Hoe weet ik welke probleemoplossing voor mijn hond werkt

Ik heb het er al vaker over gehad, gedragstherapie.
Er zitten veel charlatans onder de gedragstherapeuten, mensen die je hond overrulen en op die manier je laten denken dat je probleem is opgelost.
Ik vind het belangrijk om dit te blijven benadrukken. Daar gaat het in dit blog verder niet om het gaat om hoe je de juiste gedragstherapeut, ervaringsdeskundige of trainer voor je hond vindt.
Heb je een probleem met je hond, of ken je iemand die een probleem heeft, laat hem dan zeker dit blog lezen

Laten we starten met het belangrijkste

OBSERVATIE

Om een probleem in kaart te brengen is het nodig om de hond te observeren. En observeren is niet beschrijven wat u DENKT te zien, maar beschreven wat u WERKELIJK ziet.
En dat is helemaal niet zo moeilijk. Bekijk je hond en beschrijf wat je ziet. Om te observeren als het om een probleem buiten gaat kun je een telefoon meenemen en inspreken wat je ziet gebeuren en wat je je hond ziet doen.
Het kan uiteraard ook gewoon achteraf opgeschreven worden. Maar bij observatie is belangrijk dat je alleen kijkt wat de hond wanneer doet en dat je er geen waarde oordeel aan hangt, dat is namelijk interpretatie.

ZOEKTOCHT NAAR IEMAND DIE JE KAN HELPEN

Als je een observatie hebt van het probleemgedrag van je hond ga je op zoek naar iemand die je kan helpen.
Belangrijk bij die zoektocht:

  • Het moet iemand zijn bij wie jij je prettig voelt en wie je vertrouwt. Als je het gevoel hebt dat je bij het begingesprek al overruled wordt of je wordt meteen verplicht een afspraak te maken of anders willen ze niet verder praten dan weet je dat je verkeerd zit
  • Vraag naar wat de therapeut of trainer voor je kan betekenen, wat ze verwachten dat de tijdsduur is waarbinnen het probleem opgelost kan worden.
  • Vraag naar een eerste gesprek alvorens je gaat starten met een therapie of training, je moet je goed voelen bij de trainer of therapeut die je gaat helpen en je moet vertrouwen hebben in degene die je gaat helpen. Hij moet in een eerste gesprek duidelijk zijn wat hij of zij kan betekenen en op welke manier hij dat denkt te bereiken.
  • Als de prijs extreem hoog is (en dan heb ik het per sessie over een prijs van € 75 of hoger) vraag dan ook naar garantie en wat als de oplossing niet werkt.

VRAAG UITLEG

Als je eenmaal een goede trainer of therapeut hebt gevonden neem dan niet klakkeloos alles aan. VRAAG, VRAAG, VRAAG. Vraag continu naar het waarom als het niet direct uitgelegd wordt. Vraag waarom je bepaalde dingen moet doen, vraag waar het toe leidt, vraag wat de vervolgstap is. Vragen is belangrijk om te begrijpen waar je mee bezig bent. Pas als je weet waar je mee bezig bent en niet klakkeloos “bevelen” op volgt pas dan kun jij je hond helpen met zijn probleem op te lossen

Lees ook: Spiegelen en honden

Hulp nodig bij een probleem met je hond?
Misschien kan ik iets voor je betekenen, lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *