bezetting van een varkensstal in Boxtel

Het was op mijn tijdlijn een hot item, vanaf de bezetting heb ik alleen maar posten gehad over de bezetting van zowel voor als tegenstanders. Uiteraard heb ik hier ook een mening over en die gaat niet over wel of geen vlees eten want dat heeft er wat mij betreft op dit moment niets mee te maken. Dit heeft wat mij betreft alles te maken met een boer (of meerdere boeren misschien) zonder gevoel die gewoon geen dieren zouden mogen hebben

Wie waren de bezetters

Meat the victims is een internationale beweging van dierenrechten activisten. De acties zijn nog niet zo lang geleden begonnen op een kippenfarm in de buurt van Melbourne. In die tijd zijn er tot nu een aantal acties gevoerd.

De groep van dierenrechtenactivisten is steeds wisselend van samenstelling. Je kunt je via bepaalde kanalen jezelf aansluiten voor losse acties.
De acties moeten altijd vreedzaam verlopen en het is de bedoeling dat er een deel van de activisten naar binnen gaan en een deel van de activisten buiten blijven staan.

De groep werkt volgens twee principes:
1. Er wordt willekeurig een boerderij gekozen. Er wordt dus geen onderzoek gedaan of van te voren bekeken wat ze gaan doen. Er wordt echt willekeurig gekeken en afgesproken. Zieke dieren worden geholpen of gered en er worden opnamen gemaakt om de buitenwereld te laten zien wat er binnen gebeurt.

2.De actie moet op een vreedzame manier plaatsvinden.

 

Wat is het doel?

Het doel is van die ene stal waar ze binnen zijn gegaan de zieke dieren helpen, en het voornaamste doel is om de mensen op de hoogte te brengen van wat er nu eigenlijk precies in zo’n stal gebeurt en hoe de dieren erbij liggen, staan en hoe de verzorging is.

Wet overtreden

Met deze actie is de wet op verschillende punten overtreden. De actie wordt dan ook niet ondersteund door vele organisaties in Nederland, sterker nog de actie wordt zelfs afgekeurd.
Ze zijn zonder aanmelden een boerderij binnengegaan wat natuurlijk al niet mag en zijn begonnen met filmen en naar buiten brengen van hetgeen ze zagen en meemaakten. Dat is een forse inbreuk op de privacy.

Tegenactie

De boeren uit de omgeving zetten direct een tegenactie op en protesteerden tegen de bezetting en om te provoceren gingen ze vervolgens aan de barbecue.

Meningen

De meningen op deze actie zijn behoorlijk verdeeld. Er zijn mensen die zeker ook dierenliefhebber zijn die de actie keihard veroordelen en die de actie van de boeren heel goed kunnen begrijpen. Er zijn uiteraard ook mensen die zich volledig achter de actie scharen

Mijn mening

Ik heb even na moeten denken over wat ik van de actie vond. In de eerste instantie dacht ik: “Geweldig” tot ik besefte dat de wet behoorlijk overtreden werd. Toen werd mijn enthousiasme hierover iets getemperd.
Na er toch nog eens over nagedacht te hebben ben ik voor mijzelf tot de volgende conclusie gekomen:

Dat er misstanden zijn dat weet iedereen. Omdat het niet of nauwelijks bekend wordt gemaakt steken veel mensen hun kop in het zand. Iedereen spreekt schande van een broodfokker en wat er daar gebeurt op het moment dat er met de verborgen camera wordt gefilmd. Dit is net zo goed illegaal en je hoort er niemand over. Het feit dat er nu mensen hun nek behoorlijk uitsteken om dit dierenleed aan de kaak te stellen kan ik eigenlijk alleen maar toejuichen.
Als deze boer (en misschien boeren in het algemeen) niets te verbergen hadden gehad dan waren ze het gesprek aangegaan. Als deze activisten hadden geweten dat ze binnen hadden gemogen hadden ze zich aangemeld.

Ik zou met een dergelijke actie ook niet blij zijn als ze al bij me binnenstonden zonder aankondiging. Aan de andere kant als ze zich zouden melden bij de poort zouden ze welkom zijn. Om te beginnen omdat ik trots ben op wat ik doe en trots ben op mijn honden. Ik weet dat mijn honden goed zitten, dat ze goed verzorgd worden en ze zouden van mij mogen filmen.

Bij dergelijke stallen mag nooit niemand naar binnen. En dat is niet alleen omdat er “besmettingsgevaar” is, want dat is natuurlijk de grootste onzin die er is. Er zijn in de veehouderij gewoon heel veel misstanden die ze simpelweg verbergen.

Was er een andere manier om dit eens een keer aan de kaak te stellen?
Ik denk het niet. Ik denk niet dat er een andere manier was om dit eens te laten zien.

En illegaal of niet, ik denk dat het goed is om hierover eens een discussie te openen.

Ik heb maandag al meteen gezegd dat dit bedrijf geruimd zou worden en niet omdat er ook maar enige vorm van besmetting zou zijn, maar puur om de publieke opinie zich tegen de activisten te laten keren. Om de samenleving te laten zien wat deze activisten “aangericht” hebben. Ik weet inmiddels dat er sprak van was maar ik weet niet of er ook daadwerkelijk geruimd gaat worden. Wat ik wel heb gezien is dat er nu heel veel misstanden boven komen en met name over deze boer. Dat was niet specifiek de bedoeling van de activisten denk ik gezien het feit dat ze willekeurig een boerderij hebben gekozen.
Ik snap heel goed dat er organisaties zijn die het veroordelen, zij werken op een andere manier.

Dan wordt er nog met een vingertje gewezen naar de consument die graag goedkoop vlees wil. Dat is wat mij betreft de grootste onzin die ze ook maar kunnen uitkramen. Heel veel voedsel, maar ook brandstof etc wordt kunstmatig hooggehouden, en dan zouden dieren mishandeld moeten worden om de consument tevreden te houden? Als ze vandaag besluiten dat de belasting op vlees met 15% omhoog gaat dan vragen ze dit ook niet aan de consument.

Wat mij betreft is de actie gerechtvaardigd. Er is tot nog toe geen boer geweest die de actievoerders heeft uitgenodigd om eens te komen kijken hoe het wel zou moeten. Ik snap dat de boeren boos worden want je komt aan hun inkomen en als je bij de mensen aan geld komt worden ze boos en dat snap ik.
Anderzijds als je niet met dieren om kunt en wilt gaan en je wil niet snappen dat het dieren zijn met gevoel moet je misschien iets anders gaan verkopen.

En om even duidelijk te zijn, dit heeft voor mij niets te maken met vlees eten of geen vlees eten. Er zijn genoeg boeren die ook productie dieren hebben en wel goed zijn voor hun dieren.

 

http://www.veldvarkens.nl/

www.buitengewonevarkens.nl

https://www.maudsbuitenvarkens.nl/over-mauds-buitenvarkens.html

https://hetgeertje.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *