Ontdek Het Geheim van de angst voor vuurwerk bij je hond

 

Om dit artikel duidelijker te maken zal ik terugpakken op delen uit een artikel wat ik eerder heb geschreven (http://hondenopvang-pannehoeve.nl/2019/06/05/hoe-werkt-het-brein-van-de-hond/)

Als we het over angst hebben bij een hond dan volstaat het niet om het alleen over het brein van de hond te hebben. Om bang te zijn van iets heeft de hond ook zijn  zintuigen nodig. Hij kan niet bang zijn als hij niets ziet, niets hoort of niets ruikt. Ruiken is ook een sterk zintuig van een hond maar daar kom ik in een ander artikel op terug.

Emoties

De emoties van een hond zitten net als van mensen in het zogenaamde zoogdierenbrein. Het zoogdierenbrein geeft een onwillekeurige reactie. Echter bij mensen is deze reactie “bij te sturen” omdat mensen een grotere neocortex hebben. Doordat mensen een grotere neocortex hebben en omdat deze wel aan te sturen is, kunnen mensen een emotie relativeren.

Voorbeeldje

Je baas komt naar je toe en die maakt een enorme rotopmerking tegen je. Je zult je dit waarschijnlijk aantrekken en daarbij komt een emotie. Deze emotie kan zijn: boos of verdrietig. Wij weten dat we het beste niets kunnen zeggen en eens even moeten nadenken over hoe we hierop gaan reageren. Als je direct een heel boos antwoord teruggeeft omdat je emotie boos is kan het zijn dat je kansen die je had op je werk verspeeld.
Ga je direct huilen omdat je emotie verdrietig is dan kan je baas je als instabiel zien wat ook niet goed is voor je positie binnen het bedrijf.
Wij als mensen kunnen dat allemaal beredeneren. Een hond reageert echter heel sec op zoiets.

Hij reageert namelijk direct met de emotie die hij voelt, ongeacht wat de gevolgen zijn van de actie die hij neemt. Hij kan niet beredeneren dat zijn baas misschien heel erg boos wordt als hij bijt omdat zijn emotie boos naar boven komt. Hij reageert dus meteen en als de baas iets doet wat hem niet bevalt zal hij meteen met die emotie reageren.

Dus de emoties die wij als mensen en als honden krijgen zijn in de eerste instantie onwillekeurig, alleen de actie die wij als mensen daaraan verbinden verschilt met de hond omdat wij kunnen berederen dat sommige acties niet handig zijn.

Reactie op de emotie

De reactie op de emotie die losgemaakt wordt in het zoogdierenbrein, wordt bepaald in het reptielenbrein. Dat betekent dus dat een hond niets kan veranderen aan zijn actie op een bepaalde emotie. Dit gaat buitenom de wil van de hond.

Uitvallende hond

Om die reden heeft het ook geen zin om een uitvallende hond te corrigeren. De hond ziet een andere hond, hij krijgt daar een emotie bij zoals: bang of boos en geheel buiten de wil van de hond om reageert hij met vluchten of vechten. In het geval van een uitvallende hond reageert hij dus met vechten.

Je kunt dus niets doen aan de onwillekeurige reactie, het enige wat je kunt veranderen is de emotie op het moment dat de hond een andere hond ziet.

Vuurwerk

Zo werkt het ook bij honden die bang zijn van vuurwerk.
Bij de knal die ze horen komt een bepaalde emotie vrij, bijvoorbeeld angst. Door de angst zet het reptielenbrein een actie in, vechten of vluchten. Vechten zal het niet worden omdat ze niet weten waartegen dus wordt het vluchten. Een hond die niet kan vluchten zal zich gaan verstoppen.

Een hond kan op het vuurwerk alleen maar sec reageren, dus zonder na te denken. Het is totaal afhankelijk van wat de hond kent en weet van het vuurwerk hoe hij zal reageren.

Gewenning

Je kunt de reactie op een emotie niet veranderen. Je kunt echter een emotie op iets wel veranderen. Omdat bij vuurwerk de knal en het overige geluid niet bij de socialisatie heeft gezeten en de hond waarschijnlijk van de allereerste knal die hij gehoord heeft is geschrokken is er automatisch een emotie angst ontstaan met de bijbehorende reactie. Als de hond echter in de socialisatiefase al geconfronteerd is met de geluiden van vuurwerk en er is daarbij bewust getraind met leuke dingen zoals eten of apporteerspelletje, dan heeft het geluid geen emotie angst opgeroepen maar een emotie blij (omdat er eten komt of omdat er iets leuks gaat gebeuren).
Omdat ze al gewend waren aan de knallen en de geluiden van het vuurwerk, er altijd iets leuks gebeurde met het vuurwerkgeluid en er nooit iets engs is gebeurt met de geluiden bij het vuurwerk zal de hond dit dus ook niet associeren met angst.

Oudere bange hond

Ook een oudere en bange hond kun je opnieuw socialiseren met het geluid en je kunt de emotie van de hond bij het geluid gaan veranderen van angst naar leuk.
Het vergt een behoorlijke training om de hond zo ver te krijgen maar de hond zal je gegarandeerd dankbaar zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *