Conditioneringsfouten bij een hond, wat zijn dat?

home > problemen met honden  > conditioneringsfouten

Conditioneringsfouten zijn fouten die iedereen maakt bij zijn hond. Eigenlijk zijn het fouten die er insluipen, dingen die je onbewust beloont.
Conditioneringsfouten zijn ook helemaal niet erg als je maar weet dat je zelf de oorzaak bent van het “probleemgedrag” wat er vaak uit voort vloeit.
En daar zit nu net het grootste probleem.

Voorbeeldje

Ik ben gek van borders en mijn eerste border collie ging altijd overal met me mee naar toe, op de meest gevaarlijke manier die je je ook kunt voorstellen op dit moment. Los op de voorstoel van de auto naast mij als ik aan het rijden was.
Dit deed ik al van hele kleine pup af aan met hem dus hij was niet anders gewend.

Op een gegeven moment kregen we onderweg een beetje regen en ik zette uiteraard de ruitenwissers aan. En wat deed mijn border? Hij ging in de drijfhouding liggen, zo klein als dat hij was om de ruitenwissers te drijven. Verder deed hij niets alleen in die houding gaan liggen.

Ik vond dat zo grappig dat ik dat aan iedereen moest laten zien. Na verloop van tijd bleef hij niet in de drijfhouding liggen maar hij ging staand tegen het dashboard de ruitenwissers echt drijven. Hij stond doodstil maar volgde ze alleen met zijn kop en zijn ogen. En weer werd ik opnieuw stapelverliefd op dit kleine hummeltje en moest iedereen dit zien.
Ik denk dat iedereen op dit moment kan voorspellen hoe dit afliep, ik had bij mijn border als kleine pup een hele grote conditioneringsfout gemaakt. Ik had hem beloond voor het drijven van de ruitenwissers. Tot hij als volwassen hond op mijn dashboard sprong om de ruitenwissers serieus te drijven. Toen was de lol er eigenlijk wel een heel klein beetje veel vanaf.

Ik besefte echter veel te laat wat ik ingetraind had en had dus een hond met probleemgedrag veroorzaakt omdat het als kleine pup zo grappig was.

Conditioneringsfouten

Zoals in bovenstaand voorbeeld heb ik uiteraard nog veel meer fouten gemaakt. Niet alleen bij mijn border collie maar ook bij vele andere honden. Ik vroeg me keer op keer te laat af wat het effect zou zijn als ik dit bleef belonen, en keer op keer had ik weer gedrag erin getraind wat ik eigenlijk niet wilde hebben en wat ik te laat in de gaten had dat ik bezig was met het juist wel in te trainen.

Nadenken

Eigenlijk moet je bij ieder aaitje, bij ieder stukje aandacht, bij ieder snoepje wat je je hond geeft jezelf afvragen wat hij op dat moment aan het doen is. Je moet voor jezelf eigenlijk heel goed weten wat je wel van je hond wil hebben en wat niet. En wat je niet wil hebben mag je ook nooit belonen.

Zo kun je echter bijna niet omgaan met je hond. Je hebt een hond genomen voor de gezelligheid, voor de liefde van je hond en dus zullen er ongetwijfeld dingen tussendoor slippen die je beter niet had kunnen belonen. Dat gebeurt vrijwel bij iedereen.

 

Probleemgedrag

Het is echter wel van belang dat je om die reden ook de schuld van probleemgedrag altijd eerst bij jezelf zoekt. Veelal is probleemgedrag een conditioneringsfout die je te laat in de gaten hebt. Een aantal fouten die hieronder vallen zijn:

  • Trekken aan de lijn
  • Bedelen aan tafel
  • Continu aandacht vragen
  • Opspringen tegen mensen

En dat is maar een topje van probleemgedrag wat je er eigenlijk zelf hebt ingebracht.

Hoe los je dit probleemgedrag weer op

Het klinkt eigenlijk als het intrappen van een open deur. Maar je weet dat je dit gedrag er zelf in hebt getraind. Trekken was niet zo erg toen hij nog klein was, alleen nu hij groot en sterk is, is het wel een probleem. Je hebt hem zelf nooit netjes leren meelopen zonder te trekken en je bent altijd met hem meegelopen ondanks dat hij trok.
Mensen komen dan bij mij om te vragen hoe dit op te lossen omdat ze alles al hebben geprobeerd. Stil staan heeft geen enkel effect, want dan blijft de hond ook stil staan en begint meteen weer met trekken als je weer gaat lopen. Ja dat is logisch want de hond kent namelijk niet anders. Je moet hem opnieuw leren wat je van hem verwacht.

Dit geldt voor al het gedrag wat je eigenlijk verkeerd hebt aangeleerd. Je hond weet niet beter dan dat dit normaal gedrag is, jij hebt dat altijd beloond. Hij weet niet hoe hij zich anders moet gedragen, hij weet niet wat je wel van hem wil. Jij weet dat je dit gedrag niet wil hebben maar je moet aan je hond wel duidelijk maken wat je dan wel wil van hem.

Frustratie helpt niet

Vaak worden we boos en gefrustreerd omdat we zo ons best doen om de hond dit gedrag weer af te leren. Alleen frustratie helpt niet! Je kan een hond niets afleren (lees het artikel je kan een hond niets afleren), je kan er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten en dat andere gedrag zul je bij je hond volledig opnieuw moeten gaan trainen. Pas als je hond weet wat je van hem wil EN het nieuwe gedrag is gewoontegedrag geworden, pas dan ben je weer van het probleem af en kun je verder.

Hulp nodig? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *