Brucellose

Een nieuwe ziekte onder de honden erbij volgens het nieuws. De ziekte is nog niet zo lang in Nederland maar zo nieuw is hij nu ook weer niet.

Nieuw eind 2016

De ziekte is al sinds eind 2016 in Nederland. Het ging hierbij alleen om gevallen van honden die geïmporteerd waren uit Oost-europa.
Of het daarbij om broodfok honden ging of om fokhonden dat staat er niet bij.
Deze informatie heb ik van de site van de dierendokters.

https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/brucellose-brucella-canis-bij-de-hond

Oorsprong

De oorsprong van de ziekte ligt in Rusland. Er zijn 6 verschillende stammen van de brucella. Bij vee voornamelijk in Rusland schijnt het heel veel voor te komen. Het vee moet op dat moment geslacht worden in een speciaal slachthuis en mag niet meer in de handel komen (logischer wijs)
De ziekte kwam van oorsprong alleen bij geiten en schapen voor, maar langzamerhand zijn er stammen bij gekomen en heeft ieder diersoort zijn eigen stam lijkt het wel.

Verspreiding

De verspreiding gebeurt alleen door een ziek dier. Maar door de straathonden is het mogelijk dat een rat of muizen die aan zieke dieren hebben gegeten de ziekte verspreiden.
De ratten en muizen zijn dan ook de grootste verspreidingsbron van de brucella canis (brucello)

Lastig te diagnostiseren

De ziekte schijnt lastig te diagnostiseren te zijn. Op het moment dat het dier voldoende weerstand heeft blijven de zoönosen in de lymfeklieren zitten en zijn als het ware in ruststand. Pas als het dier stress ervaart en de weerstand zakt daardoor kunnen de zoönosen “wakker” worden en klinische verschijnselen veroorzaken. Het is ook heel goed mogelijk dat een hond is getest op brucellose en negatief getest is maar toch drager is van de ziekte.

De zoönose is daarbij ook niet zomaar te verdelgen. Vloeistoffen die besmet zijn met deze zoönose moeten tot 10 minuten lang gekookt worden wil de infectie dood zijn. Ze kunnen zowel in Water als in droge toestand overleven en lange tijd.

Meer over de ziekte kun je lezen in de link van de dierendokters

https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/brucellose-brucella-canis-bij-de-hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *