Artikel in volkskrant over buitenlandse honden.

Onlangs was het weer zover, een stuk in de volkskrant over buitenlandse honden. Ze brengen het leuk maar het overgrote deel van het stuk is negatief opgesteld.

Het stuk in de volkskrant

Voor degene die het stuk helemaal willen lezen klik hier

Natuurlijk is er wat te zeggen voor het groeiende aantal zwerfhonden wat uit het buitenland komt. Niet zozeer voor de honden maar mijns inziens is er eerder wat te zeggen van de stichtingen die vanuit een rijtjeshuis een stichting runnen.

Eisen aan stichtingen

Op dit moment worden er alleen eisen gesteld aan de invoer van honden uit het buitenland. Ik zal geen vrienden maken als ik pleit voor verdere regelgeving. Bijvoorbeeld de verplichting om een hond terug te halen naar de stichting als het niet gaat in een adoptiegezin. Een verplichte bijsluiter over buitenlandse honden, opgesteld door mensen die er verstand van hebben in plaats van de standaard bijsluiter die er nu meegegeven dient te worden. Een verplichting om een cursus te doen en indien de hond angstig is een prive cursus te doen. Maar ook voorlichting vooraf, verplicht naar een voorlichtingsavond, middag of morgen komen over buitenlandse honden en dan met name omtrent de problemen waar je tegenaan kunt lopen.
Daarnaast hogere eisen aan de import. Op dit moment kan er geïmporteerd worden uitsluitend met een rabiësenting en een gezondheidsverklaring. Breidt dit uit met verplichte laboratorium testen op de besmettelijke ziekten. Zo zijn er nog tal van eisen die hoger gesteld kunnen worden aan de buitenlandse honden. Maar niet alleen aan de stichtingen maar uiteraard ook aan de handel in pups, de zogenaamde broodfok. Laat de honden maar titeren voordat ze deze kant op mogen, zodat de kans op ziekten zoals die er nu is minimaal wordt.
Natuurlijk kunnen we enorm veel eisen gaan stellen. Het probleem zal er echter wel weer inzitten dat er mankracht te kort is om alles te handhaven.

Wat gaat er mis

Buiten de zieke honden gaat er naar mijn mening nog heel veel mis bij adoptie. Ik kan heb geen beschikking over cijfers van zieke honden maar een stichting is over het algemeen niet gebaat bij serieus zieke honden en over het algemeen is dat niet het grootste probleem, tenzij we het over de broodfok hebben.

Veel honden worden rechtstreeks vanuit het buitenland geadopteerd van een foto. Een asielmedewerker ziet deze hond in een hok en de hond is alleen maar blij als hij eruit mag. Is sociaal tegen iedereen die hem aandacht geeft. Een beschrijving van een hond in een asiel is geen garantie dat de hond ook op dezelfde manier reageert als hij eenmaal in een huis woont.
Het is makkelijk om de adoptanten de schuld te geven en het te betichten van dat ze de hond niet genoeg tijd geven. Veel mensen adopteren echter een leuke sociale hond uit het buitenland omdat ze die in de Nederlandse asielen niet vinden. Ze zijn of niet in staat om te dealen met een hond met probleemgedrag of ze hebben er simpelweg geen zin in. Dat is ieder zijn keuze en je kunt een adoptant niet afrekenen op het feit dat hij daar geen zin in heeft en eigenlijk een min of meer kant en klare hond wil hebben.
Ik ben dus van mening dat je niet zomaar een hond van een foto kunt laten adopteren met een klein verhaaltje erbij als je als stichting geen mogelijkheid hebt om de hond terug te nemen op het moment dat het niet gaat in een adoptiegezin.

Ik vind dat het niet de taak is van de Nederlandse asielen om de honden op te nemen die probleemgedrag vertonen en door een stichting naar Nederland zijn gehaald. Dat de Nederlandse asielen zelf honden uit het buitenland halen om te bemiddelen via hun stichting is hun eigen ding. Dat wil niet zeggen dat ze verplicht probleemgevallen van een andere stichting moeten opvangen.

Geld verdienen over de rug van de rescuepups

Ik kan dus in bovenstaande verhaal meegaan met de dierenbescherming en de koninklijke hondenbescherming.  Dat zij liever zien dat er geld en energie wordt gestopt in sterilisatieprogramma’s en het laten adopteren van honden in het land van herkomst snap ik ook nog wel. Echter het aantal dieren wat nu gesteriliseerd en gecastreerd wordt dekt bij lange na nog niet het aantal pups wat er nog geboren wordt in die landen.  Dier&recht kwam met een programma Cupidogs (https://www.cupidog.nl/)  zij herkennen en erkennen wel het probleem van “te weinig” gezonde pups in Nederland of te dure rashonden pups waarbij de kans op doorgefokt heel groot is.

Ik zie op dat moment dus een kans voor de buitenlandse honden. Hoeveel buitenlandse pups zitten er in de asielen. Het is een no go dat je als stichting alleen maar buitenlandse pups haalt (en geen volwassen en oudere honden). Het is een no go als je geld verdient aan deze pups. Maar waarom zou dit een no go zijn. Het is in de rescue wereld nog steeds echt heel slecht als je “verdient” aan dieren die je gered hebt. Niemand wil voor niets werken maar een rescuer die heel veel uren stopt in het helpen van honden die wil alleen maar rijk worden over de rug van de dieren als hij of zij iets verdient is nog steeds de geldende opinie

Maar de pups die in een asiel zitten en die volledig gevaccineerd, voor mij part getiterd en met een röntgenfoto naar Nederland komen en die vervolgens in Nederland als leuke sociale pups (wat ze vaak ook zijn) worden verkocht door iemand die goed voor ze zorgt ten tijde dat ze bij hem of haar zijn en die zorgt voor een goed huis voor deze pups. Waarom zou dit beter zijn dan een fokker onder dezelfde omstandigheden en waarom zou deze persoon daar niet wat geld aan mogen verdienen?

Het risico bestaat dat er vervolgens in de asielen in het buitenland gefokt gaat worden, dat denk ik inderdaad ook wel. Anderzijds, de goede rescuers en de goede asielen castreren en steriliseren hun dieren direct bij binnenkomst. Er zijn altijd mensen die er een slaatje uit proberen te slaan, maar dat gebeurt dan nu ook net zo hard. Ik vraag me alleen af wat de dierenbescherming en de koninklijke hondenbescherming hiertegen verder nog zouden hebben.

Ik denk dat de markt van buitenlandse honden op een goede manier juist moet groeien om de broodfok tegen te gaan, dit is de enige manier om de broodfok ook daadwerkelijk tegen te gaan, zorgen dat het aanbod van honden geboren in ongewilde situaties groot genoeg is om te voldoen aan de vraag. Op die manier zullen mensen minder snel geneigd zijn te kiezen voor de “goedkope versie” van een rashond.
Misschien moet er een vereniging komen waar al deze pups door de stichtingen aangeboden kunnen worden, zoals bij cupidogs vermeldt staat een grote etalage van beschikbare pups die door goede stichtingen met verantwoordelijkheid naar Nederland zijn gehaald.

Gedragsproblemen

Volgens een bepaalde gedragstherapeut in het stuk van de volkskrant gaat het geregeld mis. 60% van de gedragsproblemen bij haar in de praktijk zijn buitenlandse honden. En dat geloof ik ook meteen. Maar dat is niet dankzij de goede stichtingen maar dankzij de mensen met het hart op de goede plaats zonder kennis van zaken die honden plaatsen.

Veel problemen zijn ook standaardproblemen die met goede voorlichting en begeleiding voorkomen kunnen worden. Echter gelden deze problemen niet alleen voor buitenlandse honden maar ook voor Nederlandse asielhonden.

Het stuk is in mijn ogen zeer negatief opgesteld omdat er met grote namen wordt gestrooid die tegen de buitenlandse honden zijn, een grote naam (maar ik denk uitsluitend binnen de hondenwereld ) Isabel sternheim staat daar tegenover met positieve berichten, alleen zullen velen die niet bekend zijn in de hondenwereld die dan weer niet kennen wat naar mijn idee minder lading geeft aan haar uitspraken.

Moeilijk

Het zal in de hondenwereld moeilijk blijven. Het zijn allemaal kleine eilandjes en die eilandjes zullen nooit gaan samenwerken om in ieder geval te zorgen dat de broodfok uitgeroeid wordt. Dat zou in mijn ogen prioriteit nummer 1 moeten zijn en daar zouden alle goede fokkers, stichtingen etc zich tegen moeten verzamelen.
Mijn idee is dat alleen de broodfok uitgeroeid kan worden als het aanbod van pups en leuke sociale honden groot genoeg is om te voldoen aan de vraag. De prijzen zullen daarbij van ondergeschikt belang zijn omdat de mensen steeds bewuster worden van hetgeen er aan de hand is in de broodfok. Maar zolang het aanbod de vraag nog lang niet kan evenaren zou dat probleem als eerste aangepakt moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *