De Mechelse herder

Op dit moment kom ik ze overal tegen. De Mechelse herders waar op de leeftijd van 12 tot 24 maanden niets meer mee aan te vangen is.

Het imago

Het imago van de Mechelse herder is dat het een onverschrokken hond is die je kort moet houden en die altijd bezig is om de baas te worden.
Verder heeft hij als imago dat het een hond is die veel kan en heel snel goed getraind is.
Dit imago wordt gevoed door de bewakingshonden, politiehonden en wat er wordt laten zien op internet van deze honden.

Van een Mechelse herder wordt gezegd dat het een nerveuze hond is die altijd bezig is en als hij niet bezig is vertoond hij ongewenst gedrag.

De waarheid

De waarheid is dat het honden zijn met een hoge werkdrift wat er toe leidt dat deze honden inderdaad snel leren. Maar zoals elke hond die er keurig afgetraind uitziet zit er in deze trainingen ook enorm veel tijd en heeft ook iedere Mechelse herder gewoon vanaf het begin af aan moeten beginnen.
De andere waarheid is dat deze honden helemaal niet zo onverschrokken zijn. Eigenlijk zijn het gewoon watjes die met een sterke geleider uitgroeien tot wat ze zijn.
Je ziet namelijk op internet (buiten de liefhebbersgroepen) zelden de Mechelse herder zoals ze ook kunnen zijn, lief, knuffelachtig en aanhankelijk. En eigenlijk is dat niet zoals ze ook kunnen zijn maar eigenlijk is dat gewoon zoals ze zijn.

Opvoeding

Een Mechelse herder is een hele gevoelige hond die eigenlijk met fluwelen handschoentjes opgevoed moet worden. Het is een hond die keihard voor je wil werken maar die je wel van A tot Z net als bij iedere hond gewoon moet leren wat je van hem verwacht. En misschien pakt hij het sneller op dan bijvoorbeeld een Engelse bull maar ook een Mechelse herder heeft recht op dezelfde liefdevolle opvoeding en training.
Waar een hond als bijvoorbeeld een galgo niet persé training nodig heeft, heeft de Mechelse herder dit wel. Een Mechelse herder is een werkhond die dus graag bezig is en die ook graag wil leren. Dat is ook de reden dat hij zo snel leert omdat je met een dergelijke hond meer uren zal trainen dan bijvoorbeeld met een galgo.

Daarnaast is het zaak dat ook een Mechelse herder heel regelmatig wordt geleerd dat er werktijd en rusttijd is. Omdat dit honden zijn die over het algemeen uit zichzelf geen rust nemen is het zaak dat de baas deze rust geeft om de hond al zijn prikkels te laten verwerken. Willekeurig welke hond wordt nerveus op het moment dat hij te weinig rust krijgt. Een Mechelse herder is dan misschien te vergelijken met een kind met ADHD op het moment dat hij overprikkeld raakt. Het is dan echter niet handig om nog meer met hem te gaan doen maar juist te zorgen dat hij op tijd rust krijgt.

Training

Een Mechelse herder is een hond die snel associeert. Dat betekend als je drie keer iets in dezelfde volgorde hebt gedaan dat hij vanaf nu die volgorde aanhoudt. Dit moet je als baas weten en ook zorgen dat je hond die kans niet krijgt door je training keer op keer te veranderen.

Je kunt een Mechelse herder alles leren je moet alleen zorgen dat je hem altijd een stap voorblijft in de training en dat moet je eigenlijk met elke hond en zeker met honden die net zo slim zijn als deze honden.

Doordat veel trainers (en eigenaren) fouten maken met deze honden in de training krijgen ze een imago van dat ze hun eigen zin willen doen en wordt er gezegd dat je een Mechelse herder keihard moet leren luisteren voornamelijk met inwerking van slipkettingen, pinnenbanden en schokbanden.
Als er 1 soort hond zou zijn die dit juist niet nodig heeft is dat de Mechelse herder.

Politiewerk

Waarom worden er dan zoveel Mechelse herders in het politiewerk gebruikt? Omdat je een Mechelse herder niet zomaar breekt. Al doe je als baas nog zoveel verkeerd, je Mechelse herder blijft over het algemeen fanatiek voor je werken.
En natuurlijk leren ze (nog) veel sneller met een prikband en een schokband. Maar door deze middelen te gebruiken maak je de hond alleen maar boos waardoor hij uit kwaadheid fel wordt.
Een positieve training duurt misschien een paar maanden langer, maar je houdt daardoor wel een betrouwbare hond in de burgerwereld die met iedereen op kan schieten en die het als huishond super doet naast zijn werk.
Alleen ja, het geld lonkt voor degene die de honden aftrainen. Een afgetrainde politiehond is veel geld waard en hoe meer je er per jaar kunt aftrainen hoe meer je binnenharkt.

Politiewerk moet voor iedere hond een spel zijn. De politiehond moet op commando bijten met kwispelende staart. Natuurlijk moet hij niet loslaten als de boef (pakwerker) tegenstribbelt en natuurlijk moet hij het spel te allen tijde willen spelen. Maar daar hoef je je bij een Mechelse herder geen zorgen over te maken.

Wanneer gaan we deze hond eens in zijn waarde laten

Ik vind een Mechelse herder een geweldige hond om mee te trainen. Helaas krijg ik over het algemeen alleen de verknipte exemplaren te zien zoals mijn eigen Mick. Die is met zoveel geweld getraind en mishandeld dat hij NIEMAND meer vertrouwd. Dan hebben we nog Joy, een schat van een Mechelse herder die onbetrouwbaar is op kinderen die snel rennen of gillen omdat haar nooit geleerd is hoe daar wel op te reageren en waar we onlangs achter kwamen door een foto dat ze compleet vergroeid is door de ernstige mishandelingen die ze heeft moeten doorstaan.

Honden nog geen twee jaar oud die met prikbanden worden getraind omdat ze trekken aan de lijn, omdat ze niet lossen. Honden van nog geen twee jaar oud die nu gaan bijten naar hun baas. (en vind je het gek als je zo behandeld wordt)
Hoeveel van deze verknipte zielen zijn er inmiddels al afgemaakt met het etiket VALS totaal verknipt door een baas en een trainer die het allemaal denkt te weten?

 

7 reacties op “De Mechelse herder

 1. Deze reacties kloppen net als alle tekst ik persoonlijk heb de hond onder controle, helaas mijn vrouw en kinderen niet ze blijft dominant nu is ze nog pup ben bang dat dit gaat escaleren en gaan nu op zoek naar huis of baasje die dit wel onder controle kan en wil
  Krijgen tis jammer gratis doen wij afstand van onze puk

 2. Beste Harold,

  Ik weet niet wat je onder dominant verstaat, maar een Mechelaar pup verkend de wereld dmv zijn tanden, meer dan andere rassen. Je loopt een jaar lang met pleisters op je handen 😉 het is wel in goede banen te leiden, maar het heeft tijd en geduld nog. Ben je lid van de facebookgroepen Mechelse herder official en liefhebbers van de mechelse herder? hier komen constant dit soort vragen en tips voorbij. Succes

 3. ik heb een vraag wij hebben een mechelaar Hera heet ze , ik heb moeite met haar ze luistert alleen wanner het haar uitkomt , ik heb al vanaf kinds aan herders gehad ook getraind nooit geen last zij konden zelfs zonder riem naast mij lopen. Maar Hera niet zij doet echt haar zin, Nu vermoed ik dat ze te vroeg bij mama weggehaald is want als ik haar straf door strakke stem gaat zij op een knuffel zuigen, vindt dit zo zielig, Maar dan verandert er ineens weer iets bij haar en gaat zij springen en gek doen echt ADHD als pup heb ik haar getraind ging goed maar nu gooit ze letterlijk kop in de wind ik kan haar roepen ze luistert gewoon niet . Uitlaten voor mij is een ramp zodra ze buiten is blaffen en trekken. Ik heb van alles geprobeert dit ken ik gewoon niet van een herder. Zou het te maken hebben dat ze al 5 maanden oud pup al bij de politie training was. Ik ben ten einde raad ik wil haar uitlaten maar zij laat mij uit ik wil ook graag dat ze mijn comando s opneemt . Ik ga bijna denken dat ze een kronkel heeft Help

  1. Hallo
   Hera zal geen kronkel hebben vermoed ik. Maar hoe oud is ze?
   Het lijkt een beetje pubergedrag maar dat kan ik natuurlijk niet bevestigen als ik niet weet hoe oud ze is.
   Je zegt dat ze politietraining heeft gehad, dus heeft ze waarschijnlijk geleerd strak onder commando te staan.
   Ik kan je zo geen advies geven omdat ik haar verder niet ken.
   Ook te vroeg bij de moeder weggehaald veroorzaakt meestal dit gedrag niet, maar nogmaals ik heb haar nooit gezien, ik krijg nu een heel kort stukje verhaal van haar en dan kan ik niet zo heel veel zeggen ervan.

 4. Altijd handig om Gratis niet te vermelden, zoveel honden, ongeacht ras, worden vriendelijk opgehaalt, om vervolgens ingezet te worden voor Gevechten met Gevechtshonden. Ik heb indeze maar even de Vrijmoedigheid genomen, honden die gratis weg gaan, moeten een Stem hebben.

  1. Hallo Jeannette
   Ik begrijp je reactie op dit artikel niet helemaal. Sowieso begrijp ik je reactie niet het staat er wat onsamenhangend. Voor wie is deze tekst bedoelt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *