Hond moet weg want de baas heeft al zoveeeeeeel ervaring

Vanmorgen werd ik gebeld. Mevrouw had afgelopen zaterdag haar hond uit Spanje binnen gekregen en was zondag tot de conclusie gekomen dat de hond niet pastte in haar situatie. Ze had de stichting gebeld en die waren nog steeds op zoek naar een plaats om de hond op te vangen. Als de hond geen opvangplaats krijgt moet hij terug naar Spanje.

Uitzoeken van de hond

De hond stond op marktplaats, een Mechelse herder bij een totaal onbekende stichting. Mevrouw had wat vragen gestald maar niet op alle vragen antwoorden gehad. Maar ach ze had al een paar honden gehad dus dat zou wel lukken……………….
Leuke kop, leuke beschrijving en ze had een hond gered.

Aankomst van de hond

Lief, braaf in de auto. Ze had zelf al een klein hondje. Dus eerst naar “neutraal” terrein om kennis te maken. De nieuwe herder had al meteen besloten dat mevrouw zijn vrouwtje was.
Tja, je hebt natuurlijk een Mechelse herder die zijn baas zelf uitkiest. Je hebt net een Mechelse herder gehaald die 24 uur op transport heeft gezeten en blij is dat hij iemand heeft die hem de weg gaat wijzen. En je hebt een Mechelse herder, een hond uit de waak- en verdedigingshonden.

Hij accepteerde dus niet dat de eigen hond bij “zijn”vrouwtje in de buurt kwam. Dat was dus meteen al grommen.
Toch maar mee samen de tuin in. Een schutting van maximaal 1 meter hoog en de Mechelse herder raakt in paniek. Gelukkig besefte ze dat deze hond misschien wel hoog kon springen dus aan de lijn gelaten. Ook de andere hond aan de lijn gelaten.
Maar……………………… de honden konden dus niet bij elkaar.

Vervolg

Honden mee naar binnen genomen en voor de zekerheid toch maar een bench opgezet. Gelukkig had ze zelf het idee dat ze al heel veel van honden wist dus al meteen de conclusie getrokken dat de hond dominant agressie had. Dit kon ze natuurlijk niet hebben.
Als de Mechelse herder in de bench zat en de eigen hond liep door de kamer ging de Mechelaar uit zijn stekker.
Oplossing, de eigen hond even bij opa en oma gebracht zodat de Mechelse herder even kon wennen.

Verliest het baasje niet uit het oog

De Mechelse herder verliest haar geen seconde uit het oog, en zowel dan raakt hij in paniek. Dit kon zo niet en de stichting werd gebeld dat de hond maandag weg moest zijn.
Gelukkig begreep ze met al haar ervaring dat de hond het moeilijk had maar die dominant agressie dat hadden ze er niet bij verteld.

Tijdens het eten klaarmaken in de keuken zat de hond naast haar en bleef haar aanstaren. Om te kijken hoe “dominant” hij dan wel niet was ging ze terug staren. Helaas, de hond gaf na een paar minuten niet op en de conclusie was bevestigd, de hond was enorm dominant.

Bezoek

De hond is tot nu toe nog niet gecorrigeerd voor zijn gedrag en is zeker nog niet aangeleerd hoe hij zich wel moet gedragen. Tot nu toe heeft hij eigenlijk alleen nog maar succes gehad met wat hij heeft gedaan en probeert hij zich uit alle macht vast te klampen aan zijn baasje omdat hij totaal niet weet wat er van hem verwacht wordt.
Er komt een vriend op bezoek. Die komt iets te dicht in de buurt van zijn vrouwtje en de hond laat zijn tanden zien. Natuurlijk schrikt het baasje, ze heeft tenslotte al zoveel ervaring met honden dat dit wel heel bedreigend is en de hond wordt in de bench gezet.

Nieuw adres

De hond is inmiddels 5 dagen in Nederland, heeft al 5 dagen zijn gang kunnen gaan en er is al een prachtige conclusie verbonden aan zijn gedrag. Hij is dominant agressief en niets meer aan te doen volgens een gedragstherapeut. De stichting heeft geen plaats tot op heden om hem te herplaatsen in Nederland en dus zal hij waarschijnlijk een enkeltje Spanje krijgen, wederom 24 uur in een bus, hij komt terug op een plaats zonder eigen baas.

En waarom??

Omdat de stichting geen verstand heeft van honden, geen verstand heeft van herplaatsingen, geen verstand heeft van niets in mijn ogen. Een harde conclusie, ja misschien wel.
Maar zo ga je niet om met honden.
Ik heb besloten dat ik geen afvalput meer wordt van andere stichtingen en hoewel het moeilijk is omdat het wederom om het leven van een hond gaat, blijf ik voet bij stuk houden.
Ik mag van de gemeente maar een beperkt aantal honden hebben. Ik moet deze mondenhonden vullen en ik heb al een behoorlijk aantal langzitters die enorm veel kosten. Ik heb ze zelf gehaald en ben dus zelf verantwoordelijk en die verantwoording neem ik ook. Maar als er geen geld binnenkomt wordt het wel moeilijk om al deze mondenhonden te vullen en kan ik er dus zeker geen honden van andere stichtingen bij hebben.

Ik kan het helaas niet veranderen

Er zijn teveel stichtingen in Nederland, er wordt te makkelijk geplaatst in Nederland. Er wordt nog steeds uitgezocht op foto’s en de stichtingen hebben geen opvang genoeg. Toch blijven we honden halen. Het wordt echt tijd dat er ook daarop eens gehandhaaft wordt.
Er zijn prachtige lijsten waarbij de “goede” stichtingen staan, omdat ze anti ontsnap tuigen gebruiken. Super natuurlijk, maar beter zouden ze de stichtingen meten aan hoeveel eigen opvang ze hebben als het fout gaat, want dat is op dit moment het grootste probleem!!

8 reacties op “Hond moet weg want de baas heeft al zoveeeeeeel ervaring

 1. Ook ik heb een hond via een st. Die steunde ik omdat ik wist dat het goed zat. Huisbezoek geweest, telefonisch kontakt, na een aantal weken nog een telefoontje het gaat super goed. Maar ik kan altijd met vragen bij een van hun terecht. Maar ik vind dat deze st. Wel erg snel zich ervan af maakt. En de hond is weer de dupe.

  1. Je hebt het geluk dat je een goede stichting hebt getroffen. Die zijn er ook echt wel. En jouw hond heeft een baasje die geduld met hem heeft waar hij zichzelf mag ontwikkelen, dat is het belangrijkste

 2. Kan er geen tijdelijk opvang gezocht worden in afwachting van een nieuwe baas te vinden voor die hond. Het zou veel te vreselijk zijn voor die hond om hem terug te moeten sturen. En zijn gedrag toon ook wat verlating angst en onzekerheid.
  Moest ik kunnen naam ik hem direct aan.

 3. Spijtig zeer spijtig. Indien dit klopt laat het baasje dan inslapen. Alle toekomstige problemen voor de hond vermijden. Een hond kan max 4 baasjes hebben. Het zal nog erger worden met zijn gedrag. Martin GAUS contacteren.

 4. Hallo hondenvrienden,heb net ingelogd op deze site van hondenopvang-pannehoeven heb wat van de verhalen gelezen en ben elke leer WEER vebaasd hoeveel er gezegd en gepraat word over het corrigeren van honden, en dit bericht is speciaal voor TRAINERS -GEDRAGSDESKUNDIGE
  en Hondenopvangscentrum. Ik vraag me elke keer weer af hoe het mogelijk is dat een hond word meegegeven zonder te weten met wat voor een baasje de hond te maken krijgt we evalueren wel de hond maar nooit baas om het maar simpel te zeggen eerst moet je autorijles nemen om een rijbewijs te halen , honden worden Te gemakkelijk mergegeven aan onervaren bestuurders (lees baasjes) er bestaan in mijn beleving geen onhandelbare honden, zelf in t bezit van een super angstige griekse reu,en al 40 kasr honden in huis .gr johan

  1. Hallo Johan,
   Ik ben het volledig met je eens. Een cursus voor de komst van een hond zou heel veel problemen oplossen. Het zou in ieder geval de mensen al uitsluiten niet van plan zijn tijd en energie te investeren in een hond.
   En dan is het nog zo dat niet alleen het baasje van de nieuwe hond op cursus moet maar ook de eigenaar van een nieuwe stichting moet op cursus. En dan niet alleen vakbekwaamheid wat op dit moment voldoende is maar ik vind dat een eigenaar van een stichting en ook de medewerkers regelmatig geschoold en bijgeschoold moeten worden op het gebied van honden. Ik heb dit helaas zelf door schade en schande ondervonden maar ik heb wel altijd mijn verantwoordelijkheid genomen ten opzichte van de honden
   Mijn beeld van de hondenwereld is wel een beetje vertekend want ik heb zeker wel onhandelbare honden. Maar dit zijn honden die door de mens zo gek zijn gemaakt dat ze niet anders meer kunnen dan oergedrag vertonen en alles om zich heen wegbijten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *