De Koran en honden

Naar aanleiding van een bericht over het mishandelen van honden door moslims, ben ik eens op zoek gegaan naar wat de Koran nu eigenlijk te melden heeft over honden. Het bericht bleek echter een hoax te zijn en ik had de bron niet gecontroleerd dus heb wel onrust voor niets gezaaid. Toch was dit artikel de aanleiding om een klein onderzoekje te doen naar wat er in de Koran en de Sharia staat over honden maar ook wat er in de bijbel erover staat.

De Koran

De Koran is een moeilijk geschrift om te lezen en waarschijnlijk omdat ik er niet bekend mee ben. Ik vind echter dat bij zoiets ik er verder in moet duiken als ik tijd heb en dat heb ik ook gedaan. Het eerste waar ik tegenaan liep was de hadith, dus eerst een uitleg van wat dat is:

“Een hadith is kort gezegd een overlevering van het leven van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem), wat hij gezegd heeft, gedaan heeft of goed- of afgekeurd heeft. De hadith speelt een zeer grote rol binnen de islam en is onmisbaar om de islam goed te kunnen praktiseren. De hadith geeft belangrijke informatie weer die noodzakelijk is voor een moslim om te kennen en dus is kennis over de hadith belangrijk.”
Bron: https://hadithvandedag.nl/hadith

Dan volgt de volgende vraag, wat is de Koran dan precies:
De Koran is een verduidelijking van wat god van zijn schepping verwacht en wijkt daarbij niet veel af van de bijbel.

Ik ben wel iets verder in de Koran gedoken omdat ik het interessant vindt, maar ik zal me in dit blog beperken tot de uitspraken over honden omdat dat uitsluitend relevant is.

De Koran en honden

 • Het vlees van honden en katten mag een moslim niet eten, omdat de profeet de moslims heeft verboden om (wilde) dieren met verscheurende hoektanden te eten.
 • Je mag als moslim voor een hond of een kat geen koopsom aannemen. Het is verboden een hond of kat voor geld te verkopen
 • Honden mogen niet in huis gehouden worden omdat er dan geen engelen meer binnen komen en de engelen zijn in de Koran belangrijk.
 • Honden mogen wel gehouden worden ter bewaking van huis en erf, het hoeden van het vee en in de jacht.
 • Het speeksel van een hond is onrein en uitsluitend het speeksel. Als een hond heeft gegeten of gedronken uit een pan of iets waar mensen ook uit eten of drinken dient deze 7x gereinigd te worden waarbij 1x met zand.
 • Maar of ze nu rein zijn of niet, de honden moeten in hun aard worden geaccepteerd worden en fatsoenlijk behandeld worden.
 • Als je als moslim een hond houdt in de stad of op het platteland zonder dat hij tot doel heeft het bewaken van huis en haard, het hoeden van het vee of de jacht dan is het niet helemaal duidelijk of dit nu helemaal verboden is volgens de Koran, of dat het “je eigen keuze is” en dat de “straf” die erop staat dat er elke dag 1 of 2 qiraataan van je beloning af gaat. (en als ik het goed heb begrepen krijg je qiraataan als je iets goeds doet)
 • Reden dat het speeksel van honden als onrein wordt aangemerkt:
  In het speeksel van de hond kan zich de pasteurellose bacteir bevinden die infecties kan veroorzaken.
  2. Het speeksel kan de “waterzakziekte” veroorzaken, een parasitaire ziekte die de ingewanden van de mens kan treffen
  3. Een ziekte veroorzaakt door de lintworm
 • Hij die medelijden heeft met (zelfs maar) een spreeuw en zijn leven spaart,
  voor hem zal God genadig zijn op de Dag des Oordeels.”  Wat dus betekend dat mishandeling van dieren gestraft wordt in de Koran

De bijbel en honden

Zoveel als er in de Koran of in de hadith’s te vinden is over honden zo weinig of zelfs helemaal niets vind je in de bijbel. Er staan in de bijbel wat algemene teksten over dieren waar ik in een ander blog graag op terug kom maar iets specifieks over honden vind ik er niet in terug.

8 reacties op “De Koran en honden

  1. Jij bent thuis in deze boeken? Dan zou ik wat betreft dit onderwerp heel graag van je willen horen hoe en wat. Ik heb wel gezien dat de Koran een boek is maar dat er heel veel geschriften bij zijn gevoegd, maar ik ben geen moslim en voor mij is dat allemaal abracadabra. Maar als jij er meer van weet lijkt het me leuk om daar eens over heen en weer te mailen of te bellen.

   1. Aan de Koran is er niets toegevoegd en niets weggelaten. Dat is het boek van God.
    De hadieth (overleveringen van de profeet vzmh) staan los van de Koran.
    Met vriendelijke groeten van een moslim met een hond

     1. Mooi om te zien dat je objectief onderzoek doet! Het is echter van belang om te weten dat hadith een wetenschap in zichzelf is. Zoals de betrouwbaarheid die in gradaties verdeeld zijn en waar de verschillende genoemde gradaties voor mogen dienen. Ze worden namelijk binnen andere wetenschappen als basis genomen. Bij het ontkennen van hadith binnen de islam betekend dit dan ook dat je buiten de boot valt. Hadith legt namelijk onder andere uit HOE je moet bidden, de religieuze wassing moet verrichten en talloze andere belangrijke onderwerpen die we niet zouden kunnen weten zonder ahadith (mv).

     2. Leuk dat je reageert en je hebt duidelijk meer verstand van de Koran als dat ik dat heb.
      Ik vond het bijzonder dat ik in Moslim landen wel honden bij mensen thuis zag en dat ze er hier allemaal bang van lijken te zijn.
      De Koran heeft een heel mooi stuk over dierenwelzijn, maar hoort daar dan nog een hadith bij? Ik heb me wel ingelezen maar het is
      behoorlijk ingewikkeld met alles er rondom heen, daarom heb ik me uitsluitend bij de Koran gehouden.

     1. In principe niet in huis wat ik begrepen heb vanuit de Koran.
      Ik kan daar niet over oordelen en dat wil ik ook zeker niet want ik ben geen moslim en ben daar dus ook niet in geschoold of in opgevoed. Ik weet er dus te weinig van om een oordeel te vellen.
      Naar wat ik gelezen heb zou de hond niet in huis mogen maar wel als waakhond of diensthond bij of rondom het huis aanwezig mogen zijn.
      Voor echt de regels wat dat betreft zou je bij imam moeten vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *