21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren

Ik ben sinds kort begonnen met “wist je dat” op Facebook. Leuk! Grappig! Met name de reacties. Zo heb ik onlangs een
“Wist je dat” gedaan met de tekst dat een hond 21 dagen nodig heeft om een nieuwe gewoonte aan te leren. Niet iedereen was dat met me eens.

Wetenschappelijk bewezen

Toch is het wetenschappelijk bewezen dat een hond er 21 dagen over doet om een nieuwe gewoonte aan te leren.  De mensen die reactie gaven, vonden voornamelijk dat het afhankelijk was van het ras. Dat het afhankelijk was wat je de hond wilde leren en dat het niet zo lang hoefde te duren als je er meer tijd in stopte en dus meer trainde.

Het ene ras leert sneller dan het andere

Dat is een waarheid als een koe. Zelfs binnen hetzelfde ras leert de ene hond sneller dan de andere hond. Maar het gaat er in dit verhaal niet om of de hond al dan niet snel iets leert, het gaat erom dat de hond een nieuwe GEWOONTE aanleert. Een gewoonte is iets wat de hond steeds hetzelfde doet. Dus een reactie op iets die altijd hetzelfde is. En die reactie voert hij ook uit zichzelf uit. Dan heeft de hond ” een nieuwe gewoonte” aangeleerd
Zo moeten honden bij ons als ze naar binnen willen voor de deur gaan zitten. Ik kan iedere hond bij de deur laten zitten en inderdaad de een leert dat sneller dan de ander.
Maar ze “de gewoonte” aanleren om uit zichzelf bij de achter deur te gaan zitten en dan ook nog ongeacht of ik er ben en ten alle tijde uit zichzelf duurt voor een snel lerende hond en een langzaam lerende hond even lang.

Commando’s

Er zit zeker wel een degelijk verschil in een gewoonte aanleren of een commando opvolgen. Een commando opvolgen hoeft inderdaad geen 21 dagen te duren. Maar een gewoonte gaat niet op commando, dit doet de hond uit zichzelf omdat ze die gewoonte hebben aangeleerd.

Meer training

Het enige waardoor meer training meer zin zou hebben is als de hond het gewenste gewoontegedrag nog niet kent. Net als bij een mens neemt ook een hond bij meer training niet alles op. Ook bij een hond is zijn emmertje op een gegeven moment vol. Hij moet het geleerde ook verwerken en dat verwerken gaat stukje bij beetje.

Gevaar

Wat mij wel zorgen baart is dat er best veel mensen aangaven dat dit sneller kon etc.
Mijn vraag is dan wel: hoeveel druk ligt er op de hond bij de training. Hoeveel frustratie levert het je als baas op als je hond “er zo lang over doet”?
Ik zie namelijk regelmatig de baasjes die denken dat de hond het sneller kan. Ik vind het absoluut niet fair ten opzichte van je hond om te eisen dat hij sneller leert dan hij aankan. Het gevaar zit erin dat je je hond veel te hoog in schat met alle frustratie van dien
Overvraag je hond niet, hij snap het niet en verdient het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *