Zomers weer gevaarlijk voor de hond

Het zomerse weer is heerlijk. Maar is tegelijkertijd ook al heel vroeg een risico op dat het al snel te heet wordt in de auto.

Zon draait

De zon draait, je kunt daarom je auto best in de schaduw geparkeerd hebben maar na dat de zon is gedraaid kan het zijn dat de auto in de volle zon staat na een poosje.
Met temperaturen bij bewolking boven de 15 graden en bij volle zon ongeacht de temperatuur buiten laat je geen hond achter in de auto.

Wat gebeurt er bij oververhitting bij een hond?

De hond kan de hitte alleen kwijt door te hijgen en in mindere mate door de voetzooltjes. In principe heeft de hond een hitte reguleringscentrum waardoor dit allemaal wordt geregeld. Maar wanneer de warmteproductie groter wordt dan de afgifte gaat de hond harder en sneller hijgen. Maar door dit extreme hijgen neemt de warmte productie toe in plaats van af en als de temperatuur boven de 42 graden komt kan de hond deze vicieuze circkel niet meer zelf doorbreken. Het bloed wordt stroperig en kan slechter worden rondgepompt en boven de 42 graden raken ook de eiwitten in het lichaam beschadigd en krijgen de lichaamscellen niet voldoende zuurstof meer. Dit leidt heel snel tot een comateuze toestand en vervolgens tot de dood. (bron: www.dierenkliniekkenaupark.nl)

Wetgeving

In de wetgeving staat in de wet dieren, artikel 2.1.6 Een ieder verleent een hulpbehoevend dier de nodige zorg. Dat betekend dat als er mogelijkheid is dat je als eerste of 144 belt of de plaatselijke politie. Als die tijd er niet meer is, zorg je als eerste voor het dier in de auto en vervolgens bel je of laat je iemand de politie of 144 bellen. Maar het is toegestaan om zelf actie te ondernemen op het moment dat het dier daadwerkelijk in gevaar is en bijvoorbeeld dus niet meer beweegt of niet meer reageert.

Je eigen hond

Laat je hond bij zonnig en/of warm weer lekker thuis. Hij voelt zich daar het prettigst en kan gaan liggen waar hij wil. De ramen van de kamer kun je afdekken en eventueel een ventilator voor de hond neerzetten. Koele tegels of een koelmat waar de hond op kan liggen helpt hem zijn warmte kwijt te raken.

Moet je je hond om de een of andere reden toch meenemen zorg dan voor een thermosfles met koud water en laat je hond als je niet rijdt iedere keer kleine beetjes drinken. Zorg dat je met je hond de auto uit bent en dat hij kan kiezen om te gaan liggen op een plaats in de schaduw.
Als je aan het rijden bent zorg je dat je hond zich in dezelfde ruimte als jou bevindt, op die manier voel je zelf wanneer het te warm is.

LAAT HEM IN GEEN GEVAL ACHTER IN DE AUTO

Wat kun je voor je omgevingshonden doen

Ik heb hieronder een poster gemaakt in pdf die je kunt downloaden op je eigen computer. Je kunt deze poster uitprinten en in ieder geval bij alle betaalpalen in de stad plakken (vraag wel even toestemming) Zorg dat er zoveel mogelijk bekend gemaakt wordt dat er geen honden in auto’s mogen blijven zitten.

En ja, ieder weldenkend mens doet dit ook gewoon niet. Maar niet iedereen is er met zijn gedachten bij en even kan al heel snel uitlopen op een hele tijd. Ook zijn er nog heel veel mensen die denken dat een raam op een kiertje voldoende is voor de hond. Het is niet altijd slecht bedoelt als de hond in de auto achterblijft. Het is en blijft dus noodzaak om mensen op het gevaar te wijzen.

download hier de poster heet in de auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *