Oude gebruiken, nieuwe namen

Dat er veel verschillende trainingen, therapieën en opvoedmethoden zijn daar heb ik het in mijn blogs al vaker over gehad. Maar op dit moment hebben we een nieuwe trend, we pakken terug op een oude methode (bijvoorbeeld de dominantie theorie), we geven er een nieuwe naam aan, we beloven de mensen veel, we vragen veel geld, en hoppa, een nieuwe “trainingsmethode” is geboren.

Oude gebruiken en daarbij nieuwe namen

Dit is al zo oud als de weg naar Metuzalem. Het komt niet alleen voor in de hondenwereld. Maar op een gegeven moment zijn de manieren om iets te doen op en dan met name als het gaat om een training of een therapie die zogenaamd aansluit bij iedere hond. En met een naam die al een negatieve lading heeft ga je de oorlog niet winnen en dus verpakken we een oude manier van trainen in een nieuw jasje en we geven er een prachtige nieuwe naam aan en we kunnen alles wat we in het verleden hebben gebruiken weer opnieuw gebruiken en we kunnen er ook nog heel veel geld voor vragen want het is het nieuwste van het nieuwste.

Tollend over straat

Onlangs was ik bij iemand die hulp nodig had met de hond. Ze zat op een hondenschool die een geheel nieuwe trainingsmethode had ontwikkeld. Maar ze had een hele slimme hond die de trucjes van de hondenschool heel snel door had. En als je een slimme hond hebt moet je die altijd een stap voorblijven. Je moet als het ware voor hem al vooruit kunnen denken. Maar dat stukje kwam niet voor in de training.

Als de hond ergens anders naar keek dan naar de baas dan moest het baasje een rondje draaien met de hond om te zorgen dat de hond weer focus op hem had. En als dat het eerste rondje niet lukte dan moest er nog een rondje achteraan.
Je begrijpt dat dit baasje op dit moment tollend over straat gaat want de hond snapt het spelletje heel goed en op het moment dat het baasje gaat draaien dan draait de hond leuk met hem mee zonder naar hem te kijken en kijkt vervolgens weer naar hetgeen hij mee bezig was.

Toen ik vroeg waarom het baasje bleef draaien wist hij het eigenlijk ook niet en gaf aan dat het zo geleerd was op de hondenschool, dat het effect MOEST ZIJN dat de hond weer naar de baas ging kijken, maar als de hond dat niet deed, wist hij eigenlijk ook niet anders als dan maar tollend over straat te gaan.

Uitleg van een oefening

Het nadeel van een 0ne-fits-all training is dat er geen plan B is op het moment dat een hond niet doet wat hij volgens het boekje zou moeten doen.
Het is bij training met je hond enorm belangrijk dat je zelf doorvraagt naar:

  • Het doel waar je naar toe werkt
  • Wat de stappen zijn die je neemt op deze weg
  • Hoe lang het duurt voor je enig resultaat ziet
  • Welk resultaat ga je zien
  • Wat als de hond het niet doet
  • Wat als de hond mee gaat in het gedrag maar het levert niet het gewenste resultaat.

Weet waar je mee bezig bent en weet waar je naar toe werkt. Dat is zo enorm belangrijk om bij te sturen op het moment dat je ziet dat het niet werkt waar je mee bezig bent.

Psychologie van de hond

Iedereen denkt te weten hoe een hond in elkaar zit en iedereen baseert daarop een bepaalde training of therapie. Ik ben daar geen uitzondering op. Je moet namelijk een uitgangspunt hebben en het uitgangspunt is de hond zelf. Wat  ik echter wel belangrijk vindt en wat ik bij veel collega’s mis is het observeren en het bekijken of de gekozen strategie of training bij de hond past.

Ik kan niet in een hondenkop kijken (en dat kan niemand) dus ik kan gissen naar hoe de hond denkt en hoe hij leert, ik kan het onderzoeken en ik kan het gebruiken op het moment dat ik op de juiste weg zit, maar niet iedere hond is het zelfde en ook niet iedere strategie past bij iedere hond.

Ik zal dus een plan B nodig hebben voor de honden die net even anders reageren, net even anders denken, of net even slimmer zijn als een andere hond.

Oude gebruiken die werken

Natuurlijk zijn er veel oude gebruiken die werken. Dat zijn over het algemeen gebruiken en trainingen die gebaseerd zijn op pijnprikkels en dominantie. Dit werkte vroeger en het werkt tegenwoordig. Alles wat je namelijk onderdrukt en alles wat je in toom houdt met pijnprikkels zal zeker naar je luisteren. En dus de oude gebruiken zullen altijd werken.
Geef er vervolgens een nieuwe naam aan, doe er geheimzinnig over tot je het geld binnen hebt en pas dan zien mensen wat ze gekocht hebben..

Vragen, vragen, vragen

Als je start met een training, als je start met een therapie, STEL VRAGEN
Vraag op welke manier de trainer je kan helpen, kijk of dit bij je past. Ik heb inmiddels zoveel mensen gehad die de gedragstherapeut hebben gevolgd zonder dat ze er een goed gevoel bij hadden. Bij al deze mensen is de therapie mislukt. Waarom? Omdat ze dingen tegen hun gevoel in moesten doen. Je kunt, in wat je ook doet, niet tegen je gevoel in werken.

oude gebruiken in een nieuw jasje.
Als je deze trainingen  niet wil volgen let dan goed op bij welke hondenschool of welke therapeut je je aanmeldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *