Baby in Diemen overleden na hondenbeet

We starten met een filmpje om te laten zien dat de hond al heel veel signalen heeft afgegeven voordat hij over gaat tot bijten. Dit is niet het filmpje van de hond en het kindje in Diemen maar een filmpje over hoe het vaak fout gaat zonder dat het iemand opvalt

 

Dit is hoe hondenbeten bij kleine kinderen vaak voorkomen. De hond heeft nog nooit iets gedaan bij een kind, dus de baasjes vertrouwen de hond 100% (fout nummer 1) Het kind heeft nooit “stout” gedaan bij de hond en dus zal dat nu ook niet gebeuren (fout nummer 2) De hond communiceert in dit filmpje heel duidelijk en geeft al ruim van te voren aan dat hij gaat bijten, maar helaas “verstaan” de baasjes de hond niet (fout nummer 3)  omdat ze zich nooit verdiept hebben in de hondentaal.

De hond in Diemen

Het is niet aan mij om bekend te maken wat er daar gebeurt is, omdat het schijnbaar om de een of andere reden niet in de media mag en dus ga ik er ook niet over uitweiden.

Wat ik over dit verhaal wel kwijt wil is dat ik vind dat de hond geheel ten onrechte is ingeslapen. Niet de hond is hier fout geweest maar de ouders en de grootouders hebben een grote fout gemaakt. En helaas gebeurt dit nog veel te vaak.

Ik wil wat ik hierboven heb gezet wel een beetje nuanceren. De ouders en de grootouders hebben inderdaad een fout gemaakt en een grote fout, maar niet bewust. Ze zijn fout geweest uit onkunde of uit onwetenheid. Het woord fout geweest is misschien wat grof aangezet maar ze hebben zeker niet bewust een fout gemaakt, het gebeurt inderdaad door onwetenheid nog veel te vaak dat er kinderen of andere honden gebeten worden en helaas dit keer met fatale afloop.

Dan zijn er nog mensen die ervan overtuigd zijn dat als een hond eenmaal heeft gedood dat hij dan nooit meer te vertrouwen is, dat is wat mij betreft ook gewoon bullshit.

Communicatie van de hond

Ik denk dat 80% van de hondenbezitters in Nederland de taal van de hond niet verstaat. Natuurlijk verstaan ze het grommen, het blaffen en het bijten. Maar voor veel mensen is dit de enige communicatie die ze verstaan. En die communicatie moet afgestraft worden. We willen niet dat een hond naar iemand blaft, gromt of bijt.
Dat kan ik nog wel snappen maar dat een hond daarvoor al zoveel meer “verteld” heeft wat niet is gehoord daar hoor je dan niemand over en sterker nog, veel mensen zien deze communicatie niet eens en weten niet eens dat het bestaat.
Om die reden geef ik webinars (http://hondenopvang-pannehoeve.nl/gratis-webinars/ ) ik geef gratis webinars waar al heel veel informatie voorbij komt waar je heel veel aan hebt. Maar daarnaast geef ik ook betaalde webinars waarin alles over de communicatie van honden wordt uitgediept zodat je nooit meer voor een verrassing staat als je hond iets doet omdat jij al lang hebt begrepen en gezien hebt dat hij dat gaat doen.

We willen wel dat de hond onze taal leert (Nee, zit, af, hier, etc) maar we willen ons zelf eigenlijk niet verdiepen in wat de hond dan precies te vertellen heeft.

Vertrouwen in de hond

Je kunt je hond alleen maar vertrouwen als je ook met hem kan communiceren. Als je begrijpt wat je hond zegt en als je daarop terug kan communiceren.
Waarom denken mensen toch altijd dat ze de hond kennen? Dat vraag ik me altijd af.
Ik heb naar mijn gevoel best kennis van het mensenras, toch kom ik ook nog regelmatig bedrogen uit, zijn mensen niet eerlijk, doen mensen andere dingen als dat ik had verwacht. Ik weet wat mensen zijn, ik kan met mensen uit mijn omgeving omgaan, ik ken ze, ik ken hun gebruiken, hun maniertjes, hun oogopslag, hun eigenaardigheden. Maar dat betekend toch niet dat ik heel de wereld ken en dat ik met ieder mens om kan gaan zoals ik dat bij mijn familie en vrienden kan?

Je kunt alleen dan vertrouwen in je hond hebben als je de hele communicatie van de hond kent en hem dus verstaat. Je kunt alleen dan vertrouwen in je hond hebben als je in iedere situatie weet hoe hij reageert, waar hij bang van is, waar hij helemaal gek van wordt, waar hij helemaal dol op is. Je kunt alleen dan vertrouwen hebben in je hond als jij 100% naar je hond luistert en weet wat hij verteld en als hij 100% naar jou luistert en doet wat jij hem verteld.

Als 1 van die dingen ontbreken dan kun je je hond nooit 100% vertrouwen, dan kun je hooguit iets hebben als hij iets doet wat je nooit gezien hebt: “Dat doet hij anders nooit”

Doordat teveel mensen vertrouwen in hun hond hebben op basis van wat ze denken te weten gebeuren er nog teveel ongelukken en het ergste hiervan is dat het alleen maar verliezers oplevert. Zoals de baby in Diemen. De baby kon er niets aan doen en de hond kon er niets aan doen, maar ze zijn allebei slachtoffer geworden van baasjes die zich te weinig verdiept hebben in de taal van de hond. Want de hond heeft ongetwijfeld heel vaak verteld dat hij niet op prijs stelde wat er gebeurde maar hij is door niemand gehoord!

Kinderen en honden

Er gaan op internet enorm veel filmpjes rond van kinderen die bij honden liggen, kinderen die met de hond bezig zijn. Alles om alleen maar te bewijzen dat de hond van het filmpje prima met kinderen kan?

Hieronder nog een aantal levensgevaarlijke situaties waarbij de baas niet eens beseft dat hij zowel het kind als de hond in een levensgevaarlijke situatie brengt, want het is zo verschrikkelijk grappig…….

Filmpje 1

Leuk spelen met de hond. Maar op een levensgevaarlijke manier. Een hond kan prima richten met bijten maar hoe hoger hij in zijn drift komt, hoe fanatieker hij wordt, als hij merkt dat hij een “zwakke tegenspeler” heeft loopt dit voor zowel het kind als de hond slecht af.

Filmpje 2

Deze hond vraagt zijn baas letterlijk om hem te helpen en geeft heel duidelijk aan dat hij dit niet prettig vindt. De hond doet er alles aan om zichzelf rustig te houden en om duidelijk te maken dat hij dit niet leuk vindt, hij wordt alleen niet gehoord………….

Filmpje 3

Ook hier geeft de hond aan zowel naar het kind, als naar degene die staat te filmen dat hij dit niet wil, dat hij dit niet prettig vindt en ook deze hond doet er alles aan om zichzelf te kalmeren, het is in dit geval de hond die zorgt dat er geen ongelukken gebeuren bij een onverantwoordelijke baas.

Mijn mening

Ik vind dat iedere hondenbezitter aan zijn hond verplicht is om kennis te hebben van de taal van de hond. Je wilt dat je hond naar je luistert, je wilt dat je hond wel jouw taal leert. Uit respect naar je hond vind ik dat je ook de taal van de hond dient te kennen en te leren.
Helaas zijn er in Nederland nog te veel mensen die roepen dat ze al veel honden hebben gehad en dat ze precies weten wat een hond doet en kan. Ik heb het helaas deze week zelf ook weer gehad, een man die dacht dat hij met iedere hond overweg kon terwijl ik een levensgevaarlijke hond bij me had. Waarom?
Een hond zal nooit leren praten en om die reden ben jij verplicht je ook te verdiepen in de taal van de hond.

3 reacties op “Baby in Diemen overleden na hondenbeet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *