Vuurwerk

Ik ben dit jaar op tijd met een blogje over vuurwerk. De tijd gaat razendsnel en ik zou willen dat een dag 48 uur had en een week 10 dagen (dan word ik ook niet zo snel oud hihi) maar helaas moeten we het doen met de 7 daagse week en 24 uur in een dag en moet ik me erbij neerleggen dat deze tijd heel snel voorbij gaat.
Dus vandaar de start van een blogje over vuurwerk

Schreeuw om verbod

Enerzijds snap ik het, omdat het vuurwerk steeds heftiger wordt. Anderzijds moet ik zeggen dat ik vroeger vuurwerk afgestoken heb en het het leukste onderdeel van het oud en nieuw vond. Ik zal daarin niet de enige zijn denk ik. Ook mijn kinderen vonden het geweldig om vuurwerk af te steken. Ondanks dat ik altijd veel honden heb gehad mochten ze op 31 december van mij vuurwerk afsteken maar met beleid.
Het feit dat er nu vele kinderen niet meer opgevoed worden, dat er geen geld en mankracht is voor handhaving zorgt er toch voor dat er weer een traditie weggevaagd wordt als er daadwerkelijk een verbod komt.

De natuur

Het zijn niet alleen de honden die bang zijn van het vuurwerk maar er zijn nog vele andere dieren die het geluid en de lichtflitsen niet prettig vinden. Het is mijns inziens echter niet alleen het vuurwerk wat ervoor zorgt dat dieren tijdelijk bang en gedesoriënteerd worden. Iedereen blijft autorijden terwijl dat net zo schadelijk is voor de natuur. Vele mensen gaan met het vliegtuig op vakantie wat net zo schadelijk is. We zijn inmiddels afhankelijk van sterk vervuilende bedrijven die vele malen erger zijn voor de natuur.  We eten allemaal dingen uit de supermarkt, die bevoorraad wordt met sterk vervuilende vrachtauto’s. Vele mensen doen hun best om zo goed mogelijk met de natuur om te gaan maar we zijn allemaal debet aan dat de natuur en daarmee ook de aarde kapot gaat. Die ene keer per jaar dat er in Nederland vuurwerk afgestoken mag worden zorgt er echt niet voor dat het allemaal opeens een stuk slechter gaat.

De honden

Vele honden zijn doodsbang van de klappen. Ik zie de plaatjes voorbij komen dat de hond vele malen sterker hoort dan dat wij dat doen. Dat klopt inderdaad. Maar ze horen ALLES vele malen sterker dus niet alleen de klappen van het vuurwerk. Zo doen mensen het namelijk wel overkomen. Maar een klap van vuurwerk kan voor ons hard zijn maar die is voor een hond even hard, omdat hij de omgevingsgeluiden ook harder hoort dan dat wij doen.

Bange honden

Tegen dat het vuurwerk begint of eigenlijk al tijden ervoor beginnen mensen te stressen. Mijn hond is bang van vuurwerk en Oh hoe moet dat nu als er straks weer volop geknald wordt. Mijn hond durft niet meer naar buiten etc, etc.

Maar wat als je hond bang is van auto’s en daardoor niet meer naar buiten durft? Moet er dan een verbod komen voor alle auto’s? Als je hond bang is van mensen, dan mogen er geen mensen meer op straat, of je gaat met je hond mensen vermijden. Bezoek is niet meer welkom omdat je hond er bang van is?
Moet alles waar je hond bang van is dan vanaf nu maar verboden en/of vermeden worden?

Training

Er is training voor honden die bang zijn van vuurwerk. Daar moet je uiteraard niet mee starten een paar dagen voordat het knallen begint. Zoals elke training duurt ook een vuurwerk training langere tijd.
Het bijzondere van vuurwerktraining is wel dat veel honden niet bang zijn voor vuurwerk wat wordt afgespeeld op youtube.

Ik heb een mechelse herder en die is echt bang van vuurwerk maar niet alleen van vuurwerk maar van alle knallen. Als ik youtube opzet met vuurwerk, hoe zachtjes ook, dan kruipt ze rillend in een hoekje. Als ik een ballon laat knallen dan vliegt ze naar binnen, als de jagers op het land zijn dan ligt ze rillend in een hoekje. Dit is een hond die bang is en de angst zit zo diep dat ze geen enkele knal kan hebben.

Of niet bang zijn van een knallende ballon.

Test

Tijdens verschillende trainingen heb ik het geprobeerd om te kijken welke honden nu serieus reageren en welke honden totaal niet op of om kijken maar waarbij de baasjes wel beweerden dat de hond bang was.
Zelfs het schot uit een alarmpistool was voor de honden reden om te kijken wat er gebeurde maar zeker niet om vluchtgedrag te vertonen. Dat wil dus zeggen dat ze niet echt bang zijn. Ik heb daarbij maar 1 hond gehad die echt bang was en die was sowieso al bang van heel veel dingen maar die schoot in paniek en die hebben we dus eerst rustig moeten maken en die wilde ook een tijdje niet naar binnen bij ons, tot hij zeker was dat het niet nog eens gebeurde. Echter deze baas weet heel goed dat het niet alleen het vuurwerk is, maar dat de hond echt overal bang van is en is daar ook mee aan de slag.

De Baasjes

Veel honden (en ik zeg echt niet alle honden) zijn niet zo zeer bang van het vuurwerk als wel van de sfeer die samenhangt met het vuurwerk en de manier waarop de baas reageert. Ik weet zeker dat dit door 99% van de baasjes bestreden zal worden, maar ik ben er inmiddels zeker van dat dit wel de waarheid is.

Probleem

Maar goed, veroorzaakt door het baasje, de sfeer of dat de hond echt bang is van vuurwerk doet eigenlijk niet ter zake. (Misschien kun je je dat wel proberen te realiseren en het zelf een beetje loslaten) de hond heeft een probleem en het is nu de tijd om het op te lossen cq proberen op te gaan lossen.
Voor iedereen die een hond heeft die angstig is tijdens het vuurwerk heb ik hier een kleine training onder gezet.
Belangrijk bij de training is wel dat je je hond goed in de gaten houdt. Ik kan van hieruit niet zien of je hond wel of niet angstig is. Als je hond serieus in de stress raakt bij 1 van de stappen, dan is het zaak om de situatie op dat moment te stoppen en de hond rustig maar wel aanmoedigend tot rust te brengen met een spelletje, een massage of iets dergelijks. Maar daar kom ik onderop in het blog nog op terug. Zorg in ieder geval bij iedere nieuwe stap die je uit gaat proberen dat je hond niet kan vluchten en zeker niet naar buiten kan.

Training:

 1. Zoek op youtube een kort vuurwerkfilmpje op waarin niet wordt gepraat en laat dat net hoorbaar afspelen bij je hond. Als je hond dol is op eten dan doe je het tijdens het eten, is je hond dol op knuffelen dan laat je het afspelen terwijl hij bij je knuffelt. Zorg dat het geluid wordt geassocieerd met iets leuks. Maximaal ½ minuutje
 2. Zoek nog een aantal filmpjes op en zolang de hond er niet echt op reageert speel je de filmpjes dagelijks een aantal keren af waarbij je het volume per 2 dagen een klein beetje opvoert. Per keer speel je een filmpje maximaal ½ minuut af.
 3. Als je via je telefoon de filmpjes op vol volume kunt afspelen zonder dat je hond reageert kun je eventueel nog een stap verder met een box aan je telefoon die nog iets harder kan en kun je het volume nog een eindje verder opschroeven. Ook kun je de tijd langzaamaan gaan uitbreiden naar 1 minuut. Op het moment dat de hond reageert met een schrikreactie als het filmpje aangaat en daar niet binnen 10 seconden van hersteld zet je hem terug naar de stand waar hij nog niet bang van was en laat je hem daarop verder spelen.
 4. Bij de action kun je bubbeltjes plastic op een rol kopen. Neem een rol mee als je in de buurt van de action bent en ga op je gemak als je in de kamer zit eens wat bubbeltjes kapot knijpen en kijk eens hoe je hond daarop reageert. Reageert hij ook daar niet op herhaal dit dan ook dagelijks een keertje met ongeveer 10 bubbeltjes.
 5. Boterhamzakjes opblazen en laten klappen. Probeer maar en kijk hoe je hond erop reageert. Laat je hond eerst ruiken en kijken naar het zakje en blaas het dan op en laat het klappen terwijl hij het ziet. Maak het leuk, doe er vrolijk bij en geef hem iets ontzettend lekkers. Als hij het toch spannend vindt laat hem dan het zakje ruiken en blaas het heel zacht op , hoe minder lucht erin zit hoe kleiner de klap. Ga van daaruit de klap steeds groter maken.
 6. Na de boterhamzakjes komen de balonnen. Eerst kleine zachte balonnen, en ook deze ga je langzaamaan steeds harder opblazen en kapot trappen uiteraard. Maak er samen met je hond een klein feestje van als je daarmee bezig bent.
 7. Ga er bij alles wat je doet vanuit dat je hond niet bang is en laat hem ook zien waar je mee bezig bent.
 8. Als hij overal goed op reageert ga je de balonnen ook eens laten klappen als hij het niet ziet, en je maakt er nog steeds een klein feestje van.

Als hij goed reageert op de balonnen dan is hij in principe ook klaar voor het vuurwerkgeweld!!

Wat als hij tijdens een van de stappen wel schrikt en vluchtgedrag vertoond? Dan stop je meteen met wat je aan het doen bent, je gaat een zakje met lekkere snoepjes maken en je zet allerlei voorwerpjes op de grond daarin doe je de snoepjes en je laat hem de snoepjes zoeken. Is hij nog te erg in de stress neem hem dan bij je, praat aanmoedigend tegen hem en geef hem een rustige massage, dan ga je opnieuw proberen snoepjes te zoeken met hem. Doe in de training een stapje terug maar ga weer opnieuw opbouwen. Probeer hem stap voor stap te laten zien wat er gebeurt, betrek hem erbij en probeer het na een aantal dagen opnieuw.
Zoals iedere socialisatie moet het een gewoonte worden. Hij moet aan iets nieuws wennen. Ook als hij er bang van is moet hij eraan wennen door het regelmatig te horen en te zien.

Honden waar de angst diep geworteld zit

Dan zijn er honden (en dat zijn voornamelijk de oudere honden boven de 7 jaar of de toch al hele bange honden) waar de angst diepgeworteld zit. Die ga je ook met deze training niet meer op de rit krijgen. Je kunt hooguit de piek eraf halen dus de training heeft zeker nog wel zin, maar de angst blijft. Voor deze honden helpt een eetlepel advocaat voor grotere honden en een dessertlepel advocaat voor kleinere honden om soezerig te worden. Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Het is simpel advocaat is alcohol en is voor een hond net zo slecht als voor een mens. Niet beter maar ook niet slechter en ze overkomen er niets van als ze dit niet dagelijks krijgen. Je helpt ze er meer mee dan met welk ander medicijn ook. Natuurlijk zijn er ook hier weer mensen met een duidelijke mening dat het levensgevaarlijk is voor een hond, maar zelf rustig blijven, de hond in een kamer zetten waar hij de lichtflitsen niet kan zien met de radio of tv hard aan en een eetlepel advocaat en als hij op 1 eelepel niet reageert 2 eetlepels advocaat daar vaart hij beter bij dan de stress die het vuurwerk veroorzaakt.

Vragen? Schroom niet info@hondenopvang-pannehoeve.nl

4 reacties op “Vuurwerk

 1. Thanks! Tot nu toe lijkt Oakley ongevoelig voor vuurwerk. Vorige week werd er tijdens het ‘s avonds uitlaten op ongeveer 100 meter afstand met luid knalvuurwerk gegooid door een stel pubers. Ze keek wel even op wat het was, maar ging daarna weer onverstoord verder met waar ze mee bezig was. Op welk punt start ik de training dan? Gewoon om het bij te houden, uiteraard.

  1. Niet, ik snap dat zij ongevoelig is, hahahaha, bij haar lagen de knallen van vuurwerk en harde muziek etc al met 6 weken in de kist op vol volume.
   Je kunt de jongens ballon trappertje laten doen binnen, een ballon rond de enkels en die moeten ze kapot trappen bij elkaar (ook leuk om zelf mee te doen), je kunt regelmatig wat knalvuurwerk op de computer laten horen op de hardste stand, eventueel met een box nog versterkt maar verder zou ik er niets aan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *