk bevat bovenstaand verhaaltje alle informatie die je nodig hebt. En eigenlijk was dit als inleiding bedoelt. Maar wat moet je nu precies wel en wat moet je nu juist niet doen als je hond bang is of angstig.

  • In ieder geval niet anders gaan doen als dat je in willekeurige andere situatie zou doen, niet overdreven vrolijk maar ook de hond niet overdreven pamperen
  • Je moet je hond eigenlijk uit de situatie halen, doordat het reptielenbrein een reactie heeft gekoppeld aan de emotie angst zal het hele lichaam van de hond in de hoogste staat van paraatheid worden gebracht waardoor de hond “afsluit” en niets meer leert of opneemt. De hond moet dus uit de situatie om weer in een “normaal” ritme te komen en om weer commando’s te kunnen opvolgen. (http://hondenopvang-pannehoeve.nl/2020/01/12/de-emotie-die-het-gedrag-van-je-hond-stuurt-veranderen/)
  • Je kunt in het geval dat de hond “bevroren” is je hond niet verpesten met hem te troosten, aan de andere kant heeft het troosten ook geen zin, het komt namelijk helemaal niet binnen bij de hond, hij is op dat moment in zichzelf gekeerd en probeert de crisis af te wenden
  • Ga je hond zo snel mogelijk wennen aan hetgeen waar hij bang voor is. Zeker als het iets is wat regelmatig terugkeert zoals bijvoorbeeld vuurwerk. Ga hem helpen de emotie die hij erbij heeft te veranderen en zorg dat hij de kans krijgt om te wennen aan waar hij bang voor is op een rustig tempo. (http://hondenopvang-pannehoeve.nl/2020/01/18/de-beste-manier-om-je-hond-te-helpen-een-trauma-te-verwerken/)
  • Geef geen andere aandacht dat positieve aandacht aan hetgeen waar je hond bang voor is. Negatieve aandacht hiervoor maakt jou boos en jouw boosheid doet geen goed aan het veranderen van de emotie van je hond. (http://hondenopvang-pannehoeve.nl/2020/02/02/jouw-houding-bij-enge-dingen-voor-je-hond/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *