Training van de Pannehoeve honden

In de cursus wordt mij vaak gevraagd hoeveel en hoe vaak je per dag moet trainen. Eigenlijk bestaat de hele dag uit training en zeker in het begin.

Hoe gaat het bij ons

Anita is de speurhondengeleider en trainer hier. Zij traint uitsluitend de speurhonden. We hebben in de schuur vier kennels en ze neemt tegelijkertijd de twee honden die uitgeplaatst worden plus twee eigen honden mee om te trainen.

Omdat er altijd één persoon in de groep honden moet blijven train ik altijd in een buitenkennel tussen de rest van de honden. De honden leren dan focus te houden op mij ondanks de afleiding die er om hen heen is.


Op de dagen dat Anita er is traint zij uitsluitend de speurhonden en heb ik tijd voor de andere honden zoals Bassie, Dexter, en Bond. Met hen ben ik het programma van de verkeerszekere hond aan het trainen en daarnaast moeten Bassie en Dexter ook nog leren “op eigen benen” te staan en buiten te vertrouwen op mij.

Hoe lang trainen we

Ik train per sessie ongeveer 2 minuten. Dat klinkt heel kort en dat is ook heel kort. Sommige honden kunnen langer en veel meer. Maar ik train de “nieuwe” dingen voor de honden in overdag. In de middag als een deel van de honden binnen staat kan ik naar de trainingsschuur om de dingen die ze al beheersen in de buitenkennel verder uit te bouwen. De trainingssessies duren dan overigens ook niet langer dan 4 minuten per hond per keer.

Het speuren duurt over het algemeen wel iets langer. Ze zoeken maar 1 ronde per keer, maar als de hele trainingsschuur gebruikt wordt kan het zijn dat een hond langer dan 5 minuten aan het zoeken is, dus die trainingen duren over het algemeen iets langer. Daarnaast leert Anita ze bijvoorbeeld een trap op gaan, voegt zij geluid toe tijdens het zoeken zoals klappende ballonnen, rammelende etensbakken etc.

Als Anita er niet is dan leer ik de honden verwijzen, ik leer ze zoeken onder afleiding en ik leer ze kleine stukjes gehoorzaamheid omdat ze niet de volledige gehoorzaamheid hoeven te beheersen bij het zoeken maar zit, af en wacht zijn wel belangrijke dingen die ze moeten kunnen.

We hebben zo ieder onze eigen “taak” en we hebben een logboek waar we beiden in noteren wat we hebben gedaan en hoe de hond het heeft gedaan. Als ik bij Anita iets zie wat niet goed ging waar ik aan kan werken dan ga ik daarmee verder en andersom als de hond bij mij iets niet doet of niet kan dan gaat zij daarmee verder. Door dit steeds op te schrijven en bij te houden creëren we dus een complete hond die alles kan op het moment dat hij uitgeplaatst wordt.

Dus de honden worden per dag 2 tot 6 minuten getraind?

Ja en nee. Ja de honden krijgen de specifieke training zoals zit, af, voet, blijf, volg etc maar twee tot 6 minuten per dag, naargelang hoeveel tijd er is. Maar daarnaast moeten ze als ze naar de bench gaan wachten voor de deur van de keuken voor ze naar binnen mogen, ze moeten dan eerst netjes gaan zitten en wachten op toestemming, dit geldt voor alle drie de deuren die ze door moeten. En dan moeten ze netjes voor hun bench wachten tot deze open gaat en ze toestemming krijgen om erin te gaan en te gaan eten. Dat is ook twee keer per dag.
Als we gaan wandelen, krijgen ze bij de deuren hetzelfde ritueel als dat ze naar de bench of de kennel gaan, daarnaast moeten ze netjes zitten om de lijn om te krijgen. Ze leren op ons letten als ze wandelen, dus niet trekken aan de lijn.
Als er vreemde mensen komen mogen ze niet springen, ook bij ons niet en moeten ze netjes gaan zitten. Ze krijgen hersenwerkjes, of ik zet een groepje neer die om te beurt een snoepje mogen komen halen, als ik hun naam noem. Daarnaast train ik beheersing met ze, contact training, nee training als ze iets niet mogen, bij nieuwe honden trainen we hun naam in. De hele dag door krijgen ze training en leren ze wat ze wel en niet mogen. Het trainen gaat ook een hele dag door en iedere vrijwilliger is op de hoogte van de regels en traint vrolijk mee.
Verder is er natuurlijk ook altijd tijd voor knuffelen, vachtverzorging en andere gekkigheid.

De honden vervelen zich bij ons echt niet en als ze even niets te doen hebben liggen ze heerlijk ergens te chillen of zijn ze met elkaar aan het spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *