Gedragstherapeuten of charlatans

Gedragstherapeut, iedereen die denkt verstand te hebben van honden mag zich zo noemen. Dat is het voordeel van een vrij beroep. Of nou ja voordeel, naar mijn idee is het eerder een nadeel.

Hulpvraag

De laatste tijd word ik weer regelmatig gebeld met hulpvragen. En op zich is dat niet zo heel gek want dat gebeurde altijd al wel. Je raakt op een gegeven moment bekend bij een bepaald publiek en dan krijg je ook hulpvragen. Leuk en voor mij ook super leerzaam, want geen enkele hond is hetzelfde. Geen enkel probleem is hetzelfde. En geen enkel mens is hetzelfde dus ik zie allerlei unieke combinaties met ieder hun eigen probleempjes.

Laatste strohalm

Waar ik de laatste tijd wel steeds vaker tegenaan loop is dat ik de laatste strohalm ben voor de mensen maar met name voor de honden. Sommige mensen hebben al honderden euro’s uitgegeven aan gedragstherapeuten die het niet gelukt is de hond op de rit te krijgen.

Nu ga ik me hier niet op mijn borst kloppen en zeggen dat ik al die honden wel terug op de rit heb gekregen. Het is soms ook de combinatie die niet werkt, of een baasje wat (om het lullig te zeggen) nog niet diep genoeg gezonken is. Soms moet je met je hond eerst zo ver zinken voordat je bepaalde dingen wil doen.

Wat bedoel ik met zinken?

Ik zeg altijd dat vele wegen naar Rome leiden, en dat is wat mij betreft ook zo. En je kunt best een keertje afwijken van de route en dan ondervinden dat dat niet werkt. Maar als je mij raadpleegt en je bent niet bereid om op dat moment andere adviezen, die je precies de andere kant op laten gaan, naast je neer te leggen. Dan heb je ook mijn hulp niet nodig of te wel, je bent nog niet wanhopig genoeg (dat klinkt echt niet vriendelijk maar ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen) om mijn adviezen volledig te gaan opvolgen.
En het is ook lastig als je al een paar trainers/therapeuten hebt gehad waar je geen steek verder mee bent gekomen, om mij dan te gaan vertrouwen. Dat snap ik ook best. Maar als ik je tips en adviezen geef en je komt de volgende week vertellen dat je het toch anders hebt gedaan en dat dat ook “lijkt” te werken, dan ben je nog niet diep genoeg gezonken of je eigen trucendoos is nog niet leeg en het is zonde dat je dan geld aan mijn adviezen uitgeeft.

Andere gedragstherapeuten/trainers

En ik ben er van overtuigd dat niet alleen ik hier tegenaan loop maar ook mijn collega’s die mensen van advies voorzien. Ik ga mezelf dus niet op de borst kloppen en weet ook heel goed dat het zo kan zijn dat de mensen bij mijn collega nog niet diep genoeg gezonken waren en nu inmiddels wel aan de grond zitten waardoor ik ze wel kan helpen. Over deze gedragstherapeuten of trainers heb ik het ook niet want ik denk dat we daar allemaal mee te maken hebben en wij zeggen hier altijd: “aan een dood paard kun je niet trekken” met andere woorden, als de baas niet meewerkt kun je zelf ook niets.

Wat bedoel ik dan

Ik vraag mensen die hier komen of die me bellen altijd welke tips en adviezen ze al hebben gehad en hoe de hond erop reageerde. Als het gewoon goede tips waren dan zal ik dat ook zeggen en soms kan ik mensen uitleggen dat ze daar gewoon nog even mee door moeten gaan omdat veel mensen ook willen dat de adviezen na twee dagen al werken. En dat kan gewoon niet. Maar de laatste mensen die ik sprak die hadden een gedragstherapeut gehad die dacht de hond te overrulen en de hond had gebeten naar deze therapeut. Die had vervolgens het advies afmaken gegeven omdat er met die hond niets meer te beginnen was. Ze had daarna de volgende laten komen en daarvan moest ze een slipketting eraan hangen en vanaf dat moment zou de gedragstherapeut met hem verder gaan. Dat kwam ook niet goed. De volgende kwam met een ecollar. Een schokband op afstandsbediening. Ze heeft deze persoon weggestuurd zonder dat hij iets met de hond had gedaan.

Je bent op dat moment bijna € 500 armer en je hebt nog steeds niets bereikt. En nu gaan deze mensen door, omdat ze er van overtuigd zijn dat in handen van een goede trainer de hond wel op de rit te krijgen is. Maar ik kan me ook zo voorstellen dat mensen op een gegeven moment echt denken dat de hond niet goed is en dat op deze manier dus stiekem nog heel veel honden op de tafel van de dierenarts belanden.

Snel geld verdienen

Ik wil zeker niet alle gedragstherapeuten over 1 kam scheren, want er zitten ook heel veel goede tussen uiteraard en ook heel veel betrokken mensen. Maar het lijkt er wel op dat er in deze wereld over de rug van wanhopige mensen even snel geld wordt gemaakt. Bedragen boven de € 100 zijn normaal voor een therapiesessie. En iedereen heeft dat graag over voor zijn hond. Maar als je echt een probleem hebt en je komt dan bij een charlatan die snel geld wil verdienen dan vind ik het wel heel erg voor de mensen maar zeer zeker van de honden die hier de dupe van worden en herplaatst worden omdat de mensen geen idee meer hebben welke kant ze op moeten of dat de hond uiteindelijk op de tafel bij de dierenarts beland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *