Het boerenprotest

Ik heb van het protest op de dag zelf nog niets gezien (ondanks dat die dag al bijna om is) maar ik moet eerlijk zeggen dat ik respect heb voor de manier waarop er van te voren wordt aangegeven dat er protest komt en de bijval die ze hebben gekregen.
Het neemt echter niet weg dat ik het niet eens ben met al hun eisen. Maar ze geven een opening, een reden om te praten een reden om in overleg te gaan.

Megastallen

Natuurlijk willen de boeren megastallen en willen ze meer kunnen uitbreiden. Ze zijn boos omdat het CO2 probleem hen raakt.
Wij als dierenliefhebbers willen geen megastallen en willen terug naar de oude manier van “boeren” de dieren naar buiten dat in elk geval, de kalfjes bij de moeders laten en de dieren simpelweg in ieder geval een goed leven geven, zoals het vroeger ging.

“Probleem”

Door de vele maatregelen die er zijn voor de boeren, door de vele wetten en regels die er zijn voor de boeren is het totaal onmogelijk om de megastallen weg te krijgen. Koeien kunnen niet naar buiten vanwege de mineralenwet. Als er 10 kg voer in gaat moet er 10 kg mest worden afgevoerd (even zwart-wit uitgelegd omdat ik de verhoudingen niet weet) Dat gaat niet als de koe in de wei loopt, er blijven een bepaald aantal kilo’s aan het gras en de ondergrond kleven als je al een boer zou hebben die de mest in de wei gaat ophalen. Als de koeien in de stal staan is de mest makkelijk bij elkaar te halen en kan het zo gewogen worden en “ingeleverd” worden. Dus dat is 1 reden dat de megastallen nooit weg zullen kunnen.

De melk brengt veel te weinig op, en dit komt omdat wij als consument niet meer willen betalen. Als de boeren voor de melk een eerlijke prijs zouden krijgen zouden de kalveren er niet af hoeven, dan zou het niet uitmaken of het kalf meedronk van de melk die ook voor consumptie is. Maar omdat de literprijs zo achterlijk laag ligt moet er heel veel geproduceerd worden om aan een inkomen te komen.

Vlees is hetzelfde probleem. De prijs van een kilo vlees moet zo laag mogelijk zijn. Dat betekend dat boeren het niet kunnen hebben dat dieren niet vet genoeg zijn. Hoe dikker ze zijn, hoe hoger de prijs. Hebben ze een keus. Nee op dit moment niet. Wel als ze een eerlijke prijs voor het vlees zouden krijgen. Dan zouden er dierenwelzijnseisen gesteld kunnen worden.

“Oplossingen”

Stoppen met importeren van vlees uit goedkope landen, maak deze duurder in plaats van goedkoper dan Nederlands vlees. Maak het vlees van de dieren die buiten lopen en een goed leven hebben goedkoper en het vlees ui de megastallen duurder. Maak de melk van buitenkoeien waar de kalveren bij mogen blijven goedkoper dan de melk die uit grote megastallen komen. Zorg dat de boeren met diervriendelijk boeren een inkomen kunnen verdienen. Pas dan kun je gaan praten over dierenwelzijn.

Vegetariërs en veganisten

Ik weet dat de vegetariërs en veganisten hier niets over willen horen. Die willen alleen dat de wereld stopt met vlees eten en dat mensen stoppen met alle dierlijke producten. Maar dat is geen reëel beeld. Dat het vleeseten minder wordt dat zou kunnen maar het zal nooit volledig verdwijnen. Zorg dus dat de dieren het goed krijgen en ik denk dat er met de protesten van de boeren tevens een opening komt om partijen bij elkaar te brengen en om dingen bespreekbaar te maken.

Akkerbouw

Natuurlijk zijn niet alle boeren veeboeren. Er zijn tal van bedrijven die alleen akkerbouw doen. Ook zij lopen tegen problemen op. Ziektes in gewassen, gewassen die bijna niets opbrengen. Ook zijn worden gedwongen om het land veel vaker te gebruiken dan dat goed is voor het land. Ze putten het land uit. En waarom omdat mensen anders hun spullen uit het buitenland kopen. Er wordt massaal groente geïmporteerd uit het buitenland, uit de lage lonen landen en ja daar kunnen de boeren hier niet tegenop. Een akkerbouwer kan het niet hebben als de oogst mislukt door een ziekte in zijn gewas. Geen oogst is geen inkomen. En als de gewassen dan ook nog niets opbrengen dan kunnen ze niet leven van hetgeen er wel op de markt wordt gebracht.

Met onze verstedelijking en ons consumptiepatroon hebben we allemaal zelf bijgedragen aan het probleem. We gaan liever naar de Lidl voor een kg andijvie van € 1.00 dan dat we naar de groentenman gaan voor een kg andijvie van € 2.00. En het zal ons boeien of het nu uit Nederland of uit Polen komt.
enkele personen natuurlijk daargelaten die wel biologisch willen eten en daar ook meer geld voor over hebben.
Maar het gros van de mensen gaat voor gemak uit de supermarkt ongeacht waar het vandaan komt.

Conclusie

Ik ben vegetariër uit principe omdat ik het niet eens ben met de bio industrie. Ik zal dan ook zeker niet pleiten voor megastallen, maar ik begrijp het wel en dat is dan de ondernemerskant van mij die met de boeren mee kan denken. En ook ik maak me net zo goed schuldig aan het overige consumptiepatroon. Ook ik kijk niet als ik een krop sla koop waar hij precies vandaan komt. Maar juist dat stukje bewustwording zou al heel veel schelen voor de boeren uit Nederland. Kiezen voor uitsluitend Nederlandse producten, ongeacht wat ze kosten zou beter zijn dan de eerste beste krop goedkope sla meenemen. De buitenlandse producten negeren en laten liggen zou ervoor zorgen dat er meer Nederlandse producten worden ingekocht.

De boeren die komen op voor hun rechten en ik denk terecht. Er is geen dierenrechtenorganisatie die op dit moment het gesprek met ze aangaat, het enige wat straks weer gaat gebeuren als er toestemming wordt gegeven voor nog meer megastallen is veilig vanachter de computer je gal spugen over de boeren die slecht zijn voor hun dieren. Het zou fijn zijn als er nu echt mensen het aan zouden durven en het gesprek met de boeren en de regering aan zouden gaan, maar ik vrees………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *