giardia

Zo ongeveer ziet een zoonose van giardia eruit. De tentakels zetten zich vast in de darmen waarmee ze wondjes maken in de darmen die daar dan kunnen gaan ontsteken

Giardia is een zoönose die in de darmen van de hond zit en zeg maar een soort bacterie. De hond krijgt er enorme diarree van, soms zelfs met bloed en heel veel slijm. Het is ook overdraagbaar op mensen met een verminderde weerstand.
Omdat een hond ook drager kan zijn en geen symptomen hoeft te hebben worden in principe al onze honden standaard behandeld tegen giardia, ook als ze geen.symptomen hebben.
Het zou voor ons rampzalig zijn als alle honden op de boerderij besmet zouden raken.
Nu komt deze ziekte pas tot uiting bij verlaging van de weerstand. Maar een hond die verplaatst wordt en die dus verhuist van bijvoorbeeld het buitenland naar Nederland zal stress ervaren. Stress zorgt ervoor dat deze zoönose actief wordt en dat de hond alsnog symptomen krijgt.
Wij hebben op de boerderij ook veel oudere honden die al verminderde weerstand hebben dus sowieso 2x per jaar behandelen we alle honden tegen giardia zodat er ook geen dragers zijn.
Ook honden uit Nederland kunnen giardia bij zich hebben. Ook in Nederland zijn er heel veel honden drager, maar die hoeven niet ziek te zijn en de kans is groot dat ze nooit symptomen krijgen omdat hun weerstand hoog genoeg is.
Maar de cysten van de giardia bevinden zich in de ontlasting van de hond. Komt jij dan bijvoorbeeld langs met je nieuwe buitenlandse hond of met je pup die net bij je is dan is de kans groot dat jouw hond het van de ontlasting van deze hond oppakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *