Kinderen als slachtoffer van een hondenbeet

De universiteit van wageningen heeft een onderzoek gedaan in opdracht van de gemeente Amsterdam. Daarbij is door de universiteit een advies gegeven om bijtincidenten tegen te gaan wat bestaat uit twee delen. Repressieve maatregelen en preventieve maatregelen. Dit onderzoek is niet heel actueel omdat het is opgesteld in 2017 en de cijfers waarmee gewerkt wordt zijn uiteraard van voor deze datum. Toch is het een onderzoek van alle tijd waarin de cijfers misschien op dit moment anders zijn maar de omstandigheden zijn door de jaren heen toch min of meer hetzelfde gebleven.
Wel is bekend door een online steekproef (C:/Users/Info/Downloads/File_2.143782_001.pdf) dat het aantal bijtincidenten tussen 1993-2008 lager was dan tussen 2008-2017.

Dit even ter inleiding. Ik ga in dit blog niet het hele rapport bespreken. Ik wil het in dit blog hebben over de kinderen die zijn gebeten en de oorzaken hiervan.

Eerst wat cijfers

Deze cijfers dateren van 2015
Het meest gebeten zijn kinderen, en dan met name de kinderen tussen de 0 en 2 jaar. De cijfers van 2015 zijn 6 van de 1000 jongens die gebeten zijn en 5,5 van de 1000 meisjes die gebeten zijn.

totaal aantal kinderen tot 13 jaar:
28.6 kinderen van de 1000 kinderen die in 2015 zijn gebeten tegenover 25,7 mensen van de 1000 mensen boven de 13 jaar. De cijfers lijken niet zoveel uit elkaar te liggen maar er zijn naar verhouding uiteraard veel meer mensen boven de 13 jaar.
Opvallend is daarbij dat vanaf 23 jaar het de grootste groep vrouwen is die wordt gebeten.

61% van het totale aantal bijtincidenten vindt plaats in huiselijke kring waarbij kinderen het meest slachtoffer zijn.
In publieke ruimtes zijn juist de volwassenen vaker slachtoffer van een bijtincident.

66,1% van de bijtincidenten wordt veroorzaakt door een voor het slachtoffer bekende hond.

Kinderen vaker slachtoffer in huiselijke kring

Als je alle cijfers zo sec even bekijkt dan lijkt er nog een behoorlijke ruimte te zijn voor vermindering van de bijtincidenten. In Amerika is een proef gedaan met kinderen lesgeven in het omgaan met honden waarbij een hele duidelijke daling te zien was van riskant gedrag ten opzichte van honden. (https://www.nationalcanineresearchcouncil.com/sites/default/files/Dog-Bites-Problems-and-Solutions-2nd-Edition_0.pdf)

In een studie gepubliceerd in Journal of the American Veterinary Association in 2008 kwam naar voren dat ouders over het algemeen geen kennis hebben van signalen die de hond afgeeft en factoren die tot een beet kunnen leiden. Ook in dit geval is er nog heel weinig veranderd en is het in Nederland niet veel beter.

Hondenscholen

Naar mijn mening laten heel veel hondenscholen (en zeker niet allemaal) hier een heel stuk liggen wat eigenlijk heel erg belangrijk is in de opvoeding van een hond. Zitten, en liggen kunnen ze allemaal wel leren. Maar je leert zeker niet bij alle hondenscholen om je hond ook te lezen, om signalen te herkennen.
Een hond “praat” met zijn lichaam. Tot nu toe heeft er volgens mij nog nooit iemand antwoord gekregen van de hond op de vraag: “wat bedoel je eigenlijk met je lichaamstaal” toch zijn er heel veel mensen die wel antwoord op deze vraag hebben gekregen door onderzoeken te doen en door honden te observeren.
Ik heb zelf van Turid Rugaas enorm veel geleerd tijdens lezingen. Je kunt het echter wel leren maar ik heb het ook geobserveerd in onze eigen groep honden en in groepen honden die vreemd voor mij waren. En ik ben er ook zeker van dat heel veel honden heel veel te vertellen hebben met hun lichaam. Het zou dus fantastisch zijn als de hondenscholen daar allemaal ook les in zou geven zodat het aantal bijtincidenten verminderd zou kunnen worden.

Factoren die vaak samengaan met bijtincidenten bij kinderen

  • Geen volwassene aanwezig als kind en hond samen zijn
  • Geen volwassene aanwezig die het gedrag van de hond op de juiste manier interpreteert
  • Door de leeftijd is het kind niet in staat om een hond op een niet bedreigende manier te benaderen
  • Hond is niet (goed) opgevoed of niet (goed) gesocialiseerd
  • Er was al sprake van mishandeling of verwaarlozing van de hond
  • Hond (reu) is onder de 5 jaar oud en niet geneutraliseerd, of een teef onder de 5 jaar die wel geneutraliseerd is.

Geen volwassene aanwezig als kind en hond samen zijn

De meeste verantwoordelijke hondenliefhebbers weten dit maar al te goed. Je kunt een hond en een kind nooit samen laten zonder toezicht van een volwassene. Je kunt je kind nog zo goed opgevoed hebben en geleerd hebben wat hij wel en niet mag. Echter ieder kind blijft kind en wat is er voor kinderen mooier dan te doen wat NIET MAG. Eens even uittesten wat er dan precies gebeurt als je iets niet mag. Je kunt dat een kind niet kwalijk nemen, en je kunt op dat moment je hond ook niets kwalijk nemen als hij dan bijt. In zulke gevallen zijn er ook alleen maar verliezers en dat realiseren verantwoordelijke hondenbaasjes zich maar al te goed.

Geen volwassene aanwezig die het gedrag van de hond op de juiste manier interpreteert

Ik heb het hierboven er al over gehad dat veel mensen het gedrag van de hond niet op de juiste manier kunnen interpreteren. Dit is soms omdat ze het nooit geleerd hebben, of omdat ze het denken zelf wel te weten en de hond vermenselijken. Er zijn ook mensen die 100% vertrouwen hebben in hun hond wat nooit kan uiteraard.

Door de leeftijd is het kind niet in staat om een hond op een niet bedreigende manier te benaderen

Kinderen zijn onbevangen en bewegen snel. Tijdens hun spel of in het dagelijks leven zijn ze zich niet bewust dat een hond ergens van kan schrikken of dat een hond niet snapt dat sommige dingen niet eng zijn. Ze snappen ook niet als de hond bepaalde signalen afgeeft en reageren daar of niet op of totaal verkeerd. Het is eigenlijk een miscommunicatie tussen hond en kind waar ze beiden niets aan kunnen doen. Het kind kan geheel onbedoeld een hond bedreigen door iets te doen wat voor een kind heel normaal is.

Hond is niet (goed) opgevoed en/of is niet (goed) gesocialiseerd

Het hoeft bij een bijtincident niet zo te zijn dat de hond helemaal niet opgevoed is. Maar het stelen van een koekje vanuit de hand van een klein kindje kan al een bijtwond veroorzaken doordat het handje heel klein is. Maar om veel ongewenst gedrag van de hond ten opzichte van het kind wordt er ook gelachen, kijk maar naar het onderstaande filmpje.
Het kan ook dat een hond nooit in aanraking is geweest met een mini mensje die watervlug is, om de haverklap gilt (ofwel van plezier ofwel van het huilen of boosheid) en die hem wat ongecontroleerd benaderd. Dit kan ook voor bijtincidenten zorgen

Er was al sprake van mishandeling of verwaarlozing van de hond

Een hond die stelselmatig wordt mishandeld is normaliter super onzeker en zal bij iedere ongecontroleerde beweging waarschijnlijk reageren en zeker bij een kind die hij “makkelijk kan hebben” Ook een hond die heel erg verwaarloosd wordt en dat kan op allerlei manieren zal een korter lontje hebben en minder kunnen hebben en dus sneller bijten.

Hond (reu) onder de 5 jaar en niet geneutraliseerd, teef onder de 5 jaar en wel geneutraliseerd

Dit is wel een opmerkelijke factor die zelfs ik niet wist. Een hond onder de 5 jaar is nog jong en door een reu niet te neutraliseren en een teef wel zal de testosteron de overhand nemen en worden ze overmoedig, wat kan resulteren in een bijtincident (niet alleen bij kinderen)

Webinar

Omdat ik er van uit ga dat iedereen altijd kan bijleren en omdat op vele hondenscholen de signalen van de honden niet aan de orde komen geef ik woensdag 27 januari een webinar met het onderwerp communicatie van de hond ten opzichte van kinderen.
Wat kun je verwachten:
* Communicatie van honden in het algemeen inclusief de lichaamstaal
* Communicatie van de hond met betrekking tot kinderen en gevaarlijke situaties
* Hoe werkt het brein van de hond en hoe communiceert de hond dit
* Op welke manier reageer je op je hond en hoe reageer je op je kind zonder dat hij meteen bang wordt.

Doe mee met dit leuke en leerzame webinar
http://hondenopvang-pannehoeve.nl/2019/09/27/jaja/

Ben je geinteresseerd in het hele rapport klik dan hier https://edepot.wur.nl/428257

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *