Help mijn hond is te mager!

Een veelgehoord probleem waar ik persoonlijk erg jaloers op kan zijn (grapje). Een hond die voldoende voeding krijgt en die eruit ziet alsof hij bijna niets te eten krijgt. Het is voor sommige baasjes echt een groot probleem om de hond op gewicht te krijgen en te houden.
Ook wij hebben regelmatig te maken (gehad) met extreem magere honden of zelfs uitgemergelde honden en zijn dus inmiddels redelijk gespecialiseerd in het op gewicht krijgen en houden van honden.

Het reguliere voer

De hoeveelheid die staat aangegeven op het reguliere voer (en dan heb ik het over brokken) is in de regel net genoeg of net te weinig voor honden die weinig tot geen beweging krijgen. Eens op een dag een half uur wandeling en de rest een paar uitlaatrondjes  is de beweging die bij dit voer hoort. Als je hond al actiever is dan dit dan heeft hij aan de hoeveelheid die op het reguliere voer staat niet genoeg.

Over het algemeen bevat regulier voer ook nog een grote hoeveelheid granen en dan ook nog eens granen die niet ontsloten zijn. Dat betekend dat het alleen maar maagvulling is en de hond kan er helemaal niets mee. Hij neemt het niet op en wordt er dus ook niet dikker van. Het enige wat hij doet is er meer van poepen.

Even voor de duidelijkheid onder regulier voer versta ik de gebakken en geëxtrudeerde brokken die heel veel mensen gebruiken.

Geperste brokken

De geperste brokken kunnen in principe ook nog behoorlijk wat granen bevatten maar persoonlijk vind ik ze al beter dan de gebakken of geëxtrudeerde brokken. Alleen de vermelde hoeveelheid is hetzelfde als bij de reguliere voeding en is dus ook niet voldoende voor een actievere hond.

Sportversie

Van vele merken zijn er tegenwoordig ook sportversies te koop. Dit betekend dat er meer vetten en eiwitten in zitten. Voor een gemiddeld actieve hond is dit een prima alternatief in plaats van de standaardbrok

Vers vlees

Wij hebben ook altijd vers vlees voor een aantal honden, maar tot nog toe moet ik behoorlijk wat vers vlees voeren (gemiddeld 4x de hoeveelheid die hij zou moeten hebben) als ik een actieve hond of een te magere hond op gewicht wil krijgen of houden.

Ons dieet

We hebben dus inmiddels zelf een dieet samengesteld voor te magere honden of honden die slecht op gewicht te houden zijn en tot nog toe zijn alle honden erop aangekomen en doen ze het er goed op. Ons dieet bestaat uit:

 • Dagelijks vers vlees 300 gram per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet.
 • Dagelijks 100 gram geperste brok per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet.
 • Om de dag 2 eetlepels volle kwark per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet
 • Dagelijks 20 gram havermout per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet
 • Om de dag 2 groentenlepels witte macaroni per 10 kg lichaamsgewicht opbouwend naar het gewicht waar de hond naar toe moet.
 • Dagelijks een sardientje uit blik (zonnebloemolie) van de aldi of de lidl.

Het is bij dit dieet wel belangrijk dat je hond niet allergisch is voor granen. Nu moet ik zeggen dat er tegenwoordig al heel snel een granen allergie geconstateerd wordt waarbij het misschien in 1% van de gevallen een serieuze granen allergie is.

Diarree

Het kan dat je hond als je dit niet goed opbouwt diarree krijgt. Diarree krijgt een hond vaak van te veel eten wat zijn maag niet direct kan verwerken. Is dat dus het geval ga dan een paar stappen terug en bouw het langzamer op. Mocht de diarree blijven dan is het wel zaak te kijken of er een andere oorzaak is (giardia bijv) of dat hij allergisch is voor 1 van de ingrediënten.

Rust en kluiven

Zorg bij je hond ook voor voldoende rust. Geeft de portie voer verdeeld over drie keer per dag en leg je hond ook die drie keer per dag in de bench te rusten om het eten de gelegenheid te geven opgenomen te worden. Door hem na het eten iets te kluiven te geven wordt hij bovendien geestelijk uitgedaagd en voelt hij zich na het eten ook voldaan zodat hij ook kan slapen. Het kluiven bij voorkeur op een vers bot.

Het heeft bij ons al gewerkt voor tientallen honden die te mager waren of die echt uitgemergeld binnen kwamen. Een hond die uitgemergeld is door te lang geen voeding te hebben gehad kun je uiteraard niet direct hiermee beginnen. Daarbij heb je hulp van de dierenarts nodig en ook eiwitrijk voedsel van de dierenarts wat je met een lepel per uur gaat geven. Maar een hond die gezond is en die je niet op gewicht krijgt kun je met dit dieet in combinatie met rust en kluiven zeker terug op gewicht krijgen.

4 reacties op “Help mijn hond is te mager!

 1. Beste..,
  op internet was ik aan het zoeken om een dieet te vinden voor een reutje van ons, 4 jaar, gezond, maar echt mager. Kwam jullie tips tegen. Ik heb hier nog een vraag over, met hoeveel tijd zouden we gewichtstoename kunnen zien? Maand, 3 maand, half jaar???
  Alvast dank voor de reactie.

  1. Ik kan zo niet zien hoe groot de hond is waar het om gaat.
   Het is belangrijk om hem genoeg te voeren, en verschillende soorten voer (vandaar macaroni, kwark, havermout) omdat die allemaal verschillende manier van verteren en opname hebben. Ik kan geen tijdslimiet noemen wanneer je het zou moeten zien maar binnen 2 weken moet er toch wel verbetering optreden mits de hond natuurlijk voldoende rust heeft daarnaast.
   Zorg dat je niet over voert omdat hij dan aan de diarree kan gaan en dan heeft het bijvoeren ook geen effect.
   Heel veel succes.

  1. Hallo Christa
   Dat is niet heel belangrijk hoewel pens wel de eigenschat heeft om dikker te maken. Maar als je er toch van alles aan toevoegt is het eigenlijk niet belangrijk welk soort je neemt.
   Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *